Ana SayfaİK TrendleriUzaktan Çalışma Sistemi Verimli mi?

Uzaktan Çalışma Sistemi Verimli mi?

Yazar

Tarih

Kategori

Uzaktan çalışma sisteminin tüm dünyada zorunlu olarak yaygınlaşması, bu çalışma sisteminin verimliliğinin de sorgulanmasına neden oldu. Şirketler, sisteme ayak uydurabilmek için birçok alanda düzenleme yapmak durumunda kaldı. Bu düzenlemelerin temelinde verimliliğin düşmemesi için yapılan çalışmalar hep öncelikli oldu. Peki gerçekten uzaktan çalışma sistemi veya evden çalışmak verimliliği düşürüyor mu?

Yapılan çalışmalar, evden çalışmanın ofis ortamında çalışmaktan daha iyi olduğunu gösteriyor. Ortalama olarak, evden çalışanlar ofis ortamına göre günde 10 dakika daha az verimsizlik yaşıyor ve %47 oranında daha verimli oluyorlar.

Uzaktan Çalışma ile Performans Artışı Mümkün

Standford tarafından 9 ay boyunca 16.000 çalışan  üzerinde yapılan bir araştırma, evden çalışmanın verimliliği %13 artırdığını ortaya koydu. Performanstaki bu artış, daha sessiz ve daha rahat bir çalışma ortamına, daha az mola ve daha çok çalışma süresine bağlı şekilde gerçekleşti. Aynı çalışmada uzaktan çalışma sistemi ile çalışanlar iş tatmininin arttığını ve yıpranma oranlarının %50 azaldığını belirtti. 

COVID-19’dan Sonra Uzaktan Çalışma Sistemi

Çalışanların evden çalışmasına izin vermek birçok şirketin korktuğu bir uygulama oldu çünkü bu şekilde verimin düşeceği düşünüldü. Evde, ofis ortamına göre dikkatin dağılması, ertelenmesi veya daha az iş yapılması daha mümkün olduğundan bu düşünce tamamen yanlış değil fakat yapılan bir araştırma, istihdam edilen kişilerin %24’ünün ofiste çalıştıkları günlerde işlerinin bir kısmını veya tamamını evde yaptığını belirtiyor.

COVID-19’dan Sonra Uzaktan Çalışma 

Yakın gelecekte hem değişen koşullar hem de teknolojinin gelişmesi ile evden çalışmak kolaylaştı. Son zamanlarda yapılan anketlerden elde edilen raporlar, evden çalışmanın projelerde daha iyi bir dönüş sağladığını ve üretkenliği artırdığını gösteriyor. Prodoscore araştırma şirketinin yapmış olduğu araştırmada, 2020 Mart ayından bu yana (Mart ve Nisan 2019’a kıyasla) verimlilikte %47’lik bir artış olduğunu belirtirken insanların en üretken olduğu zamanları da belirledi. Buna göre çalışanların en verimli oldukları günler salı, çarşamba ve perşembe. Hafta başı ve sonu olan günlerde verimliliğin düştüğü görülüyor. 10:30 – 15:00 arası ise en verimli zamanlar.

Uzaktan Çalışmanın Kazandırdıkları 

Pandeminin tüm dünyada yaygınlaştığı Mart ayında yapılan bir ankette ise, uzaktan çalışma sistemi ile çalışanların işten kaçınmak için daha az zaman harcadığını (% 15 fark), her ay 1.4 gün daha fazla çalıştığını ve buna rağmen daha fazla mola verdiğini gösteriyor. Evden çalışanlar, iş arkadaşları tarafından daha az dikkatlerinin dağıtıldığını, iş dışı konular hakkında 30 dakika daha az konuştuklarını ve yönetimle konuşmak için %7 daha az zaman harcadıklarını bildiriyorlar.

Evden Çalışma ve Ofisten Çalışmanın Farkları

Anketler ve araştırmacılar, evden çalışmanın nasıl daha verimli olabileceğini ve çalışma saatlerini nasıl iyileştirebileceğini anlamaya çalışıyor. Uzaktan çalışma sistemi ve ofis çalışması arasında birçok fark bulunuyor. İşe gidip gelmek için zaman harcanmaması çalışanlara haftada ortalama 8.5 saat boş zaman tasarrufu sağlıyor. Bu boş zaman ve daha az sosyalleşme fırsatı, uzaktan çalışanların egzersiz yapmak için çok daha fazla zamana sahip olduğu anlamına da geliyor. Düzenli egzersiz, zihinsel ve fiziksel sağlığa olumlu katkılarının yanında stres ile savaşmada da önemli rol oynuyor. Evden çalışanlar, çalışma haftası boyunca 30 dakika daha fazla egzersiz yaptıklarını belirtiyor. 

Sonuç olarak evden çalışmak, iş-yaşam dengesini geliştiren klasik ofis çalışmasından daha iyi bir çalışma ortamına sahip gibi gözüküyor. Pandemi çalışma şekillerini değiştirdi ve daha fazla şirket bu yeni sisteme ayak uydurmaya başladı. Bu sistemin kalıcı olup olmayacağını ise önümüzdeki zamanlarda hep beraber göreceğiz.

Idenfit ile uzaktan çalışma sisteminde çalışan verimliliğinizi artırmak için bizimle hemen iletişime geçin:)

Son içerikler

spot_img