Ana SayfaİK AkademiKişilik Envanteri Nasıl Uygulanır?

Kişilik Envanteri Nasıl Uygulanır?

Yazar

Tarih

Kategori

İşe alım süreçlerinde adayın değerlendirmesi ve süreci başarılı şekilde tamamlayabilmesi için birçok aşamadan geçmesi gerekir. Bu süreç içerisinde insan kaynakları uzmanlarının kullandığı pek çok değerlendirme yöntemi vardır. Bu amaç için kullanılan ve hazırlanan bazı testler bulunur. Bu testler adayı birçok alanda ölçmek ve değerlendirmek için yapılır. Bu testlerden biri de kişilik envanteri testidir. 

Değerlendirmeler sonucunda adayın pozisyonuna ve şirkete uyumu konusunda bir analiz yapılır. Bu test ile departman ve pozisyonun niteliklerine göre adayın becerilerinin ölçülmesi amaçlanır. Doğru pozisyona doğru kişinin alınması konusunda başarı oranının artmasında kişilik envanteri testi insan kaynakları profesyonellerine yardımcı olur.  

Kişilik Envanteri Testi Nedir?

Kişilik envanteri testi, adayın kişiliğini analiz etmek ve yetkinlikleri konusunda en doğru çıkarımı yapmak için uygulanır. Test içerisinde yer alan sorulara verilen cevaplar ile adayın davranış, duygu ve düşünceleri analiz edilir. Soruların doğru bir cevabı yoktur. Amaç, adayı tanımak ve hakkında en doğru şekilde fikir sahibi olmaktır. 

Adayı davranışsal ve kişisel özelliklerine göre ayırt etmek ve şirket kültürüne uyumu konusunda önemli bir değerlendirme aracı olarak görülen bu test, kişinin yetkinliklerini ön plana çıkarır. Bu sayede kısa bir sürede adayı daha yakından tanımaya olanak sağlar.  

İK Yönetiminde Kişilik Envanterine Neden İhtiyaç Duyulur?

İşe alım süreçlerinde kullanılan bu test, aynı zamanda terfi ve personellerin kişilik haritasını çıkarmak amacıyla da uygulanır. Bazı şirketler çalışanlarının kişilik profillerini çıkararak bu profillere uygun şekilde çeşitli düzenlemeler yapmak ve çalışan profiline uygun eğitimler vermek için bu testlere ihtiyaç duyar. Bu şekilde hem şirket çalışanlarını daha yakından tanır hem de çalışanlarına daha yararlı olabilecek düzenlemeler yapmış olur. 

Aynı zamanda işe alım süreçlerinde de oldukça yaygın şekilde kullanılan kişilik envanteri testleri kişiyi farklı alanlarda ölçer. Bunlar; sosyal beceriler, analitik, iletişim ve organizasyon kabiliyeti gibi alanlardır. İş pozisyonu gereği ihtiyaç duyulan ve sahip olunması gerekilen özellikler değişkenlik gösterdiğinden insan kaynakları uzmanının test sonuçlarını buna uygun şekilde analiz etmesi gerekir. Kişinin verdiği cevapların doğru analiz edilmesi ve yorumlanması hem aday hem de şirket için oldukça önemli bir süreçtir.  

Kişilik Envanteri Testi Nasıl Uygulanır?

Pozisyonun niteliklerinin farklılaşması nedeniyle test yapılırken de ihtiyaç duyulan nitelikler farklılaşabilir. Satış departmanı için ikna yeteneği iyi olan bir personel aranırken, farklı departmanlarda ikna yeteneğine ihtiyaç duyulmayabilir. Bu nedenle envanter testi ile farklı ihtiyaçlar doğrultusunda farklı arayışlar mümkündür. Buradaki diğer önemli nokta ise pozisyona uygun niteliklerin doğru belirlenmesidir. Bu şekilde kişilik envanteri testi çok daha doğru bir sonuç verir ve seçim sürecinden daha iyi bir verim alınır. 

Pozisyona uygun kişilik tipleri belirlenerek aranan özellikler belirlenir ve bu doğrultuda adayın test sonucu analiz edilir. Değerlendirme için insan kaynakları uzmanının adayın sahip olduğu özellikleri sayısal veriler haline getirerek raporlaması beklenir. Bu rapor ile adayın diğer adaylardan farklı olarak öne çıkan özellikleri değerlendirilir ve pozisyona uygunluğu konusunda bir sonuca varılabilir. 

Önemli olan insan kaynakları uzmanının yorumunun şirketin ihtiyaçları doğrultusunda objektif olarak yapılmasıdır. Çünkü bu testlerde önemli olan kişinin verdiği cevapların doğru ya da yanlış olarak değerlendirilmesi değil, adayların verdiği cevapların doğru analiz edilmesidir. Adayların test esnasında dürüst cevap vermesi de oldukça önemlidir, kendileri için doğru olarak düşündükleri şekilde ve ilk akıllarına gelen şekilde cevap vermeleri doğru bir değerlendirme sonucuna ulaşmak için gereklidir.  

Son içerikler

spot_img