Ana SayfaİK AkademiPuantör Kime Denir? Ne İş Yapar?

Puantör Kime Denir? Ne İş Yapar?

Yazar

Tarih

Kategori

Hem kamu da hem de özel sektörde personellerin performanslarına dair verileri takip eden kişi puantör olarak isimlendirilir. Muhasebe birimiyle uyum içinde çalışan puantörler, çalışanlara dair ayrıntıları kayıt altında tutarak çalışanlara ödenecek maaşların ve ek ödemelerin hesaplanmasına da yardımcı olur.

Puantörün Görevi Nedir?

Bir puantörün görevi genel olarak çalışanların performanslarını, onlara ait iş yeri yükümlülüklerini, standart çalışmaları takip etmek, çalışanların fazla mesai gibi ekstra durumlarını puantaj cetveline işlemek olarak tanımlanabilir. Aylık puantaj hesaplarının yapılması, raporlu ve izinli çalışanların takibi, ücretlendirilmenin takibi, iş güvenliği için gerekli kişisel bilgilerin kayıt altına alınması gibi işlemler de puantörlerin ilgilendikleri konular arasındadır.

Puantörler tüm bu işleri kağıt ve kalemle bir defter ya da çizelge üzerinde tutabilecekleri gibi yeni nesil insan kaynakları yazılımlarından da destek alabilirler. Bu sayede tüm personel giriş çıkışları, izinler- molalar ve daha fazlası daha az hata ve minimum operasyon yüküyle dijital ortamda tutulabilir.

Idenfit puantaj takibi modülü, bu noktada puantörlerin ihtiyaçlarına cevap vererek manuel işlemleri azaltarak puantaj takibinin baştan sona sorunsuz bir akış içinde yapılmasını sağlar. Idenfit ayrıca puantaj için gerekli ham bilgiyi mobil uygulamaları veya biyometrik ve RFID okuyucular aracılığıyla alır, verileri sisteme online olarak otomatik aktarır ve bu verileri bulut sunucularda yedekler. Böylece puantörün üzerindeki hata payı ve iş yükü de azaltılmış olur.

YENİ NESİL PUANTAJ TAKİBİ İÇİN IDENFİT

Nasıl Puantör Olunur?

Puantör olabilmek için özel bir eğitim almak gerekmez. Ancak kişilerin insan kaynakları yaklaşımlarına hakim olması, puantaj hesaplamasında için oluşturulan yazılımları kullanabilmesi ve SGK mevzuatlarını biliyor olması bu pozisyon için aranan özellikler arasında yer alır. Aynı zamanda puantörlük yapmak isteyen kişinin dahil olacağı sektörle de ilgili bilgi sahibi olması da beklentilerden bazılarıdır.

Fabrika, hastane, okul ya da şantiye birbirinden bir hayli farklı alanlar için çalışacak elemanlar için farklı nitelikler beklenir. Adayların çalışacakları alanlar kadar çalışma koşulları da birbirinden farklılaşır. Bazı durumlarda sabit mesai saati söz konusuyken bazı sektörlerde vardiyalı sisteme uygun personeller tercih edilebilir. Bu nedenle puantörlerden de vardiyalı şekilde çalışabilecek esnekliğe sahip olması beklenebilir.

Puantörlerin İş Akışları Nasıldır?

Bir puantör gün içinde birçok farklı konuyla ilgili işlem yapar. Çalıştığı kurumda yer alan birimlerin çalışma planlarını inceleyerek personellerin bu plana gösterdiği sadakati takip eder. Çalışanların belirlenen mesai saatine gösterdiği uyum, alınan izinler, kalınan fazla mesailer ya da erken çıkışlar puantörlerin yakından izlediği konular arasında yer alır.

Personellerin gün içinde molaya çıkmaları, yerlerini izinsiz terk etmeleri ya da erken çıkışları gibi durumları yakından takip eder. Çalışanların günlük çalışma durumları ve performansları kadar haftalık, aylık ve yıllık olarak değerlendirilmeleri de yine bu pozisyonun sorumlulukları arasında yer alır. Personellerin performans artışları ya da düşüşleri ile ilgili bağlantılı olduğu diğer birimleri bilgilendirir.

Puantörler Nerede Görev Alır?

Çalışma düzeni gerektiren ve işçi nüfusu bakımından takip edilmesi zor büyük kurumlar genellikle bu pozisyondan yararlanır. Çalışanların mesailerinin kontrol edilmesi gereken özel alanlar da puantörlerin çalışma alanları arasında yer alır. Madenler, şantiyeler ve kazı alanları, bu özel alanlardan sadece birkaçı olarak sayılabilir. Hastaneler, fabrikalar ve okullarda ise çalışan sayısı nedeniyle bu pozisyon kritik önem taşır.

Vardiyalı çalışma sisteminin bulunduğu iş kolları için ise karışıklık yaşanmaması ve çatışmaların olabilecek en doğru şekilde çözümlenmesi için puantörler de etkin elemanlar arasında yer alır. Haftalık ve aylık olarak çalışma takvimini takip eden bu uzmanlar, fazla mesai ya da çakışma gibi problemleri erkenden tespit ederek verimliliği de arttırır.

Puantörün İş Tanımı ve Puantörden Beklenen Görevler

Sektörden sektöre bu pozisyondan beklenilen görevler farklılaşsa da genel olarak puantörler:

  • Personellerin günlük mesai devam durumlarını takip eder,
  • İzinde olan, mazeretsiz işe gelmeyen ya da görev yerlerini nedensiz yere terk edenleri gerekli yerlere raporlar,
  • Personellerin ziyaretçilerini kayıt altına alır,
  • Mesaileri puantaj defterine işler,
  • Puantaj hesaplamalarını muhasebe ile paylaşarak ücretlendirilme işlemin yapılmasını sağlar,
  • Zimmet yönetimi yaparak eşya kullanan personelleri kayıt altına alır,
  • Personellerin değişen telefon numaralarını ve adreslerini günceller,
  • SGK mevzuatı ile ilgili kontrolleri sağlar,
  • İzin yönetimi yaparak yıllık izinleri takip eder,
  • Yasal yükümlülükler ile ilgili gerekli birimlerle iletişim kurar. 

Son içerikler

spot_img