Ana SayfaİK TrendleriOfis Dedikodusu:Şirketinizi Dedikodu Kültüründen Arındırın!

Ofis Dedikodusu:Şirketinizi Dedikodu Kültüründen Arındırın!

Yazar

Tarih

Kategori

Ofis dedikodusu oldukça sık görülen ve sıkıntılar üreten bir alışkanlık. İş ortamında geçirilen mesai saatleri üretme ve iş geliştirme faaliyetlerinin yanı sıra sosyal diyaloglara da imkan sağlıyor. Ofiste kahve molalarında edilen sohbetler, toplantı sonunda yapılan değerlendirmeler ve iletişimi güçlendiren ekip çalışmaları iş hayatında önemli bir yer kaplıyor. İş arkadaşlarıyla bilgi paylaşımında bulunan çalışanların şirket aidiyeti genellikle daha yüksek oluyor. Genellikle olumlu etkiler bırakan şirket içi diyaloglar sağlıksız ve kırıcı dedikodu olarak tabir edilen olumsuz söylentilere dönüştüğünde olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Ofis dedikodusu oldukça yaygın bir kavramdır fakat genellikle maruz kalan kişilerin ne kadar olumsuz etkileneceği göz ardı edilir. Dedikodu ve söylentiler kimi insanlar için bir şiddet uygulama tarzıdır ve iş arkadaşlarının, yöneticilerinin hayatına dair yorumlarda bulunmadan rutinlerini tamamlayamazlar. İş yeri dedikoduları bazen de sadece bir yıldırma politikasının parçası olarak uygulanır.

Dedikoduya Katkıda Bulunmayın!

Sık zaman geçirdiğiniz ve tanıdığınız insanlarla ilgili bilgiler ilgi çekici gelse de profesyonel iş ortamında bu tarz konulara yer olmadığını unutmamalısınız. Bugün parçası olduğunuz söylentilerin bir süre sonra konusu haline gelebileceğinizi unutmadan bu hatalı kültürü durdurmak için çaba göstermelisiniz. İş ortamınızda özel hayatınızla ilgili gereksiz detaylar paylaşmamaya dikkat etmenizde can sıkıcı sohbetlere engel olacaktır. Dedikodu konusunda mümkünse bir şirket politikası oluşturun ve uygulayın. Birçok alanda olduğu gibi ekip motivasyonunu zedeleyecek dedikodu kültüründen arınma konusu da insan kaynakları profesyonellerinin sorumluluğunda yer alır. İk profesyonelleri tarafından oluşturulan ofis politikası ile işyeri dedikodularından doğan hasarlar azaltılabilir. İşyeri davranışlarının sınıflandırılması ve bunlara bağlı uygulanacak cezaların belirlenmesiyle gergin bir çalışma ortamı gelişmesine engel olabilirsiniz.

Ofis Dedikodusunu Çözülmesi Gereken Bir Sorun Olarak Ele Alın

Dedikodunun hayatın içinde sık yer alan bir kavram olmasının kabul edilebilir olması anlamına gelmediğini unutmayın. Şirketinizi dedikodu kültüründen uzaklaştırmak için kararlı olmanız gerekir. Olumlu şirket kültürünüzü öldürme riski nedeniyle söylentiler üzerinden yürütülen diyalogları hayatınızdan çıkartın.  Şirkete ait paylaşmanızda sorun olmayan konularda şeffaflığı prensip olarak benimsemeniz hayal ürünü söylentilerin önüne geçecektir. Doğru bilgilendirmelerle ve hızlı müdahalelerle tüm çalışanların kendini rahat hissettiği bir iş ortamı yaratabilirsiniz. Hatalı davranışlara anında müdahale edilmesi ve gerekirse disiplin cezası uygulanması ofis politikanızın uygulanabilirliğini arttıracaktır. Kınama, iş mekanı değişikliği gibi cezalarla iş yerinde yer alan tüm çalışanları ruh sağlığını korumak için özen gösterilmelidir.

Son içerikler

spot_img