Ana SayfaİK AkademiStart-up'larda Performans Yönetimi Süreci

Start-up’larda Performans Yönetimi Süreci

Yazar

Tarih

Kategori

Performans yönetimi süreci, her işletme için oldukça titizlikle ve etkili biçimde yürütülmesi gereken bir süreçtir. Özellikle de tanım gereği start-up (girişim), başarılı bir sonucun garanti edilmediği ve herhangi bir soruna çözüm bulma amacıyla yola çıkan şirketler olarak açıklanmıştır. Böylelikle tanım, konum ve şartlar gereği start-uplarda performans yönetimi sistemlerinin ve süreçlerinin önemi daha da kritiktir.

Performans yönetimi nedir sorusuna verilecek cevap ise; işletme çalışan becerilerinin geliştirilmesi, çalışan bağlılığının ve işletme başarısının artırılması için işletme bileşenlerinden hep daha iyi sonuçlar elde etmeyi amaçlayan bir sistemdir. Yeni girişimlerde performans yönetimi süreci nasıl faydalar sağlar, performans yönetim sisteminin önemi nedir gibi konuları sizler için derledik.

İş hedefleri formüle edilir

Performans yönetimi süreci, her işletme veya start-up için farklı şekilde gerçekleşir. Bir işletmenin belirli süre içerisinde ulaşılması gereken açık ve iyi tanımlanmış iş hedeflerini formüle etmesi, başarılı bir performans yönetimi sistemi ile mümkün olur. Performans yönetimi süreci start-uplara iş hedeflerinin smart, ölçülebilir, somut, ulaşılabilir ve çevik olması gibi katkılar sağlar.

İşgücü verimli şekilde planlanır

Performans yönetimi süreci, start-uplarda işgücü planlamasının verimli şekilde yapılmasına katkıda bulunur. Performans yönetim sistemi, bir çalışanın ne kadar iş yükünü kaldırabileceğinin ve start-upta yeni kaynak ihtiyacı olup olmadığının anlaşılmasına yardımcı olur. Performans yönetimi süreci temel hedefi aslında optimum kaynak planlamasının yapılmasıdır. Önemli olan; tutarlı geri bildirimlerle, iş yükünün ekibe eşit dağıtılması ve ihtiyaç duyulan yeni iş gücünün start-upa doğru zamanda sağlanmasıdır.

Çalışanlar için net hedefler belirlenir

Performans yönetimi süreci içerisinde çalışanların günlük olarak performanslarının hangi kriterlere göre ölçüleceği ve bir iş için hangi becerilere sahip olmaları gerektiği net hedefler dahilinde belirlenmelidir. Çünkü net hedefler belirlenmesi, performans yönetim sisteminin ana amaçlarından biridir. Ayrıca çalışanlara belirlenen hedefler sayesinde çalışanların ihtiyaç duyduğu noktada eğitimi ve gelişimi için programlar organize edilebilir.  

Tutarlı şekilde geri bildirim sağlanır

Yeni girişimlerde performans yönetimi sürecinde çalışanlara verilen geri bildirimler yapıcı olmalı ve çalışan davranışına odaklanmalıdır. Bu tür geri bildirimler, çalışanların daha iyi performans göstermelerine yardımcı olur. Yöneticiler tarafından sağlanan tutarlı geri bildirimler ile start-uplarda çalışma kültürünün gelişimi, karşılaşılan zorluklarda açık iletişimin kullanımı ve çalışanın kuruluşla  olan ilişkisinin güçlenmesi sağlanabilir.

Ekipler arasında etkili iletişimi teşvik edilir

Start-up bir şirkette, ekip üyeleri arasındaki etkili iletişim, işlerin daha hızlı ilerlemesini hatta ortaya çıkan sorunlarda hızlı şekilde çözümler üretilmesini sağlar. Performans yönetimi süreci içerisinde kullanılan başarılı bir performans sistemi, ekip içinde etkili iletişimi teşvik eder ve verimliliği artırır. Ayrıca start-up çalışanlarının dürüst ve açık iletişim kültürüne sahip olması, performans sürecinin de en doğru ve verimli şekilde yönetilmesini destekler. 

Çalışan eğitim ve gelişim ihtiyaçları değerlendirilir

Start-uplarda performans yönetimi süreci, işletme verimliliği ve geleceği için oldukça kritik öneme sahiptir. Çalışan performansı ölçülmez veya değerlendirilmez ise performansın daha iyi olması için de çaba harcanmaz. Bu da start-up faydasına veya gelişimine katkı sağlayacak bir durum değildir. Bu nedenle çalışanların becerileri kapsamlı şekilde değerlendirilmeli, gerekli görülürse çalışan eğitim ve gelişim ihtiyaçları desteklenmelidir.

Çalışan bağlılığı kolaylaşır

Çalışanların bireysel hedefleri ile start-up iş hedeflerinin uyumlu olması, çalışan bağlılığını destekleyen bir durumdur. Çalışanlara tutarlı ve yapıcı şekilde geri bildirim verilmesi, onları motive ettiği gibi kuruma olan bağlılıklarının da artmasını sağlar. Her kurumda olduğu gibi start-uplarda da çalışanların yaptıkları işlerin değerli olduğu onlara hissettirilmelidir. Takdir edilmeleri, emeklerinin ve çabalarının görülmesi çalışan bağlılığı için çok kıymetli ve önemli kriterlerdendir.

Performansı ve üretkenliği artırmak için geri bildirim kullanılır

Performans yönetimi süreci aslında bireysel olarak değil, ekip olarak yürütülen bir süreçtir. Ekip çalışması ile meyvelerini verir. Yöneticiler veya işverenler start-up bünyesinde yer alan çalışanların düşük performanslarının arkasındaki nedeni anlamaya çalışmalı ve zamanında geri bildirimde bulunmalıdır. Böylelikle çalışan performansı ve üretkenliğinin artırılmasına katkı sağlanmış olur. Ayrıca çalışanların gerekli becerileri edinmesinde de yönetici katkıları oldukça önemlidir.

Son içerikler