Ana SayfaİK AkademiÇalışan Bağlılığını Arttırmanın 6 Etkin Yolu

Çalışan Bağlılığını Arttırmanın 6 Etkin Yolu

Yazar

Tarih

Kategori

Çalışan bağlılığı içeride, müşteri memnuniyeti dışarıda ayakta tutar işletmeleri derler. Gerçekten de şirketlerin başarı grafiğini yükselten en önemli unsur, çalışanların şirkete olan bağlılığıdır. Yönetim her zaman çalışanlarını geliştirme ve büyütme hedefine sahip olmalıdır ki işletmeler içeriden beslenmeye devam edebilsin. Bu, bireysel çalışana fayda sağlar, aynı zamanda liderin yönetim becerilerini, ekibin başarısını ve şirketin genel ortamını iyileştirmeye yardımcı olur. Öyleyse şirketler çalışan deneyimini ve bağlılığı artırmak, çalışanları geliştirmek ve işlerini daha başarılı hale getirmek için neler yapabilir?

Çalışan Bağlılığını Arttırmanın Yolları

Çalışan bağlılığı ve gelişimi, bir şirketin büyümesinin ve başarısının önemli bir yönüdür ve buna odaklanmak hem yöneticilerin hem de çalışanların sürekli gelişmesine yardımcı olur. Çalışanlara liderlik etmek ve ilerlemelerine odaklanmak için zaman ayırmak yöneticilere, takımlarına ve bir bütün olarak şirkete fayda sağlar. İşte çalışan bağlılığını arttırmanın 6 etkin yolu:

1. Şirketin Stratejisini ve Hedeflerini Çalışanlarınızla Paylaşın

Bir kişi işe alındığında, yöneticiler şirket kültürünü ve standartlarını tanımlamalıdır. Bu şirketin misyonu ve değerleri olabilir. Ayrıca yöneticiler, çalışanların beklentileri ile şirketin genel strateji, plan ve gelecek için hedefleri hakkında açık bir tartışmaya geçmelidir. Bu konuşma sadece herkesin aynı sayfada olmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda çalışanların büyük resmin diğer yönünü anlamasına yardımcı olur.

Başka bir deyişle birlikte yola girdiğiniz çalışma arkadaşlarınızın hedeflerini bilmek hem bireysel hem de profesyonel anlamda onu tanımanıza yardımcı olur. Böylece hangi çalışanınızın hangi motivasyon yöntemiyle daha başarılı olabileceğini anlayabilir ve onunla aranızda bağ kurabilirsiniz. Bu bağ sayesinde şirketinizin hedeflerini ve başarı anlayışını çalışanınızın kolayca anlamasını sağlayabilirsiniz. Özetle şeffaflık ve iletişim çalışan bağlılığı ve çalışan motivasyonunu arttırmak için olmazsa olmazlardır.

2. Mesleki Gelişimi Teşvik Edin ve Bir Plan Oluşturun

Şirket yetkilileri, bireysel hedeflerini ve isteklerini anlamak için her bir çalışanla iyi ilişkiler kurmalı ve onların beklenti ve hedeflerinin şirketin hedefleriyle nasıl uyumlu hale getirebileceğini tartışmalıdır. Şirket yöneticisi; çalışanlarını gelecek yıllarda nerede olmak, hangi becerileri kazanmak ve kariyerlerini nereye götürmek istediklerini ana hatlarıyla belirten bir profesyonel gelişim planı oluşturmaya teşvik etmelidir.

Mesleki gelişim planı oluşturmak, yöneticinin çalışanlarının ilgi alanlarını anlamasına yardımcı olur ve onların gelişimine katkı sağlayabilecek projeler veya görevler önermesine olanak tanır. Çalışanların mesleki hedeflerini yazması; gelişimsel hedeflerini bir zaman çizelgesini oluşturarak görselleştirmesine ve sorumluluk almasına izin verir. Sorumluluğu artan çalışanın şirkete olan bağlılığı da artar.

3. Konusunda Uzman Bir Danışmanla Çalışın

Şirket içerisinde profesyonel bir danışmana sahip olmak; bireylerin tavsiye istemelerine, fikirlerini paylaşmalarına ve hayran oldukları birinden ilham almalarına olanak tanır. Danışman kendi alanında veya bir gün ulaşmak istedikleri pozisyondaki biri veya yöneticisi ya da patronu olabilir. Bir yönetici, danışman olmanın sorumluluğunu üstlenmek konusunda rahat değilse, çalışanın bağlantılarını kullanarak uygun bir danışman bulmasına yardımcı olabilir.

4. Ulaşabilir Olun

Çalışanların kendilerini şirkete bağlı hissedebilmeleri için yönetici veya şirket sahiplerine ulaşabilmesi gerekir. Yardıma ihtiyaç duyduğunda sorunlarını çözecek birinin varlığını hissedebilmelidir. Çalışanlarınızın şirketin başarısına olan katkılarını ödüllendirebilir, başarılarını destekleyerek motivasyonlarını artırabilirsiniz. Şirket etkinlikleri ve organizasyonlar düzenleyerek yönetimle çalışanların bir araya gelmesini sağlamak, iş dışında sosyal hayatta da ilişki kurmak onların kendini şirket ile özdeşleştirmesine yardımcı olur.

5. Çalışanlarınızdan Tavsiye veya Görüş İsteyin

anket modülü
IDENFİT ANKET MODÜLÜ

Çalışanların şirkete olan bağlılığını artırmanın kolay bir yolu, bir konu veya gelecekteki bir proje hakkında tavsiye veya görüşlerini istemektir. Bir yöneticinin belirli bir proje hakkında gerçekten konuşmaya katılması ve çalışanlarından fikir alması, onun çalışanlarına değer verdiğini ve kararlarına güvendiğini gösterir. Değer verilmek ve güvenilmek motivasyonun ön koşuludur. Idenfit anket modülüyle çalışanlarınızın fikirlerini kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Çalışanlarınızdan tavsiye ve fikir almak için düzenlediğiniz toplantının başlangıcında, kişiler konuşamayabilir veya düşüncelerini sunamayabilir, bu nedenle onları fikirlerini paylaşmaya ve uzmanlık sunmaya teşvik etmek önemlidir. Her birey masaya farklı bir arka plan ve beceri getirir ve unutmayın en iyi çalışma herkes katkıda bulunmaya teşvik edildiğinde gelir.

6. Geri Bildirimde Bulunun

GERİ BİLDİRİMLERİ IDENFİT ÜZERİNDEN ALIN!

Tüm çalışanlar, performansları hakkında düzenli olarak şirket yöneticilerinden geri bildirim almalıdır. Çalışanların geri bildirimleri; bireylerin neyi iyi yaptığı hakkında olumlu ve işlerini sürekli olarak iyileştirmeye yardımcı olacak yapıcı eleştirileri içermelidir. Yöneticiler çalışanlardan gelen soruları memnuniyetle karşılamalı; projeler, çalışma ortamları, yaşadıkları sorunlar ve herhangi bir şeyle ilgili yardım etmek için neler yapabilecekleri hakkında geri bildirim istemelidir. Idenfit geri bildirim modülü dileğiniz konu hakkında ekibinizden hızlıca geri dönüş almanızı sağlar.

Son içerikler

spot_img