Ana SayfaİK AkademiPerformans Düşüklüğü ve İşverenin Hakları

Performans Düşüklüğü ve İşverenin Hakları

Yazar

Tarih

Kategori

Performans düşüklüğü içalışanların işverenlerin beklentilerini karşılamadığı ve bunun uzun süre devam ettiği durumlarda kullanılan kapsamı oldukça geniş bir kavramdır. Küçük veya büyük her organizasyon uzun ve kısa vadeli bazı hedeflere sahiptir. Ekip üyelerinin tamamının bu hedeflere ulaşma konusunda üstlenmesi gereken bazı roller vardır. Bir dişli çark gibi uyum içinde çalışması beklenen ekip üyelerinden bazılarının düşük performans göstermesi durumunda organizasyonun tamamı olumsuz şekilde etkilenecektir. Performans düşüklüğü zannedilenin aksine sadece bir çalışanın değil tüm ekibin ortak sorunudur. Eksiksiz çalışmasına rağmen hayal ettiği verimi yakalayamayan diğer ekip üyelerinin motivasyon kaybı, şirketin hedeflerine ulaşma konusunda yaşanan aksaklıkların mutlaka çözüme kavuşturulması gerekir. Bu noktada sorunun performans düşüklüğü olduğuna emin olmadan önce performans değerlendirme sürecinizin doğru şekilde yürütüldüğünden emin olmanız gerekir. Peki, verimli bir performans değerlendirme süreci nasıl yürütülür?

Performans Değerlendirme Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Performans düşüklüğünden bahsedebilmemiz için öncelikle performans değerlendirme sürecinizde tüm adımların doğru şekilde uygulandığından emin olmalısınız. İlk olarak sürecin başlangıç noktasına odaklanarak çalışanın performans standartları, iş tanımı ve sorumlulukları hakkında detaylı şekilde haberdar edilip edilmediğini kontrol etmelisiniz. Performans ölçümünün hangi kriterlerle yapıldığını, ölçülebilirliğini ve objektifliğini sorgulayarak şartlara uygunluğunu denetlemelisiniz. İş yerinin sağladığı şartların yüksek hedefler karşısında yetersiz kalması durumunda performans düşüklüğü tekrar sorgulanmalıdır. Performans değerlendirme sürecinde tüm çalışanlar için aynı şartların uygulanıp uygulanmadığı titizlikle kontrol edilerek şirketinizin ön yargılardan arındırılmış olduğuna emin olunmalıdır. Tüm şartların sağlandığının sınanmasının ardından performans düşüklüğünün uzun süreli olup olmadığının tespiti yapılmalıdır.

Performans Düşüklüğü Tespit Edildiğinde Nasıl Bir Yöntem İzlenmelidir?

Performans düşüklüğü durumunun kök neden analizi yapılıp süreç hakkında çalışanla mutlaka iletişim kurulmalıdır. Çalışanla gerekli diyalog sürecinin kurulmalı, zaman tanınmalı ve gerekirse ihtar verilmelidir. Değerlendirme sonuçları çalışanla yazılı olarak paylaşılmalı ve kendisinden neler beklendiği tam olarak bildirilmelidir. Tüm süreç eksiksiz yürütüldüğü halde çalışanın performans düşüklüğünün devam etmesi durumunda işverenin iş sözleşmesini fesih hakkı bulunmaktadır. 4857 sayılı İş Kanunu’na göre işverene karşı sorumluluklarını gerektiği şekilde yerine getirmemesi durumunda ilgili personel   işten çıkarılabilir. İşverenin fesih kararı alması durumunda yazılı bildirim yapması ve fesih kararı alınmasına neden olan durumu açık şekilde bildirilmesi gerekmektedir.

İdenfit performans değerlendirme modülü ile tüm ekip üyelerine astı, kendisi, eşiti ve üstü tarafından değerlendirilmesiyle performans değerlemesi 360 derece yapılabilir. 360 derece performans değerlendirmesi çalışanlarınızın gerçek performanslarını hesaplayarak adil bir süreç yönetmenize yardımcı olur.

Son içerikler

spot_img