Ana SayfaİK TrendleriÇevik Bir Şirket Kültürü İnşa Etmek

Çevik Bir Şirket Kültürü İnşa Etmek

Yazar

Tarih

Kategori

Çevik bir şirket kültürü, değişim ve farklı yaklaşımlara açık, inovatif ve bireylere değil sistemlere odaklanan bir yapıyı ifade eder. Şirketinizde çevik yaklaşımın hakim olduğu bir sistem kurabilmeniz için öncelikle bu yaklaşımın tüm çalışanlar tarafından benimsenmesi gerekir. Çevik bir şirket kültürü için tüm organizasyon bütün olarak ele alınmalı ve tüm adımlarda şirketin kültürüne uygun düzenlemeler yapılmalıdır. Çeviklik yaklaşımının değerlerini yeni sistemin odak noktasına yerleştirerek mevcut kurum kültürüne uygun bir dönüşüm planlanmalıdır. 

Çevik Bir Şirket Kültürü İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Çeviklik, bir organizasyonun farklı koşullara adapte olma yeteneği ve yeni fırsatlar ön gördüğünde yeni rotalar çizme potansiyelini ifade eden kavramdır. Çeviklik son yıllarda İK dünyasının odak noktasında yer alan konular arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Çeviklik kavramı 1970’li yıllarda ortaya çıkmıştır ve ilk günden bu yana kuvvetlenen bir yaklaşım olarak varlığını sürdürmektedir. Çeviklik yaklaşımının şirketin tüm birimlerinde uygulanabilmesi için temel prensiplerinin özümsenmesi ve her birime özel planlamalar yapılmalıdır. Çevik bir şirket kültürünün ilk ve en önemli şartı yalınlık olarak kabul edilmektedir. İş süreçlerinin maksimum verimli hale getirilebilmesi için tüm proseslerin detaylı şekilde incelenmesi de çeviklik için ilk atılması gereken adımlar arasındadır. Çevik bir şirket kültürü için net bir yol haritası çizilmesi ve her adımda sağlam metriklere dayalı olarak ölçülmesi gereklidir. Tüm organizasyonel değişim süreçlerinde olduğu gibi çeviklik sürecinde de en büyük sorumluluk İK departmanlarına aittir. 

Çeviklik Yaklaşımında İK’nın Rolü

Şirket kültüründe genel bir değişim için hiç şüphesiz öncelikle İK departmanının yapısında ve iş süreçlerinde bazı dönüşümler yapılması gerekir. Sürdürülebilir, etik ve çevik bir kültür geliştirilebilmesi için çalışanların yeni sistemi özümsemesi ve kendi potansiyellerini keşfetmesi gerekir. Çevik şirket kültüründe önemli olan kişiler, durumlar değil sistemler, belirli görev tanımlarına atanan görevler ve net olarak uygulanan planlamalardır. Geleneksel iş anlayışlarında uygulanan yaklaşımın aksine çevik İK yaklaşımında önemli olan sistemdir. Çeviklik sürecinde uygun pozisyonlarda yeni şirket anlayışına uygun adayların işe alım süreci, kendini yönetme potansiyeli olan grupların seçilmesi ve uygun esnekliğe sahip iş politikalarının benimsenmesi İK’nın sorumluluğundadır. Esnek çalışma saatleri, hibrit çalışma modeli, kendine yetebilen küçük kararlı ekipler ve çalışan deneyimini artırmak çevik bir şirket kültürü için İK’nın sorumlulukları arasında yer alır.

Idenfit, çeviklik sürecinde şirketinize ihtiyaç duyduğu desteği sağlar. 

Doğru yönetilen iş gücüyle işletmeniz için daha iyi hedeflere ulaşın!

Son içerikler

spot_img