Ana SayfaİK TrendleriEvden Çalışma Sürecinde İş Yaşam Dengesi

Evden Çalışma Sürecinde İş Yaşam Dengesi

Yazar

Tarih

Kategori

Evden çalışma ile koronavirüs sürecinde olması gerekenden daha fazla çalışma saatlerine maruz kalıyor olabilirsiniz. Hatta Hastalık Kontrol Merkezi verilerine göre, uzun uzaktan çalışma süreçleri sonucunda ruh sağlığı veya madde bağımlılığı ile mücadele tüm dünyada artış göstermiş durumda. Sonuç olarak bu sürecin iş yaşam dengesinde ciddi derecede olumsuz etkiler yarattığına şahit oluyoruz.

Çalışan motivasyonu, çalışan memnuniyeti veya çalışan bağlılığının hasar almaması için yöneticilerin uzaktan çalışma sürecinde çalışanlarını tüketmemeleri gerekir. Aksine daha iyi bir iş yaşam dengesi sağlamak için çabalamalılar. Aynı şekilde yalnızca yöneticiler değil, çalışanlar da evden çalışma alışkanlıklarını sağlıklı iş yaşam dengesi oluşturacak şekilde belirlemeliler. Peki bu dengeyi sağlamak adına hem yöneticilere hem çalışanlara verilecek öneriler neler olabilir?

Kriz modundan hemen çıkılmalı

Covid-19 salgını, başladığı günden bu yana birçok işletmenin sonunu getirdiği gibi birçok çalışanın da işsiz kalmasına neden oldu. Yöneticiler, daralmaya giderek çalışanlarına daha fazla iş yükü yüklemeye başladılar. Onlardan daha az kaynakla daha çok iş yapmalarını beklediler. Bu durum çalışanların tükenmesine (post-covid tükenmişlik sendromu), hastalanmasına hatta istifa etmesine sebep oldu. Bu nedenle yöneticilerin kriz modundan işletmelerini çıkarmaları süreç açısından daha sağlıklıdır. İkinci dalga ve sonuçlarına iyi hazırlanarak yöneticiler bu süreci daha stressiz atlatabilirler.

Evden çalışma metriklerini kabul ederek çalışılmalı

Evden çalışma hakkında gereklilikler neler ise en baştan bunlar belirlenmeli ve uygulamaya konulmalıdır. Sonrasında çalışanlar arasında performans düşüklüğü yaşanmaması veya üretkenlik azalmaması için bu gereklidir. Çünkü ofis ile ev ortamında çalışmak bambaşka metrikler gerektirir. Hem yöneticilerin hem çalışanların bu durumun farkında olmaları verimli çalışmaları için kritik önem arz eder. 

Çalışanlar kendilerine net sınırlar koymalı

Çalışanlar evden çalışmada, “ofis” ve “ev” kavramlarının sınırlarını net şekilde çizmelidir. İş yaşam dengesini sağlayabilmek ve ruh sağlığını koruyabilmek adına bu durum zaruri bir ihtiyaçtır. Gerekirse çalışanlar ofise gider gibi giyinip, iş başlangıç ve iş bitiş saatleri dahilinde çalışıp, iş çıkışında sosyal hayatlarına dönmelidirler. Örneğin; iş çıkışı yürüyüşe gitmek, arkadaşınızla kahve içmek için dışarı çıkmak gibi.

Düzenli çalışma saatleri edinilmeli

Yöneticilerden, evden çalışma esnasında sanki ofisteymiş gibi çalışma saatlerine bağlı kalmaları beklenir. Bazı yöneticiler bunu başarsa da başaramayan ve çalışma saatlerinin dışına çıkan, çalışanlarının tüm zamanını yönetmeye çalışan yöneticiler de mevcuttur. Uzaktan çalışmada hem çalışanların hem yöneticilerin düzenli ve tutarlı çalışma saatleri, çalışma alışkanlıkları olmalıdır.

Evden çalışma ile ilgili beklentiler önceden öğrenilmeli

İşverenler, evden çalışma ile ilgili çalışanlardan beklentilerini en başta belirtmeli ve bu konudaki kurallara çalışanlarla ortak karar vermelidir. Bu süreçte çalışanlar kendilerini gereksiz şekilde baskı altında hissedebilir ve daha fazla çalışabilir. Yöneticiler ise çalışanların performanslarını nasıl ölçeceklerinden akabinde verimliliklerinden emin olmayabilir. Yöneticiler ve çalışanlar geri bildirim sistemini devrede tutmalı, bu konuda her zaman fikir alışverişinde olmalıdır.

Açık ve dürüst bir iletişim yolu seçilmeli 

Evden çalışma sürecinde, yönetici ve çalışan arasındaki iletişim her zaman şeffaf ve açık olmalıdır. Çünkü fiziksel ortamdaki beden dili avantajını kamera karşısında kullanabilmek çoğu zaman mümkün olmayabilir. Hatta kişiler birbirlerini yanlış anlamaya oldukça müsait olurlar. Bu noktada yöneticilerin, çalışanlarına karşı dürüstlük ilkesi gereği söyleyecekleri olumlu veya olumsuz şeyleri ertelememeleri önerilir.

İşten çıkarma, ücretsiz izin gibi konularda şeffaf davranmak önemlidir. Bunun yanında paylaşılacak güzel haberlerin de bekletilmeden paylaşılması motivasyon açısından kritik önem arz eder. Evden çalışma olduğu için zaten iş arkadaşları, çalışanlar veya yöneticiler fiziksel olarak görüşemiyor, bir şeyler paylaşamıyorlar. Bu nedenle evden çalışma süresince herkesin iletişiminin sıkı, açık ve dürüst olması en sağlıklı tercihlerden biridir. 

İletişim dahilinde dijitalde ekip ruhunu korumanın önemi ile ilgili yazdığımız yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Aile ve arkadaşlara karşı beklentiler belirlenmeli

Ailenizle ve arkadaşlarınızla daha fazla vakit geçirmek, evden çalışma avantajları arasında ilk sırada yer alır. Ancak tabiki kalabalık evlerde çalışmak da zordur ve iş yaşam dengeniz bozulabilir. Örneğin; çocuklarınıza karşı esnek olmak istersiniz ama dengeyi de iyi ayarlamanız gerekir. Bu gibi durumların üstesinden gelebilmek için aslında beklentiler iyi ölçülmeli ve sınırlar iyi çizilmelidir.

Kendinize iş dışında bişeyler yapmayı hatırlatmalı

İş yoğunluğundan çıkıp kendinizle baş başa kaldığınız anı en güzel şekilde değerlendirmek oldukça önemlidir. Bu anlar ruhunuza ilaç gibi gelecek ve kendinizi yenilemenize fırsat sağlayacak. Gevşemenizi sağlayıp zihninizi boşaltacak, sizi dinlendirecek aktivitelere zaman ayırmanız gerekebilir. Film, yürüyüş, eğlenceli bir eğitim ile işten bir nebze de olsa kopacak, iş yaşam dengenizi bulmaya çabalayacaksınız.

Son içerikler

spot_img