Ana SayfaİK AkademiPDKS Nedir? Şirketler için Neden Önemli?

PDKS Nedir? Şirketler için Neden Önemli?

Yazar

Tarih

Kategori

PDKS nedir diye sorduğumuzda öncelikle açılımından bahsetmek gerekir. PDKS yani personel devam kontrol sistemi, işletmelerdeki personelin işe devamlılığı noktasında kritik önem arz eder. Geçmiş dönemlerde karşılaşılan giriş ve çıkış saatlerinin yanlış kayıt altına alınması, zaman çizelge hesaplanması, veri toplanması veya verilerin saklanması gibi sorunlar PDKS ile çözüme kavuşturulmuştur. Personel takip sistemi sayesinde tüm bu süreçler teknoloji desteğiyle daha kolay ve verimli şekilde yönetilir. 

PDKS cihazları ve PDKS yazılımları, personel devam kontrol sistemini oluşturan iki bileşendir. İşletmelerde genelde İK veya IT departmanları personel takip sistemini kullanır. Bu departmanlar coğunlukla PDKS cihazlarına daha çok odaklanır ve PDKS yazılımlarına gereken zaman ve özeni göstermezler. Yapılan bu yanlışı detaylandırarak PDKS nedir ve şirketler için neden önemlidir gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

PDKS Nedir?

PDKS sistemi, işletme çalışanlarının giriş ve çıkış hareketlerinin kontrolünün sağlandığı ve izin bilgilerinin hesaplandığı puantaj programı, cihaz ve yazılımıdır. Personel giriş ve çıkış hareketleri; parmak izi okuyucu, turnike geçiş sistemi, kartlı geçiş sistemi veya yüz tanıma sistemi gibi PDKS cihazlarıyla gerçekleştirilir ve personele ait puantaj cetveli oluşturularak hareketlerin kontrolü sağlanır.

PDKS Cihazları Nelerdir?

PDKS cihazları, personel devam kontrol sistemleri için olmazsa olmaz önem arz eder. PDKS cihazı tercih edilirken işletme için gerekli olan tüm özellikleri kapsayıp kapsamadığı yeterince araştırılır. Parmak izi okuyucu, turnike geçiş sistemi, kartlı geçiş sistemi, yüz tanıma sistemi veya biyometrik geçiş kontrol sistemi gibi PDKS cihazları arasından ihtiyaca en etkili cevap verecek cihazlar tercih edilir.

  • Parmak izi okuyucu: Parmak izi okuyucu cihazı, puantaj hesaplanmasında veya geçiş kontrol sistemlerinde kullanılır. Personel giriş ve çıkış hareket kayıtları parmak izi okuyucu cihazı üzerinden çevrimiçi moda alındığında hareketler anlık olarak bilgisayara düşer. Bu sayede geçiş kontrol programı üzerinden anlık olarak personel hareketleri görülebilir. 
  • Turnike geçiş sistemi: Turnike geçiş sistemi işletmelerde PDKS cihazı alımında ihtiyaca göre özel üretilerek kullanılabilir. Personel takibi için işletmelerin seçebileceği çok çeşitli turnike geçiş sistemleri mevcuttur. PDKS cihazları içinde ihtiyaca yönelik olarak sık kullanılır.
  • Kartlı geçiş sistemi: Kartlı geçiş sistemi ile personel giriş ve çıkış saatlerinin kontrolü, kart basma işlemi sonrasında çıkan geniş bilgilendirme ekranlarındaki mesajlarla rahatlıkla sağlar. Geniş hareket hafızası veri kaybı yaşamadan personel takibi  yapılmasını sağlar.
  • Yüz tanıma sistemi: Yüz tanıma sistemi ile personel takibi yapılmak isteniyorsa öncelikle ortam ışığı ayarlanmalıdır. Ortam ışığı yüz tanıma sistemiyle uygun olacak şekilde ayarlandığı zaman personel giriş ve çıkışları doğu ve etkili şekilde ölçülebilir hale gelir. 
  • Biyometrik geçiş kontrol sistemi: Biyometrik geçiş sistemleri kullanımlarına göre gruplara ayrılır. Yüz tanıma, parmak izi, iris tanıma, ses tanıma, avuç içi tanıma, dna kimlik tespiti gibi sistemlerle kişinin kimlik tespiti yapılır. Maksimum fayda için bunlar arasından gerekli olan sistem tercih edilir.

PDKS Şirketler İçin Neden Önemli?

PDKS, şirketler için iş yerine giriş ve çıkış kontrollerinin hızlı ve sağlıklı yapılması açısından kritik önemdedir. Giriş ve çıkışların yanı sıra şirket içerisinde dolaşımın kontrol altında tutulmasını, yetki sınırlamasının korunmasını, iş veriminin artırılmasını ve çalışan disiplininin sağlanmasını olanaklı kılar. Bunlarla birlikte “PDKS nedir, şirketler için PDKS neden önemlidir?” sorusunun cevabı aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır:

  • Personelin devamlılık durumunun takibinin pratik şekilde yapılmasını ve personelin birden çok lokasyonda devamlılığının merkezi şekilde kontrol edilmesini sağlar, 
  • Çalışanların PDKS sistemi üzerinden kolaylıkla izin başvurusu yapabiliyor olması ve işverenlerin aynı şekilde izni kolay ve hızlı bir şekilde onaylayabiliyor olması şirket açısından büyük avantaj sağlar,
  • Yanlış veri girişinden kaynaklı olarak ortaya çıkan sorunları azaltır ve hatalı maaş bordrosu ihtimalini en aza indirir,
  • Personel takip sistemi sayesinde şirket ve çalışan arasında geç gelme, izin durumları veya vardiya değişikliği konularında etkin iletişim sağlanır,
  • Ödüllendirme gibi personel performansını olumlu etkileyecek konularda karar vermek için gerekli veriye sahip olunmasını sağlar,
  • Şirketin dijital dönüşüm trendi içerisinde yükselen grafik çizmesine yardımcı olur,
  • PDKS, entegre ve bütünleşik yapısı sayesinde şirketlerde iş yükünün azalmasına, karmaşık tüm işlemlerin kolaylaşmasına ve zaman tasarrufuna olanak sağlar,
  • Personel takibinin yalnızca bilgisayar üzerinden değil, telefon veya tablet üzerinden de kontrolüne izin verir,
  • Şirketlerde işten ayrılan çalışanlarla yaşanabilecek hukuki uyuşmazlıklarda PDKS verileri mahkemece yazılı, hukuki delil olarak kabul edilir, 
  • Personel devam kontrol sisteminin sürekli veri güncelliği sağlaması işin devamlılığı için şirkete olumlu katkılar sağlar.

Bulut tabanlı İK yazılımı İdenfit ile her zaman her an ulaşılabilecek bir sistem söz konusudur. İdenfit personel devam kontrol sistemi ile çalışan işe giriş-çıkış bilgilerini, mola kayıtlarını, izin, vardiya ve fazla mesaileri kolaylıkla kayıt altına alabilirsiniz. Dilediğiniz zaman PDKS rapor çıktıları alır, işletmeniz onay süreçlerini ve puantaj takibini sorunsuz şekilde yönetebilirsiniz.

Yukarıda yer alan tüm faydaları size sunan bir çevrimiçi PDKS yazılımı arıyorsanız, İdenfit Personel Takip Programı, sizin için burada!

Son içerikler

spot_img