Ana SayfaİK AkademiKurumsal Sosyal Sorumluluk Rehberi

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Rehberi

Yazar

Tarih

Kategori

Kurumsal sosyal sorumluluk konusu son yıllarda şirketlerin odağına yerleşti. Bilhassa da post pandemi sürecinde çalışanların insan kaynağını ön planda tutan kurumlara yönelmesi bu anlayışın gelişmesinde rol oynadı. Bununla birlikte son yıllarda kullanım sıklığı ve oranı artan sosyal medya araçları bilgiye ve aktüel gelişmelere ulaşım hızını oldukça arttırdı. Ve son olarak da bu bilgiler kişilerde çeşitli konularda duyarlı olma refleksini tetikledi.

Günün sonunda toplumsal konularda tepkisiz kalan kurumsal yapılar, olumsuz bir imaj yaratmaya başladı. Bu noktada kar amacı gütmeyen ve toplumsal bazı sorunlara çözüm arayan bir iş modeli kurmak önem kazandı. Peki siz sosyal sorumluluk kavramını çeşitli açılardan incelemeye ne dersiniz? Cevabınız “Evet!” ise bu derlemede kurumsal kimliğinize adapte edebileceğiniz pek çok etkili öneri bulabilirsiniz!

Kurumsal Sosyal Sorumluluğun Öğeleri

Kurumsal sosyal sorumluluk, bir işletmenin bulunduğu topluma karşı etik çerçevede sorumluluk hissetmesi olarak tanımlanır. İşte bu sorumluluk anlayışı içine pek çok alt başlığı alır. Örneğin; iklim krizi, eğitimde eşitsizlik, sosyal olarak handikaplı bireylerin durumu, mültecilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi gibi geniş bir yelpaze sosyal sorumluluk çatısı altındadır. Çünkü ait olunan toplumun sorunlarına duyarsız kalmamak bir işletmenin devamlılığı ve kurumsal imajı açısından çok önemlidir. Toplumla bütünleşik olan işletmeler genel sorunlardan kendilerini soyutlama yoluna gitmemelidir. Bu orta ve uzun vadede pek çok soruna yol açacaktır.

Kurumların topluma kazandırdıkları değerleri ve çözümleri kendi başarıları olarak görmeleri olumlu bir imaj çizer. Bununla birlikte çözüm odaklı şirketler sürdürülebilirlik açısından da dinamik bir yapıya sahip olurlar. Ayrıca yasal bir zorunluluğu olmayan sosyal sorumluluk projeleri şirket ve toplumun bütünleşmesini sağlar. Gönüllülük esasına dayalı bu organizasyonlar marka bilinirliği ve kurumsal imaj açısından şirket yapısına harika katkılar yapacaktır.

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanlarına Örnekler

İşletme olarak çözüm üretebileceğiniz pek çok farklı sosyal sorumluluk alanı mevcuttur. Toplumsal cinsiyet eşitliği, çeşitlilik ve kapsayıcılık, kültür ve sanat projeleri ilk akla gelen örneklerdendir. Ayrıca öğrencilere ayrılacak eğitim fonları ülke refahını arttırmak adına yürütülebilecek güzel çalışmalar arasında yer alır.

Yine tüm dünyada olduğu gibi cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kalkması adına çeşitli çalışmalar yapılabilir. Kültürel ve sanatsal faaliyetlerin desteklenmesi toplumun kültürel algısı adına sağduyu düzeyini yükseltebilir. Ekolojik dengenin korunması ülkemiz ve dünya açısından son derece aciliyetli ve önemli bir konudur. Özellikle hava kirliliği, su kaynaklarının kullanılmı ve sürdürülebilir tarım uygulamaları hakkında çalışmalar yapılabilir.

Sosyal Sorumluluk Projeleri Toplumla Kaynaşmanızı Sağlar

Marka bilinirliği ve vizyon açısından da olumlu katkıları olan bu tip projeler göz önünde olmanıza fayda sağlayacaktır. Çünkü toplum sorunlarına eğilen ve destek olmayı görev edinmiş kurumlara sempati ile bakacaktır. Bu da çok önemli bir kavram olan marka değeri açısından önemlidir. Ayrıca bazı anket çalışmalarına göre tüketiciler, kendi sorunlarını önemseyen hizmet sağlayıcılara öncelik verme eğilimi vardır. Esasında bu durum sosyolojik ve psikolojik açıdan oldukça akla yatkındır.

Sosyal Sorumluluk Projesinin Çalışan Motivasyonu Üzerindeki Olumlu Etkileri

Kurumsal olarak yürüteceğiniz sosyal sorumluluk projelerinin olumlu etkilerini kurum içinde de gözlemleyebilirsiniz. Toplumsal sorunlara çözüm bulmada rol alan çalışanların motivasyonlarının olumlu yönde etkileneceğini söylemek yanlış olmaz. Bununla birlikte toplumdan aldığını topluma verme güdüsünü duyan çalışanlarınızda manevi bir haz duygusu tetiklenecektir. Sosyal ve duyarlı yapıda bir ortamda çalıştığını düşünen çalışanlarda sosyal sorumluluk projelerine katılım sayısı arttıkça sorumluluk hissi de artacaktır. Sorumluluk hissinin getirdiği üretkenlik ve motivasyon da uzun vadede kurumsal iklim için olumludur.

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Stratejinizi Belirleyin

Kurumsal olarak kendi öz şartlarınıza ve iş modelinize uygun olarak sosyal sorumluluk stratejinizi belirleyebilirsiniz. Faaliyet alanınızla ilgili olan konulara öncelikli eğilmeniz aksiyon hızı anlamında olumlu olacaktır. Bu nedenle işletme bünyesinde bir ekip oluşturabilirsiniz. İKY departmanının koordinatörlüğünde kaynak ve strateji planlaması yapılması avantajlı olacaktır. Tabii yapılacak çalışmaların kapsamı ve bütçesi gibi konular detaylı bir şekilde planlanmalıdır. Nitekim sosyal sorumluluk projeleri oluşturulurken etik ve yasal sınırlar iyi bir şekilde sınırlandırılmalıdır.

Yapılacak projeler ile ilgili olarak kurum dışından proje ortakları ile işbirliği yapılması da önem detaylar arasında yer alır. Çeşitli sivil toplum kuruluşları, resmi kurumlar ve üniversiteler ile protokoller hazırlanmalıdır. Bu protokoller projelerin daha etkin ve geniş kapsamlı olmasına hizmet edecektir. Hayata geçirilmesi planlanan projelerin topluma duyurulması da önemlidir. Projelerin bilinirlik oranının artması adına reklam çalışmaları da önemlidir. 

Son içerikler

spot_img