Ana SayfaİK AkademiSüt Parası (Emzirme Ödeneği) 2022 Yılı Tutarı

Süt Parası (Emzirme Ödeneği) 2022 Yılı Tutarı

Yazar

Tarih

Kategori

2022 Süt parası yani emzirme ödeneği tutarı birçok anne ve anne adayı tarafından merakla bekleniyor. Çocuk sahibi olan ailelerin hak kazandığı emzirme ödeneği tutarı 2022 yılı itibariyle artış gösterdi. Süt parası nedir? Ödemeyi almak için nereye başvurmak gerekir ve kaç ay süreyle ödeme alınır? Merak ettiğiniz tüm soruların yanıtları yazımızda.

Emzirme Ödeneği Nedir?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yeni doğum yapan annelere verilen bir destek olan emzirme ödeneği doğum sonrası devlet tarafından bir kez yapılan ödemedir. Bu ödenekten sigortalı veya sigortasız her anne faydalanabilir. Kamu görevlisi olan sigortalılara 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince kendi kurumlarınca ödeme yapıldığından emzirme ödeneğinden faydalanamazlar.

Süt Parası Alma Şartları

Süt parası yani halk arasında bilinen haliyle emzirme parası, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yeni doğum yapan annelere verilen ödenektir. Annelerin ve bebeklerin ihtiyaçlarının karşılanmasını hedefleyen ödenek doğum yapması halinde sigortalı kadına veya annenin sigortalı olmaması durumunda sigortalı erkeğe verilir. Emzirme ödeneği başvuruları e-Devlet üzerinden takip edilebilir ve PTT üzerinden alınabilir. Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalıların ödeneklerini almaları için herhangi bir kuruma başvurma şartı kaldırılmıştır. Emzirme ödeneği otomatik olarak kadının kendinin veya eşinin kimlik numarası üzerinden tanımlanır ve kimlik ile PTT’den alınabilir. Emzirme ödeneğinden sonra hak düşürücü süre 5 yıl olarak belirlenmiştir. Canlı gerçekleşen bir doğumun ardından beş yıl geçmesi durumunda emzirme ödeneğinden faydalanılamaz.

2022 Yılı Emzirme Ödeneği

2019 yılı itibariyle 180 TL olan emzirme parası, 2020’de 202 TL, 2021 yılında ise 232 TL olarak belirlenmişti. 2022 yılında emzirme ödeneği tutarı 316 TL olarak belirlenmiştir. Ödeme doğumun ardından 2 ay içerisinde alınır.

Son içerikler

spot_img