Ana SayfaGüncel Bilgilerİnsan Kaynakları Uzmanının Yeni Rolleri

İnsan Kaynakları Uzmanının Yeni Rolleri

Yazar

Tarih

Kategori

İKY 2023 yılında da dijital dönüşüm sürecine hız kesmeden devam ediyor. Dijitale taşınan İKY süreçleri ile İK ekipleri ihtiyaç duydukları zaman ve enerjiyi kazanıyor. Teknoloji kullanımının gelişmeye devam etmesi sonucunda geleneksel İKY ekip rollerinde farklılıklar bekleniyor. Bu geleneksel rollerin yerini işveren markası, dijital ve analitik, raporlama benzeri alanlarda yeni uzmanlıklar bekleniyor. İnsan kaynakları uzmanının yeni rolleri hakkında yapılan tahminler bu şekilde sıralanıyor.

Çevik İKY Koçu

Çevik bir şirket kültürü; değişim ve farklı yaklaşımlara açık, inovatif ve bireylere değil sistemi geliştirmeye odaklanan bir kurum kültürünü ifade ediyor. İKY süreçlerinde çeviklik uygulamaları ile bu alanda yeni bir uzmanlık alanı oluşuyor.

Sanal Gerçeklik Eğitmeni

Uzaktan çalışma sisteminin yaygınlaşması ve dijitalleşmenin ivmeli yükselişiyle sanal gerçeklik kullanımı iş süreçlerinde her geçen gün daha sık kullanılıyor. İşe uyum süreçleri başta olmak üzere öğrenme ve geliştirme programları gibi pek çok alanda VR eğitimlerinden faydalanılması bekleniyor. Geleneksel eğitim programlarının VR teknolojisini merkeze alan bir dönüşümle yeni bir uzmanlık alanı yaratacağı bekleniyor.

İKY Veri Direktörü

Büyük veri hayatımıza hakim oldu ve olmaya da devam edecek gibi duruyor. Ayrıca büyük veri ve dijitale taşınan İKY süreçlerinin pek çok alanda fayda sunduğu biliniyor. Kişiselleştirilmiş pazarlama, tahmine dayalı envanter siparişi ve gerçek zamanlı veriler sunduğu avantajların başında yer alıyor. Tıpkı pazarlama alanında olduğu gibi İKY politikalarınında veriler ışığında her çalışan grubuna göre özelleştirilmesi de bir diğer önemli avantaj olarak öne çıkıyor. Bu noktada İKY verileri ile ilgili özel bir uzmanlık alanı yaratılıyor.

Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Koçu

Çeşitlilik ve kapsayıcılık koçu rolü ile çalışanlar için kaliteli ve eşit bir deneyim hedefliyor. Çünkü bu kavramlar pek çok şirketin İKY planlamalarında üst sıralarda yer alıyor. İnsan kaynakları uzmanının gelecek rolleri içerisinde çeşitlilik ve kapsayıcılık koçluğunun önemli bir rol alması planlanıyor.

 Amaç Planlama Direktörü

Sağlıklı, topluma ve dünyaya fayda sunan bir şirket kültürü adına yeni bir uzmanlık rolü geliştiriliyor. Bununla birlikte amaç planlama direktörünün şirketin toplum, müşteri, çalışana katkısını tespit etmesi planlanıyor.

Beceri Tasarım Uzmanı

Çeşitli ve güçlü bir iş gücü için sürekli olarak beceri geliştirmeye dayalı sistemlerin önemi artıyor. Ayrıca yetenek krizine karşı en etkili önlemler arasında yer alan beceri geliştirme konusuna odaklanılıyor.

Gig Ekonomi Yönetimi Uzmanı

Gig ekonominin yaygınlaşmasıyla İKY profesyonelleri kısa vadeli çalışanlar için yeni stratejiler geliştirmek durumunda kalıyor. Dolayısıyla, uygun politikalar tasarlayarak farklı çalışan ekosistemlerini daha verimli yönetme konusu ön plana çıkıyor.

Son içerikler

spot_img