Ana SayfaİK AkademiPuantaj Nedir? Puantaj Kayıtlarına Göre Eksik Gün Bildirimi

Puantaj Nedir? Puantaj Kayıtlarına Göre Eksik Gün Bildirimi

Yazar

Tarih

Kategori

Puantaj nedir sorusunun cevabı, işletmelerin küçük ya da büyük ölçekli olması veya kurumsal olması, olmaması gibi durumlar fark etmeksizin her şirketin veya işletmenin takibini yapmak, hesaplamak zorunda olduğu kayıtlardır. Sonuçta çalışanlar belirli bir ücret karşılığı iş yaşantılarını sürdürürler. Çalışanın hangi saat aralığında çalıştığı, işe kaçta girip işten kaçta çıktığı veya hangi günlerde izinli olduğu işveren tarafında önemlidir. 

Çalışanların ortaya koydukları emekleri karşılığında hak ettikleri ücretleri alması için çalışma saatlerinin ve fazla çalışmalarının hesaplanması bir düzene oturmuş olmalıdır. Bu düzen puantaj kayıtlarının sistemli şekilde tutulması yani sağlıklı bir puantaj takibi sistemi ile mümkündür. Puantaj nedir, puantaj kaydı nasıl tutulur, puantaj kaydı neden tutulur sorularının cevaplarını ve puantaj kayıtlarına göre eksik gün bildirimini sizler için derledik. 

Puantaj Nedir?

Puantaj nedir sorusuna verilebilecek cevap en basit tabirle; bir işletme çalışanlarının saat ve gün bazında olacak şekilde çalışma sürelerinin kayıt altında tutulması ve takibinin yapılarak raporlanmasıdır. Bu raporlamalar sonucunda çalışanın maaşı belirlendiği için herhangi bir hata olmaması için son derece çaba gösterilir. Hatasız bir puantaj hesaplaması için de oluşturulan tablo, şema, şablon vb. puantaj cetveli olarak adlandırılır.

Puantaj cetveli üzerinde çalışanın fazla mesai süreleri ve devamsızlık günleri gibi bilgiler yer alır. Çalışan hak edişlerinin en doğru ve sağlıklı şekilde hesaplanması için işletmeler puantaj cetvelini günlük, haftalık veya aylık olarak kontrol ederler. Ayrıca bazı işletmelerin puantajları maaş hesaplaması ve ödeme süreçlerinin hatasız ilerlemesi için PDKS sistemleri ile entegre olarak çalışır.

Puantaj Kaydı Nasıl Tutulur?

Puantaj nedir sorusu akabinde puantajın nasıl tutulduğu incelenecek olunursa; özellikle çalışan sayısı az olan küçük ölçekli işletmelerde excel tabloları ile tutulan puantaj kayıtları, çalışan sayısı artınca farklı yöntemlere evrilmiştir. Çalışan sayısı yüksek olan büyük ölçekli işletmeler elektronik kart, parmak izi okuma, yüz tanıma vb. gibi dijital yöntemler olan Personel Devam Kontrol Sistemleri ile puantaj kaydı tutmaktadır.

Puantaj Kayıtları Neden Tutulur?

Puantaj nedir sorusu sonrası sıra puantajın nasıl tutulduğuna ardından ise puantaj kaydının neden tutulduğuna geldi. Puantaj takibi, işçinin aylık çalışma saatini hesaplamak ve fazla mesailerini takip etmek için yapılır. İşçilerin aylık ücreti, aksi kararlaştırılmamış ise aylık 225 saatlik çalışmanın karşılığıdır. İşçinin günde 11 saatin, haftada 45 saatin, gece vardiyasında 7.5 saatin üzerinde çalışması fazla çalışma olarak tanımlanır. 

İşverenin, işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığını belirlemesi için işçinin işe başlangıç ve bitiş saatlerini hesaplaması gerekir. İşveren işçilerin puantaj kaydı için fazla çalışma ve fazla sürelerle çalıştırdığı işçilerin çalışma saatlerini gösteren bir belge düzenler. Ayrıca işveren bu belgenin imzalı bir nüshasını da işçinin özlük dosyasında saklamakla yükümlüdür. 

Puantaj Kayıtlarına Göre Eksik Gün Bildirimi

Puantaj kayıtları eksik gün bildirim nedenlerinden biridir. 21.08.2013 tarihli yönetmelik değişikliğinden önce puantaj kayıtları işçi veya işveren tarafından imzalanabiliyordu. Ancak Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 102. maddesinde yapılan değişiklikle, aylık prim ve hizmet belgelerinde eksik gün bildirim nedeni olarak “07-Puantaj Kayıtları” seçilen işçiler yönünden hazırlanan puantaj kayıtlarında işçinin imzasının bulunması zorunlu hale getirilmiştir.

Değişikliğe göre 10 kişiden az işçi çalıştıran işverenler, işçiyi 30 günden az sigortalı beyan etmiş ve bu durumun sebebini “puantaj kaydı” seçmişlerse eksik gün bildirim formuna ekleyecekleri puantaj kayıtlarını işçinin imzası ile birlikte SGK’ya vermelidir. Puantaj kayıtlarında işçinin imzası olmaması durumunda eksik gün bildirimi formu geçersiz sayılır, işverenden eksik sürelere ait ek aylık prim ve hizmet belgesi istenir ve işverene idari para cezası uygulanır. 

Neden Idenfit ile Puantaj Takibi Yapmalısınız?

Puantaj takibi yapan pek çok sistem, puantaj için gereken bilgileri (giriş – çıkış kayıtları ve benzeri kayıtlar) manuel olarak talep ettiği için her zaman ayrıntıların çoğunu siz girmek zorunda kalırsınız. Ancak Idenfit Zaman Yönetimi, geleneksel yöntemlerden bağımsız olarak en yeni teknolojileri kullanıyor ve manuel müdahaleleri mümkün olduğunca azaltarak puantajın baştan sona bir sistem üzerinde akmasını sağlıyor. 

Idenfit, firmanız için yalnızca puantaj takibi yapmakla sınırlı kalmıyor, aynı zamanda puantaj için gereken ham bilgiyi, mobil ve tablet uygulamaları aracılığıyla parmak okuma, yüz tanıma ve kart okuyucu teknolojileri üzerinden alıyor, sisteme otomatik aktarıyor ve bu verileri online olarak tutarak oldukça kapsamlı bir puantaj takip hizmeti sunuyor.

Son içerikler

spot_img