İnsan kaynaklarında geri bildirim İK tarihinin her döneminde önemli bulunan fakat günümüze kadar çok aktif kullanılmayan kavramlar arasında yer alıyor. Rutin hayatın hemen hemen her alanında talep edilen ve sağlıklı iletişim belki de en önemli unsurlardan biri olan geri bildirim modern İK süreçlerinde büyük önem taşıyor. Pandemi etkisiyle ortaya çıkan büyük istifa hareketinin etkileri geri bildirimin şirketlerde etkin şekilde kullanılmasının önemini artırıyor. İşe alım, performans değerlendirme, terfi ve kurum aidiyeti geliştirme gibi tüm konular insan kaynakları profesyonellerinin sorumluluğunda yer alıyor. İnsan kaynakları kavramı ortaya çıktığı dönemden itibaren farklı yöntemlerle çalışanlarla iletişim kurma ve verimi artırma yönünde çalışmalar yürütülüyor.
Geri Bildirim Neden Önemli?
Geri bildirim, bir konu veya durumla alakalı olumlu veya olumsuz yorumların, görüşlerin tamamını ifade eden kavramdır. Geri bildirimler oldukça farklı konuları kapsayabilirler. Performans değerlendirme, iş geliştirme ve şirket içi dinamiklerin tamamı geri bildirim konusu olabilir. Çalışanların aracılar, uzun bekleme süreleri ve uzun süren prosedürler olmadan anlık geri bildirim yapabilmesi kurum aidiyeti için kritik düzeyde öneme sahiptir. Yöneticilerin iş süreçlerinde aksayan, eksik noktaların keşfedilmesi ve sağlıklı değerlendirmeler yapabilmesi için geri bildirimlerin düzenli şekilde planlanması oldukça önemlidir. İnsan kaynaklarında teknoloji kullanımı ile tüm çalışanların mutluluk ya da memnuniyetsizlik oranı gibi toplu verilere ulaşılabilir.
İnsan Kaynakları Süreçlerinde Geri Bildirimin Avantajları
Bütüncül insan kaynakları yaklaşımı son yıllarda etkisini artırmaya devam ediyor. Bütüncül İK yaklaşımı işletmede yer alan her çalışanın fikrine değer verilmesini ve her çalışanın işi sahiplenmesini hedefliyor. Rutin aralıklarla hazırlanan geri bildirim formları insan kaynakları departmanlarının bu noktada en büyük yardımcısı oluyor. Geri bildirim kültürü profesyonel ve etkin bir iletişim, çözüm odaklı yaklaşım ve süreklilik gibi birçok avantaj sağlıyor. Çalışanlara yaptıkları iş ve iş ortamıyla ilgili söz hakkı tanıyan geri bildirim kültürüyle sorunlar çözümsüz hale gelmeden gerekli önlemler alınabiliyor. İnsan kaynakları departmanları sağlıklı bir iletişim modeliyle kurum kültürünü kültürünü daha kalıcı ve sağlam temeller üzerinde oluşturabiliyor. Kurum kültürünün sağlam şekilde temellendirilmesi ve kurum aidiyetinin geliştirilmesi ise yüksek iş gücü devir oranından ve buna bağlı oluşan masraflardan tasarruf edilmesini sağlıyor. Son yıllarda insan kaynaklarında geri bildirim kültürü oluşturabilmek için İK teknolojilerinden faydalanıyor.
İdenfit her çalışandan birebir alınabilen geri bildirimlerle ekip üyelerinin kendini şirketin bir parçası olarak hissetmesine olanak sağlar. İdenfit geri bildirim modülü ile işletme içi motivasyonu arttırın.