Ana SayfaİK TrendleriPost Pandemi Sürecinde Kariyer Planlama

Post Pandemi Sürecinde Kariyer Planlama

Yazar

Tarih

Kategori

Kariyer planlama, çoğumuz için kişinin kendi kariyeri ve iş hayatı ile ilgili belirli süreler dahilinde hedefler koymasıdır. Ancak son yıllarda yaşadığımız pandemi, uzaktan çalışma gibi iş hayatına yansıyan değişimler kariyer planının içeriğini hem genişletmiş hem de değiştirmiş durumda. 

Günümüzde tüm dünya pandemi nedeniyle ciddi bir dönüşümle karşı karşıya iken iş dünyası da değişim yönetimi kapsamında bu krizden en az hasarla nasıl kurtulabilirim hatta bu krizi nasıl fırsata çeviririm diye soranlarla dolu. Çoğu çalışan pandemiyi, değişen çalışma koşullarını, dijital dönüşümü, mekan bağımsız çalışmayı ana işleri yanında bambaşka kariyer planlarını uygulayabilecekleri ya da kariyerlerini sıfırdan planlama konusunda bir fırsat olarak görüyor. Tüm bu değişkenler elbette bu krizden daha güçlü çıkmak isteyen çalışanların kariyer planlarına da daha farklı bir şekilde yaklaşmaları gerektiğini ortaya koyuyor.

Pandemi Sürecinde Kariyer Planlama Hakkında Neler Yapılabilir?

Pandemi süreci, kariyer planlamasını zorunlu olarak değiştirmese de, birçok profesyoneli kariyer hedeflerine ulaşma konusunda daha bilinçli, dayanıklı (resilient) ve proaktif olmaya zorluyor. Değişim yönetimi ve kurumsal çeviklik bu konuda şirketler için olmazsa olmaz. Bunun yanında artık bireylerin de değişen koşullara karşı dayanıklı ve çevik olmaları gerekiyor. 

2021 yılı gibi değişimlerin çok hızlı yaşandığı böyle bir dönemde, pandemi sonrasını da düşünerek kariyer planlama yaparken aşağıda yer alan 5 öneriden yararlanabilirsiniz:

1) Önceliklerinizi yeniden değerlendirin

Öncelikleri belirlemek bir kariyer yolunu şekillendirmenin ilk adımıdır. Bu yıl diğer zamanlardan biraz farklı olarak pandeminin iş hayatınızda hem kişisel hem de mesleki önceliklerinizin ne kadarını etkilediğini değerlendirmekte yarar var. Bu değerlendirme sonucu hedeflerinizin yeniden düzenlenmesinin gerekip gerekmediğini düşünün.

Kendini en iyi tanıyan birey, kişinin kendisidir ve kendi bireysel istek ve özellikleri doğrultusunda hareket ettiğinde başarıya ulaşması daha kolay olacaktır. Bu nedenle öncelikle güçlü ve zayıf yönlerinizin neler olduğunu, gerçekten ne istediğinizi, size neyin mutluluk ve anlam verdiğini, neyi inşa etmek ve neye odaklanmak istediğinizi anlamanız önemli.

Örneğin, uzaktan çalışma modelinin mesleğinize çok uygun olduğunu fark ettiniz ve pandemi sonrasında da ofise giderken trafikte oyalanmak yerine evden çalışma sistemini yaşamınıza dahil etmenizin çok daha verimli olacağını düşünüyorsunuz. Ya da hibrit çalışma modelini uygulamayı veya ofise geri dönmeyi düşünüyor, müşterilerle ve iş arkadaşlarınızla yüz yüze görüştüğünüz süreyi artırmak istiyorsunuz. Pandemi sürecinde fark ettiğiniz her ne olursa olsun öncelik ve beklentilerinizi belirlemek kariyer hedefleriniz için başlangıç olacaktır.

2) İstikrarsızlığa direnin

Pandemi her endüstriyi farklı bir şekilde etkilemeye devam ediyor. Pandemi sürecinde kariyer planlaması dahilinde işyerindeki rolünüzün ve pozisyonunuzun eskisi kadar sağlam olmaması çok olası ve bu konuda endişelenmekte haklısınız. Bu noktada çalışanlar kendilerinden beklenenleri iyi anlayarak ve organizasyondaki değişiklikleri gözlemleyerek pozisyonları için bir tehlike olup olmadığına karşı uyanık olmalılar.

Eğer çalıştığınız şirket bazı rollerde dijitalleşmeye ve otomasyona önem veriyorsa insani olarak değer oluşturacağınız farklı bir role nasıl geçeceğiniz üzerine kafa yorun.

İstikrarsız zamanlar ya da kriz zamanları yeni bir şey öğrenmek ve kendinizi geliştirmek için fırsattır. Bu noktada mesleğinizi göz önüne alarak pandeminin neden olduğu herhangi bir etkiyi ortadan kaldırması daha muhtemel görünen şirketlerde mesleki gelişiminiz için bir fırsat veya iş aramayı düşünebilirsiniz.

3) Hedeflerinizi küçük adımlara bölün

Kariyer planlaması yaparken belirsizliği ve değişimi yönetebilmek adına büyük hedefleri yönetilebilir küçük parçalara bölmek iyi bir fikirdir. Böyle bir yöntem daha hızlı karar vermenizi ve çevik olmanızı sağlar. 

Uzun vadeli planlarınızı toptan çöpe atmayın. Yeri geldiğinde çok büyük planlar içinde kaybolmamak için kısa vadeli planlarla önümüzdeki birkaç ayı düşünmek, daha uygulanabilir ve gerçekçi olacaktır.

Bu noktada, uzun vadeli hedeflerin önceliklerinizle, kuruluşunuzun değerleriyle ve gelecekte sahip olmayı umduğunuz rolünüzle uyumlu olduğundan emin olun. Ardından hedeflerinizi mümkün olan en küçük parçalara bölün. Örneğin, gelecek yıl bir terfi almayı umuyorsunuz diyelim. O halde ilk adımlarınız LinkedIn profilinizi güncellemek veya arzu ettiğiniz rolde olan biriyle iletişime geçmek olabilir.

4) Duygusal zekanızı geliştirin

Pandemi süreci ve bu süreçteki kırılganlığımız hayatın her alanında duygusal zekanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bize hatırlatıyor. Bu gibi kriz dönemlerinde kariyerlerinde ilerlemek isteyenler iletişim, empati, esneklik, dayanıklılık gibi insani becerilerini geliştirmeliler. Dolayısıyla duygusal zekalarını çok iyi kullanmalılar.

Örneğin, mesleğinizde başarılı olmak için teknik becerilere sahip olmanız gerekir. Fakat kariyerinizde fark yaratmak, rekabetçi olmak ve kendi kariyer yolunuz için azimle savaşmak özellikle bunu kırılgan, zor zamanlarda yapmak duygusal zekanızı iyi kullanmayı gerektiriyor.

Duygusal zekayı geliştirmek için,

  • İyi bir dinleyici olmak için alıştırmalar yapabilirsiniz.
  • Kendinizi daha iyi tanıyarak ifade etmeyi öğrenebilirsiniz.
  • Diğer bakış açılarını anlamak için başka insanlarla empati kurabilirsiniz.

5) İletişim ve sosyal bağlantıların önemini kavrayın

Bir önceki maddede empatinin önemine değindik. Pandemi gibi bir dönemde aslında tüm insanlar olarak benzer şeyleri yaşıyoruz. Hepimiz endişeliyiz, belirsizliklere karşı savaşıyoruz. Farklı kariyer planlarımız olsa da bu gibi dönemlerde birlik olmak, yalnız olmadığımızı hissetmek açısından önemlidir. Sosyal iletişim kariyerlerimizde ilerlemeye çalışırken karşılaştığımız güçlüklere karşı daha dayanıklı olmamızı sağlar.

Etkinlikler bu bağlantıların en iyi kurulduğu mecralardır. İş alanınızla ilgili etkinliklere katılarak aynı kariyer yolunda ilerleyen başka insanlarla iletişim kurarak kendinize çok şey katabilirsiniz. Yapmakta olduğunuz işi veya yapmayı umduğunuz işi yapan başka iş profesyonelleriyle konuşun. Bu iletişimden aldığınız entelektüel keyif, yalnızca motivasyonunuzu artırmakla kalmaz, aynı zamanda kariyer hedefleriniz konusunda doğru rol modelleriyle tanışmanıza yardımcı olur.

Kaynakça:

5 tips for setting post-pandemic career goals in 2021

Son içerikler

spot_img