Ana SayfaGüncel Bilgilerİşe Devamsızlık Nedeniyle İş Akdinin Feshi

İşe Devamsızlık Nedeniyle İş Akdinin Feshi

Yazar

Tarih

Kategori

İşe devamsızlık, çalışanların işyerine mazeret bildirmeden veya haklı bir neden sunmadan işe gelmemeleri olarak tanımlanan durumdur. Günlük hayatın yoğun temposu nedeniyle veya herhangi bir olay, tartışma gibi durumlara bağlı olarak işe devamsızlık yapan işçi ciddi yaptırımlarla karşılaşabilir. Personel devamsızlığı kanun kapsamında bazı durumlarda makul kabul edilebilirken genellikle önemli hukuki sonuçlara neden olur.

İşe Devamsızlık Nedir?

İşe devamsızlık, işçinin haklı bir mazeret sunmadan işe gelmemesi veya mazeret sınırını aşması olarak tanımlanır. İşçi kendince haklı bir mazeret sunsa dahi işveren açısından bu mazeret kabul edilebilir olmayabilir. 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında personel devamsızlığı farklı şekillerde listelenmiştir.

Personel devamsızlığını tanımlayan durumlar bu şekilde sıralanabilir:

  • İşçinin sağlık sorunları nedeniyle bir ay içerisinde 5 iş gününü aşacak şekilde rapor alması
  • İşçinin herhangi bir gerekçe sunmadan art arda 2 iş günü devamsızlık yapması veya bir ay içerisinde toplam 3 iş günü devamsızlık yapması
  • İşçinin herhangi bir nedenle bir haftadan uzun süre çalışmasına engel olacak bir sebebin var olması
  • İşçinin tutuklanması veya gözaltına alınması nedeniyle işe devamsızlığı

Personel Devamsızlığı Nedeniyle İş Akdinin Haklı Nedenle Feshi

4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinde “işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi” durumunda işverenin iş sözleşmesini haklı nedenlerle feshedebileceği belirtilmektedir. İşçinin işe gelmeyeceğini önceden bildirmiş olması bu durumda yeterli değildir ilgili makamdan izin alınması gerekir. İşçinin devamsızlık süresi hesaplanırken devamsızlık yaptığı günden sonrayı takip eden 30 günlük süre üzerinden hesaplama yapılır. İşçinin işe devam etmesine engel olan mücbir bir sebep olsa dahi işveren iş sözleşmesini feshetme hakkına sahiptir. İşverenin iş sözleşmesini feshetme kararı alması durumunda bunu işçiye yazılı olarak bildirmesi ve savunma talep etmesi gerekir. İşverenin haklı nedenle fesih maddesinden yararlanabilmesi için en az iki şirket çalışanı tarafından imzalanacak devamsızlık tutanağı ile durumu ispat etmesi beklenmektedir.

Son içerikler