Ana SayfaİK Akademiİş Hayatı Başarısı İçin 30’larda Edinilmesi Gereken Deneyimler

İş Hayatı Başarısı İçin 30’larda Edinilmesi Gereken Deneyimler

Yazar

Tarih

Kategori

İş hayatı, hem işverenler hem de çalışanlar açısından sürekli yeni stratejilerle ve yeni öğrenimlerle geçen, başarı için her geçen gün daha çok çaba gösterilen uzun bir yolculuktur. Başarı için dışarıdan sağlanan eğitimlerin yanında iş hayatında geçen yıllar boyunca farklı sektör ve pozisyonlarda elde edilen deneyimler de mevcuttur. Bu deneyimler gerek iş hayatı gerekse de kişisel hayat için oldukça kıymetlidir. 

Peki iş hayatında başarı olmak için bireylerin 30’lu yaşlarında edinmesi gereken deneyimler nelerdir? Sosyal sorumluluk, tersine mentorluk, miras bırakılabilecek bir işe başlamak, rakiplerle iş yapmak, şirket çalışanlarıyla iyi geçinmek, ikinci bir kariyer inşa etmek, başarısız olunan şeyi tekrar denemek, profesyonel destek almak, başarılı olduğunuz konudaki deneyimleri başkalarıyla paylaşmak, uluslararası network edinmek… 

Profesyonel Destek Almak

İş hayatında 30’lu yaşlarda edinilmesi gereken deneyimlerden biri de hedeflerinize profesyonel destek alarak ilerliyor olmaktır. İş hayatı başarı hikayelerinde kariyer koçluğu, yaşam koçluğu, eğitim koçluğu gibi profesyonel desteklerin katkısı oldukça büyüktür. Bu nedenle hem kişisel hem de kariyer gelişiminiz için profesyonel destek almaktan çekinmemelisiniz. 

İş Hayatı ve Sosyal Sorumluluk

Bazı deneyimler vardır ki çalışarak kazanılmaz. Sosyal sorumluluk da bunlardan biridir. İçine aldığı kişiyi değiştiren ve dönüştüren bir güce sahiptir. Yer almış olduğunuz sosyal sorumluluk projeleri sizlerin iş hayatında olaylara bakış açısını değiştirir, perspektifini genişletir ve iş hayatındaki ikili ilişkilerde empati yeteneğini mutlaka güçlendirir. Bu nedenle edinilmesi gereken deneyimlerden biridir. 

Uluslararası Network Edinmek

İş hayatı için en önemli adımlardan biri de network ağızını sürekli genişletiyor olmaktır. 30’lu yaşlarda bu konunun üzerine giderek kendi gelişiminiz ve kariyer yolculuğunuz için network oluşturmaya ve genişletmeye önem vermelisiniz. Dünya küçük ve networkler birbirleriyle bağlantılı oldukları için hem ulusal hem de uluslararası olacak şekilde kendinize network ağı oluşturmalısınız. 

İş Hayatı ve Tersine Mentorluk

Gençler daha açık fikirli ve yeni teknolojiye daha açık olduğu için onlardan öğrenilecek ve destek alınacak konular olabilir. Tersine mentorluk, kişinin kendisinden büyük birine mentorluk yapması şeklinde tanımlanabilir. Gençler teknoloji ile daha iç içe olduğu için istenilen bilgiye daha hızlı ve kolay ulaşırlar. Ayrıca tersine mentorluk kuşaklar arasında sıkı ilişki oluşmasını ve iletişimin güçlenmesini sağlar.

Başarısız Olunan Şeyi Tekrar Denemek

Başarısız olduğunuz noktada tekrar denemek için kendinizde o gücü bulmalısınız. Çünkü iş hayatı başarı ve başarısızlıkların toplamından oluşur. Bugün başarısız olduğunuz bir işte yarın çok daha fazla çalışarak ve inanarak yeniden denediğinizde başarılı olma ihtimaliniz çok yüksektir. Bu nedenle iş hayatında başarılı olmak istiyorsanız pes etmeden, yılmadan hedef odaklı olarak başarısız olduğunuz şeyleri yeniden denemelisiniz. 

Miras Bırakılabilecek Bir İşe Başlamak

İş hayatında başarı yakalamak isteyen idealist bireyler, bu dünyadan göç ettikten sonra arkalarında bırakabilecekleri bir mirasları olmalarını ister. Fiziksel varlıkları bu dünyada son bulduğunda, geride onları ailelerine, arkadaşlarına, çevrelerine hatırlatacak işler bırakmak hedefleridir. 30’lu yaşlarda edinilmesi gereken deneyimlerden biri de budur.

Şirket Çalışanlarıyla İyi Vakit Geçirmek

Bir işyerinde çalışan bireylerin yetki ve pozisyon fark etmeksizin birbirleriyle iyi geçinmesi hem kendileri için hem de şirket yararı için çok kıymetlidir. Bu durum çalışanın iş ve yaşama bakış açısından, durum veya krizlere karşı yaklaşımına, şirket içerisindeki uzun vadeli planlarındaki deneyimlerine kadar her şeyi etkiler. 30’lu yaşlarda edinilmesi gereken deneyimlerden biri de şirket içerisinde iyi vakit geçirip ekiple iyi iletişim kuruyor olmaktır. 

İkinci Bir Kariyer İnşa Etmek

İş hayatı zaman zaman kendinizi tükenmiş hissetmenize sebep olabilir. Bu noktada aslında ikinci bir kariyeriniz olması sizi bu durumdan uzaklaştırabilir. Ayrıca ikinci kariyer ilk kariyer hayatınıza da katkılar sağlayacaktır. Farklı işlerde, farklı disiplinlerarası düşünce dünyasına girebilir kendinizi daha fazla geliştirebilirsiniz. 30’larda yaşanacak bu tecrübe ileride sizin kendinizi daha güvenli bir limanda hissetmenize sebep olabilir.

Başarılı Olduğunuz Konudaki Birikimleri Başkalarıyla Paylaşmak

İş hayatında kendinizi başarılı hissettiğiniz alanlardaki bilgi birikimlerinizi başkalarıyla paylaşıyor olmak size doğrudan katkı sağlayacaktır. Kendinizi uzman hissettiğiniz alanlarda veya konularda etrafınızdakilere eğitim verebiliyor olmak sizi sorumluluk sahibi yapacağı gibi size önemli bir deneyim de kazandırır. Bilgi paylaşımı, bilgi akışı vb. alanlarda yetkinlik kazanmanız ilerideki kariyer yolculuğunuzda işlerinizi kolaylaştıracaktır.

İş Hayatında Rakiplerle İş Yapmak

30’lu yaşlarda edinilebilecek deneyimlerden biri de mutlaka rakiplerinizle birlikte iş yapmak ve onları tanımaktır. Yaş, cinsiyet ve görüşleri her ne olursa olsun olaylara veya durumlara rakiplerinizin bakış açıları çok kıymetlidir. Onları görmezden gelmek veya yok saymak yerine onlarla birlikte çalışarak onların deneyimlerinde de faydalanmak birey yararına olacaktır.

Kaynak: Ceotudent

Son içerikler

spot_img