Ana SayfaİK AkademiSağlık Raporu ve İşverenlerin Sorumlulukları

Sağlık Raporu ve İşverenlerin Sorumlulukları

Yazar

Tarih

Kategori

Sağlık raporu hemen her çalışanın iş hayatının bir döneminde yararlandığı ve hakkında merak edilen birçok detay bulunan bir belgedir. İşçinin hastalanması veya iş kazası geçirmesi gibi nedenlere bağlı olarak alabildiği iş göremezlik raporu alındığında işçi ve işverenin dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır.

İş Göremezlik Raporu Nedir?

Geçici iş göremezlik ödeneği yani iş göremezlik raporu, işçinin hasta olduğunu ve istirahat etmesi gerektiğini gösteren belgedir. Kısa Vadeli Sigorta Kolları Uygulama Tebliğinde belirtildiğine göre iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve gebelik, doğum gibi durumlarda yetkilendirilmiş kurum hekimleri veya çeşitli sağlık kuruluşlarından alınabilir. Sağlık raporu alan işçilerin işe gidemeyecek durumda olduğunu eğer imkanlar dahilinde ise işyerine hemen bildirmesi önerilir.

Sağlık Raporu Alan İşçinin Sorumlulukları Nelerdir?

İş göremezlik raporu alan bir çalışana işyerine ibraz etmesi için bir nüsha verilir ve bir nüshada Sigorta kurumuna gönderilir. Kısa Vadeli Sigorta Kolları Uygulama Tebliğinin 14’üncü maddesine göre işçi kendisine verilen rapor nüshasını işyerine ibraz etmelidir. Düzenlenen iş görmezlik raporunun ardından çalışan tekrar işe başladığında iş yerine teslim edilmelidir. İşçinin iş göremezlik raporu aldığı süre boyunca çalışmaması gerekmektedir. İşçinin raporlu olduğu sürede çalışması halinde SGK bu işçiye rapor parası ödemez.

Sağlık Raporu Alındığında İşyerinin Sorumlulukları Nelerdir?

Kısa Vadeli Sigorta Kolları Uygulama Tebliğinde belirtildiği şekilde işçinin rapor alması durumunda işyerinin sigortalının ilgili tarihlerde çalışmadığını bildiren belgeyi e-sigorta sistemi aracılığı ile kuruma bildirmesi gerekir. İşçinin istirahat raporunu onaylamayan veya onayladığı halde bildirim yapmayan işverenlere brüt asgari ücretin yarısı tutarında para cezası uygulanır. Yasal sürecin ardından işlemlerin gerçekleştirilmesi halinde işlemin tamamlanması durumunda onda biri oranın idari para cezası uygulanır.

Son içerikler

spot_img