Ana SayfaİK TrendleriYanlış İşe Alım Ne Gibi Sorunlara Neden Olur?

Yanlış İşe Alım Ne Gibi Sorunlara Neden Olur?

Yazar

Tarih

Kategori

Yanlış işe alım şirketiniz için düşündüğünüzden daha maliyetli ve yıpratıcı olabilir. İşgücü devir oranı son yıllarda birçok sektörün en önemli sorunları arasında yer almaktadır. İşten ayrılan bir çalışanın yerine yeni bir personel bulunması, işe alım ve oryantasyon süreci İK departmanları için ciddi bir iş yükü oluşturmaktadır. Doğru adayları seçmek, kalifiye iş gücü kazanmak ve ihtiyaç duyulan yeteneğe ulaşmak genellikle zaman alır ve maliyetli bir iştir. Aynı sürecin tekrar etmesi yani 2. kez işe alım maliyeti ise bunların yanı sıra aynı zamanda yıpratıcı bir süreç olabilir. Özellikle acil istihdam edilmesi gereken adaylar, zaman baskısı ve İK profesyonellerinin yanlış işe alım yapmasına neden olabilmektedir. Hatalı işe alım işletmeler açısından düşünülenden çok daha maliyetli bir süreçtir.

Yanlış İşe Alım Nasıl Sorunlara Neden Olur?

Hatalı işe alım konusunda yapılan bir araştırma neticesinde yanlış adayı seçmenin söz konusu çalışanın yıllık maaşının üçte biri oranında kayıp yaşanmasına neden olduğu düşünülüyor. Pozisyon seviyesinin artması ile bu mali kayıplar artış gösteriyor. Harvard Business Review’da yer verilen bir içerikte turn over rate oranlarının %80 oranında hatalı işe alımdan kaynaklandığı belirtiliyor. Yanlış işe alımların erken veya geç dönemde fark edilmesi mali olarak herhangi bir fark yaratmıyor. Erken dönemlerde dahi işletmede ciddi maliyetlere neden olabiliyor. Hatalı işe alımlar profesyonelleri ve işverenin çalışanın adaptasyon sürecinde yoğun zaman ve emek harcamasına neden oluyor. Uyum sağlamak konusunda sorun yaşayan yeni çalışan nedeniyle takımların motivasyonu azalabiliyor ve iş süreçleri sekteye uğrayabiliyor. Yanlış işe alım bütün bunların yanı sıra şirket itibarını da olumsuz şekilde etkiliyor.

Doğru İnsan Kaynağı Nasıl Seçilir?

Öncelikle personel ihtiyacı olan departmandan ilgili pozisyon ile ilgili açık ve net bir iş tanımı alınması, eğitim ve kriterlerin sağlıklı şekilde belirlenmesi gerekiyor. Çalışma deneyimi, sektörel tecrübe ve ihtiyaç duyulan beceriler konusunda adayların detaylı şekilde incelenmesi gerekiyor. Adayın eski iş deneyimleri, bireysel gelişim için yürüttüğü çalışmalar ve birlikte çalışacağı ekiple uyum sağlama potansiyelinin de göz önüne alınması öneriliyor.

İşe alım süreci şirketlerin varlığını sürdürmesi için kritik öneme sahiptir ve titizlikle yönetilmesi gerekir. Idenfit işe alım modülüyle, işe alım sürecini oluşturan açık pozisyonların belirlenmesi ve ilanın farklı kanallarda paylaşılması, özgeçmiş havuzlarının oluşturulması, bu
özgeçmişlerin hangi kanaldan geldiğinin saptanması, hangi departmanın bu alıma ihtiyaç duyduğunun tespiti ve olumlu adayların bir sonraki sürece geçirilmesi ya da olumsuz adayların blackliste alınması gibi çok kademeli işlerin altından kolaylıkla kalkarsınız.

Son içerikler