Ana SayfaİK TrendleriİK Ekibiniz Tükenmişlik Sendromu Yaşıyor Olabilir!

İK Ekibiniz Tükenmişlik Sendromu Yaşıyor Olabilir!

Yazar

Tarih

Kategori

İK Ekibiniz tükenmişlik sendromu riski ile karşı karşıya olabilir. Tüm iş süreçlerinin insani tarafı ile ilgilenmek keyifli ancak dönem dönem zorlayıcı ve streslidir. İK tükenmişliği olarak adlandırılan bu durum uzun yıllardır bilinen ancak hakkında konuşulmayan iş dünyası gerçekleri arasında yer alır. Özellikle son yıllarda İK dünyası, kendilerine atanan sorumlulukların yükü altında eziliyor ve genel olarak ekiplerinin kritik düzeyde yetersiz olmasından şikayet ediyor. 2022 yılının ilk aylarında gerçekleştirilen bir ankette İK ekiplerinin %67’si aşırı iş yükünden şikayetçi olduğunu ve %40’ından fazlası ekiplerinin yetersiz olduğunu belirtmiştir.

İK Tükenmişliği ile Tanışmaya Hazır mısınız?

Pandemi etkisi ile başlayan yoğun dönüşüm süreci iş dünyasının genelinde olduğu gibi İK departmanlarında da yoğun stres ve baskıya neden oldu. İK ekibiniz kurum kültürünüze uygun yeni çalışma modelleri geliştirdi, uyguladı, uzaktan çalışma modellerini deneyimleyerek geliştirdi. İK profesyonelleri tarafından bu süreçte aynı zamanda ofiste kalan çalışanlar takip edilerek bir düzen geliştirildi ve işe alım, performans değerlendirme, eğitimler gibi rutin işlere devam edildi. Zorluklarla dolu süreçler sona erdi ve İK ekipleri rahat bir nefes almaya hazırlanırken büyük istifa ile yetenek krizi baş gösterdi. Doğru yeteneği elde etmek ve çalışan bağlılığını sağlamak ciddi bir sorun haline geldi. Bu süreçte belki tüm zorluklar başarı ile çözümlendi ancak yüksek ihtimalle İK ekibiniz bunalmış ve tükenmiş hissetmeye başladı. Peki, öngörülebilir gelecekte İK ekibinizi motive etmek için neler yapılabilir?

İK Ekibiniz İçin Motivasyon Önerileri

Öncelikle İK ekiplerinin yaşadığı stresin ve motivasyon kaybının sadece görünen iş yükü ile ilişkili olmadığını kabul etmelisiniz. İşe alım ve offboarding süreçlerini yöneten, yakınları hasta olan veya vefat eden çalışanlarla bire bir temasta olan İK profesyonelleri merhamet yorgunluğu da yaşıyor. Bu noktada işverenlerin ekiplerinin duygusal olarak iyi durumda olduğunu kontrol altında tutmak için önlemler alması önem taşıyor. İş yaşam dengesinin kaybı ve çalışanın mesai saatleri dışında ulaşılmama hakkı uzun süredir konuşuluyor. Sağlıklı bir şekilde iş döngüsünden uzaklaşmak genel iş motivasyonunu olumlu şekilde etkiliyor. Doğru İK teknolojisi kullanımı İK ekibinizin iş yükünü azaltarak değer yaratan işler üretmelerine olanak sağlıyor. Rutin işleri otomatize eden İK profesyonelleri bu zaman aralığında yetenek avı ve çalışan deneyimi gibi gündemlere odaklanarak şirketlerinin sektörlerinde rekabet avantajı kazanmasına destek oluyor.

İdenfit İK ekibinizin ihtiyaç duyduğu desteği sunarak çalışanlarınızı ve operasyonlarınızı tek bir platform altında, en verimli şekilde yönetmenizi sağlıyor.

Son içerikler