Ana SayfaGüncel BilgilerBumerang Çalışanlar: Yeniden İşe Alımın Yükselişi

Bumerang Çalışanlar: Yeniden İşe Alımın Yükselişi

Yazar

Tarih

Kategori

Bumerang çalışanlar, herhangi bir nedenle çalıştığı şirketten ayrılan ve daha sonra geri dönen kişileri tanımlıyor. Geçmiş yıllarda istifa eden bir çalışanın geri dönmesi çok olumlu karşılanmayan ve sorgulanabilen bir tutum olarak ele alınıyordu. Ancak pandemi, büyük istifa ve yetenek krizi İKY yaklaşımında pek çok köklü değişimi kaçınılmaz kılıyor. Böylece eski işvereniyle köprüleri yakmadan ayrılan ve güzel ilişkilerini sürdüren çalışanların yeniden işe alımı yükselişe geçti.

Bumerang Çalışanlar

2021 yılında büyük istifa dalgası global düzeyde etkilerini gösterdi. Kitlesel bir istifa hareketinin ardından yaygınlaşan uzaktan çalışma modelleri ve dijital göçebelik benzeri trendler şirketlerin yetenekleri elde tutma konusunda zorluklar yaşamasına neden oldu. Yetenek krizinin de başlangıcı olarak kabul edilen dönemin ardından büyük bir pişmanlık dalgası yayılıyor. 2022 yılında yayınlanan ABD İş Piyasası Raporu verilerine göre bu istifa dalgasına katılan çalışanların %26’sı istifa ettikleri için pişmanlık duyduklarını ifade etti. Böylece büyük pişmanlık gibi yeni kavramlar türetildi ve bumerang çalışanların yükselişi başladı. Kurum kültürüne hakim ve ilgili pozisyonun gerektirdiği niteliklere sahip çalışanların geri dönmesi şirketler için birçok avantaj sağlarken çalışanlar da konfor alanlarına dönmenin avantajlarını değerlendirmeye başladı.

Bumerang Çalışanlar Hakkında Dikkat Çeken İstatistikler

Kurum kültürü ve boomerang çalışanlar hakkında Workplace Trends tarafından yürütülen bir araştırmada konuyla ilgili pek çok dikkat çeken bilgiye ulaşıldı. İşte yeniden işe alım hakkında bazı ilgi çekici istatistikler:

  • İstifa eden çalışanların %15’i eski şirketine dönüş yaptı.
  • Aktif olarak farklı bir şirkette görev alan çalışanların %40’ı, geçmiş yıllarda çalıştıkları bir şirkete geri dönmeye ılımlı yaklaşıyor. Bu kitleyi Y Kuşağının %46’sı, X Kuşağının %33’ü ve Baby Boomers’ın %29’u oluşturuyor.
  • İK profesyonelleri geçmiş yıllarda sergilenen önyargılı tutumun aksine bugün %76 oranında bumerang çalışanları işe alma konusunda daha ılımlı bir tutum sergiliyor.
  • İK departmanları %40 oranında eski çalışan başvurularına olumlu dönüş yaparak bu başvuruların yarısının olumlu sonuçlandığını bildiriyor.
  • Liderler %51 oranında, şirketlerinden iyi ilişkiler kurarak ayrılan çalışanların başvurularına yüksek veya çok yüksek öncelik verdiklerini belirtiyor.

Yeniden İşe Alım Nasıl Avantajlar Sağlar?

Eski çalışanlarınız, 2023 insan kaynakları yönetiminde en değerli aday havuzlarınız arasında bulunuyor. Eski yetenekleri yeniden değerlendirmenin pek çok avantajı bulunuyor. Hazırsanız bu avantajları detaylı şekilde inceleyelim.

Daha Hızlı ve Daha Uygun Maliyetli Bir İşe Alım Süreci

İşe alım sürecinin ne kadar zaman alan ve maliyetli bir süreç olduğu göz önünde bulundurulduğunda eski yetenekleri yeniden değerlendirmek pek çok ciddi avantaj sağlıyor. İlgili pozisyonun gereklilikleri ve ihtiyaç duyduğunuz yetenek eşleşmesi her zaman kusursuz şekilde sağlanamayabiliyor. Uzun mülakat süreçleri veya hatalı işe alım şirketler için ciddi mali kayıplara neden olabiliyor. Uzun vadede tanıma imkanı bulduğunuz, yetenekleri ve iş disiplini hakkında detaylı bilgi sahibi olduğunuz bir adayın yeniden işe alımı bu noktada ciddi avantajlar sağlıyor.

Yeni İşe Alınan Adaylara Kıyasla Daha İyi Performans

Geri dönen yetenekler yüksek olasılıkla kendilerine kıyasla daha nitelikli yeni işe alımlardan daha yüksek performans sergiliyor. Kurum kültürüne hakim ve sektörün dinamiklerini özümsemiş adayların uyum süreci yeni başlayan adaylara kıyasla çok daha kısa sürüyor. Bunun yanı sıra takım çalışması noktasında da eski çalışanların tercih edilmesi pek çok avantaj sağlıyor. Kariyerine farklı bir yol çizen çalışanlar genellikle daha iyi performans sergiliyor.

Çalışan Bağlılığını Artırma

Bumerang çalışanların çalışan bağlılığı hususunda da avantajlar sağladığı belirtiliyor. Ekipten ayrılan bir personelin geri dönmesi çalışma ortamında genel bir memnuniyet ve refah duygusu yaratıyor. Ayrıca eski bir çalışanın yeniden işe alımı şirket imajının güçlendirilmesi noktasında da avantajlar sağlıyor.

Bumerang Çalışanları İşe Almanın Dezavantajları Nelerdir?

Bumerang çalışanların sağladığı pek çok avantajın yanı sıra bazı dezavantajları da bulunuyor. Yeniden işe alım sürecinde bu detayların dikkate alınması özellikle önem taşıyor. Öncelikle çalışanın hangi motivasyonla ayrıldığı ve işten ayrılma sürecinde nasıl bir tutum izlediğinin irdelenmesi gerekiyor. Örneğin yalnızca daha cazip koşullar için işten ayrılan bir çalışanın yeniden işe alımı verimli olmuyor.

İşten ayrılan çalışanın ekip üyeleri iyi ilişkiler sürdürmeye kararlı olması bir diğer önemli husus oluyor. Ekip içerisinde genel huzur ortamına zarar veren kişilerin aday havuzundan çıkarılmasında fayda bulunuyor. Son olarakta ilgili pozisyon için en doğru seçeneğin ilgili aday olduğundan emin olunması önem taşıyor.

Bumerang Çalışanlar İçin Mülakat Soruları

Bir bumerang çalışanla gerçekleştireceğiniz iş görüşmesi, yeni işe alınacak bir adayın görüşmesinden farklıdır. Bu nedenle mülakat tarzında ve rutin sorularınızda biraz farklılık yapmanız gerekebiliyor. İşte özellikle bumerang çalışanlarla gerçekleştireceğiniz mülakatlara yönelik dört faydalı görüşme sorusu önerimiz:

  • Şirket bünyesinden ayrıldığınızdan beri neler yapıyorsunuz?
  • Arada geçen sürede deneyiminizi nasıl artırdınız? Kendinize neler kattınız?
  • Eski ekip arkadaşlarınızla çözülmemiş herhangi bir sorun veya iletişim probleminiz var mı?
  • Neden eski pozisyonuna dönme konusunda isteklisin?
Bugünlerde İK profesyonelleri ve liderler, çalışanların farklı deneyimler kazanmasının avantajlar sağlayabileceğini keşfediyorlar. İşten ayrılan bir çalışanın mutlak bağlılığını kaybetmesi noktasında değil yeni deneyimler kazanması noktasında değerlendiriyorlar. Şirketler için aday havuzlarını yeniden değerlendirme zamanı!

Son içerikler

spot_img