Ana SayfaİK AkademiMalulen Emeklilik Nedir?

Malulen Emeklilik Nedir?

Yazar

Tarih

Kategori

Malulen emeklilik, sigortalı işçilerin verimli şekilde çalışmalarına engel teşkil eden sağlık sorunları nedeniyle erken emekli olma hakkı kazanmalarını tanımlar. Bu haktan yararlanabilmek için kişilerin maluliyet yaşaması ve yasalar kapsamında belirlenen emeklilik şartlarını karşılaması gerekir. Bir hastalık veya kaza nedeniyle vücut bütünlüğünün bozulması maluliyet olarak tanımlanmaktadır. Peki kişilerin maluliyet yaşadığının kabul edildiği durumlar ve emeklilik şartları nedir?

Malulen Emeklilik Şartları

Malulen emekliliğe hak kazanılması için öncelikle işçilerin en az 10 yıldır sigortalı olarak çalışıyor olması gerekir. Ayrıca işçilerin 1800 gün prim ödemesinin bulunması şartı aranır. Maluliyet durumunun kabul edilmesi için kişinin en az %60 oranında güç kaybı yaşamış olması gerekir. Güç kaybının meslek hastalıkları hastanesinden alınacak raporla belgelenmesi gerekir. Maluliyet yaşayan işçi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından meslek hastalıkları hastanesine sevk edilir ve işçi rapor alır. İşçinin işe başladıktan sonra yani aktif olarak çalıştığı bir süreçte güç kaybı yaşamış olması gerekir. İşçilerin emeklilik hakkı kazanması durumunda işten ayrılması beklenir. Ayrıca Bağkur kapsamında çalışan kişilerde ticari faaliyetlerine son vermelidir. Bağkur kapsamında çalışan kişilerin birikmiş prim borcu olmamalıdır. Bu şartları sağlayan bireyler emeklilik hakkından yararlanabilir. Malulen emekliliğin şartlarını karşılayamayan kişiler de engelli hakkıyla emekli olabilir.

Engelli Çalışanların Emekli Şartları

Malulen emekliliğin gerektirdiği sigortalılık süresi veya prim koşullarını karşılayamayan kişiler, engellilik tespiti yaptırabilir. Engellilik tespitinin ardından engelli emekliliğinden faydalanabilir. Engelli emekliliği için engellilik oranı ve ilk sigortalı olunan tarihe göre farklı koşullar aranır. 1 Ekim 2008 ve sonrasında sigortalı olan kişilerin, Sosyal Güvenlik Kurumundan alacakları sevk ile yetkili hastanelerden rapor alması gerekir. Sağlık kurulu raporlarına göre ;

– Yüzde 50 – 59 arasında çalışma gücü kaybı olan sigortalılar 16 yıllık sigortalılık süresi ve en az 3.700 prim günü,

– Yüzde 40 – 49 arasında çalışma gücü kaybı olan kişiler 18 yıllık sigortalılık süresi ve en az 4.100 prim günü şartlarını yerine getirdiklerinde emekli olabilirler.

Son içerikler