Ana SayfaGüncel BilgilerYakınlık Ön Yargısı Nedir?

Yakınlık Ön Yargısı Nedir?

Yazar

Tarih

Kategori

Yakınlık ön yargısı, yeni çalışma modelleri ile birlikte iş dünyasının gündemini meşgul eden bir kavram haline geliyor. Uzaktan çalışma veya hibrit çalışma modellerinin yaygınlaşması veya bağımsız çalışanlarla iş dünyası ekosistemi değişiyor. Tıpkı tüm dönüşüm süreçlerinde olduğu gibi yeni çalışma modellerine uyum sürecinde de bazı sorunlar yaşanması olağan kabul ediliyor. Yakınlık ön yargısının uzaktan çalışma iş modellerinin uzun vadeli olumsuz etkilerinden olduğu düşünülüyor. Peki, siz yakınlık ön yargısı hakkında yeterince bilgi sahibi misiniz? Cevabınız güçlü bir “Evet” değilse, sayfayı aşağıya doğru kaydırmaya devam edin!

Yakınlık Ön Yargısı Nedir?

Yakınlık ön yargısı, yöneticilerin ofiste çalışan ekip üyeleri ve uzaktan çalışanlara farklı davranışlar sergilemesini ifade eder. Geleneksel çalışma modellerinin konfor alanın ayrılmak istemeyen yöneticiler veya ekip üyeleri bilincinde olmadan bu yanılgıya kapılabilir. Peki, “Yakınlık ön yargısını nasıl anlarız?” diye düşünüyorsanız, iş süreçlerinizi uzaktan bir bakışla değerlendirebilirsiniz.

Bilinçsiz Ön Yargı Nedir?

Bilinçsiz ön yargı, kişi veya durumlar hakkında yeterli bilgi veya veriye sahip olmadan yargıya sahip olma durumunu ifade ediyor. Bilinçsiz önyargıyı tehlikeli kılan nokta ise hayatımızda ne kadar çok alanda karşımıza çıktığını fark etmememiz oluyor. Yetiştiğiniz aile ve toplumun ortak değerleri veya kişisel deneyimlerimiz farkında olmadığımız olumlu veya olumsuz pek çok yargı geliştirmemize neden olabiliyor. Özellikle bu noktada dikkatli olmak gerekiyor.

Bilinçsiz önyargı bir konu veya kişi hakkında olumlu bir varsayımı desteklemenize neden olabiliyor. İşe alım süreçlerinde İK profesyonellerinin farkında olmadan yaş, isim, ses tonu veya saç rengine göre dahi hiç farkında olmadığı bir tutum geliştirebileceği ifade ediliyor. Peki bu önyargıların ortadan kaldırılması mümkün mü? Sosyal yaşamanızda veya iş süreçlerinizde bilinçsiz önyargı ile nasıl mücadele edebilirsiniz?

Ekibinizde Bilinçsiz Ön Yargıyı Fark Edin ve Önleyin!

Bilinçsiz ön yargıyı iş süreçlerinizden uzak tutmaya kararlıysanız önerilerimize başlıyoruz!

  • Öncelikle konuyu ekibinizle birlikte değerlendirerek sorun ve çözüm yolu noktasında fikir birliğine varabilirsiniz.
  • Ön yargıyı önleme noktasında bireyden başlayan ve sisteme yayılan bir yol haritası izlenmelidir.
  • İş süreçlerinde ve özellikle performans değerlendirmelerinde 360 derece değerlendirme yöntemini izlemeniz ekibin genel durum değerlendirmelerinde fayda sağlayacaktır.
  • Gerçek ve güvenilir metriklerin doğru şekilde ölçülmesi ile uygulanan performans değerlendirme süreçleri bilinçsiz önyargı ve yakınlık önyargısını önleme noktasında destek sağlayacaktır.
Peki, Yakınlık Ön Yargısını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Yakın zamana kadar iş-yaşam dengesi kaybı ve zoom yorgunluğu dezavantajı ile karşımıza çıkan ve genellikle avantajlı bulunan uzaktan çalışma modellerinin gündeminde bu günlerde yakınlık ön yargısı yer alıyor. Yakınlık ön yargısı özellikte uzaktan çalışanların kariyer gelişimleri açısından endişelenmesine neden oluyor. Bu sorunun görmezden gelinmesi ve önlenmemesi yetenek kaybı ile sonuçlanabiliyor. Tam olarak bu nedenle yetenek krizinin kaçınılmaz yükselişini sürdürdüğü bir iş ekosisteminde bu riski görmek ve önlem almak önem taşıyor.

Öncelikle bu ön yargının nedenini anlamakta fayda bulunuyor. Sorunun temelinde ofis çalışanlarının ofise gelerek fedakarlık yaptığı algısı yer alıyor. Bunun haricinde evden çalışanların yeterince verimli çalışmadığı algısı da bu durumun güçlenmesine neden oluyor. Ayrıca ofis çalışanlarının şirket bağlılığı noktasında daha ön planda olduğu düşünülüyor. “Öyleyse ne yapmalıyız?” diye düşünüyorsanız dikkat!

İş Süreçlerinizi Dijitale Taşıyarak Zamanınızı Daha Verimli Kullanın!

İş ve İKY süreçlerinizi dijitale taşıyarak veriye dayalı performans değerlendirme sistemi ile daha adil bir sistem kurgulayabilirsiniz. Düzenli olarak uygulanan anketlerle ekibinizin anlık düşüncelerini hızlı ve pratik şekilde öğrenebilirsiniz. Geri bildirimi şirket genelinde bir kültür haline getirerek ekip içi iletişimi kuvvetlendirebilirsiniz. Bunun yanı sıra yapay zeka destekli işe alım süreçleri ile işe alım süreçlerini ön yargıdan arındırarak gerçekten çeşitli bir ekip yaratabilirsiniz. Üstelik bu süreçlerin tamamını bulut tabanlı İKY yazılımı idenfit ile tek panel üzerinden yönetebilirsiniz!

Son içerikler

spot_img