Ana SayfaİK Akademiİş Akdini Sağlık Nedeniyle Feshetmek

İş Akdini Sağlık Nedeniyle Feshetmek

Yazar

Tarih

Kategori

Çalışanların herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle iş akdini feshedebilmesi İş Kanununun 24/I maddesi kapsamında korunmaktadır. İş Yasası’nın kapsamında iki farklı durumda iş akdinin feshedilmesi mümkün kılınmıştır. Çalışanlar iş sözleşmesinde konu alınan işin yapılması için işin kapsamından kaynaklanan bir nedenle sağlığının tehlike altında olması durumunda iş akdini herhangi bir bildirim yapmadan feshedebilir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışacak kişilerin işyerinin özellikleri, çalışma koşulları, yaptıkları iş, yaşları ve hizmet süresi gibi detaylar incelenerek çalışmalarına engel bir durum olmadığını gösteren sağlık raporu alması gerektirmektedir. Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde işçilerin sağlık raporu almadan işe başlatılması yasaktır.

Sağlık Sebebine Bağlı İş Akdi Feshinde İspat ve Tazminat Yükümlülüğü

Sağlık sebebine bağlı olarak iş akdi feshinde işçinin sözleşmenin haklı bir sebebe dayandırdığını ispat etmesi gerekmektedir. İşveren tarafından çalışanın iş akdinin feshedilmesi durumunda yine bu nedenler ispata dayandırılmalıdır. Sağlık nedenlerine bağlı olarak iş akdini feshinde bir yıldan uzun süreyle çalışıp kıdem tazminatına hak kazanan çalışanlara kıdem tazminatı ödenmesi gerekmektedir. Çalışanların iş sözleşmesini sağlık sorunlarına bağlı olarak feshetmesi durumunda ihbar öneli vermek veya ihbar tazminatı ödemek gibi bir yükümlülüğü yoktur. Uzun raporluluk durumlarında çalışanların bir defada aldıkları istirahat raporunun altı haftayı aşması durumunda hizmet süresine dahil edilmemektedir. Çalışanların hizmet süresine bağlı olarak rapor süresinin altı haftayı aşan kısmı çalışma süresine dâhil edilmemektedir.

İşverenler Çalışanların İş Akdini Hangi Sağlık Sebeplerine Bağlı Feshedebilir?

İşverenlerde sağlık sebeplerine bağlı olarak çalışanların iş akdini bildirimsiz olarak feshedebilmektedir. Çalışanın kendi kastından veya hayat tarzından kaynaklanan bir hastalığa yakalanması, engelli hale gelmesine bağlı ardı ardına 3 iş günü devamsızlık yapması durumunda iş sözleşmesi iptal edilebilir. Aynı sebeplere bağlı bir ayda 5 iş gününden fazla devamsızlık yapılması da iş sözleşmesinin iptaline hak kazandırır. Çalışanın hastalığının tedavi edilemeyecek nitelikte olması ve bunun Sağlık Kurulu’nca saptanması halinde de iş akdi feshedilebilir. Çalışanın uzun süre raporlu olması nedeniyle de İş akdi bildirim yapılmadan feshedilebilir.  Çalışanın kesintisiz olarak 6 haftadan uzun süre raporlu olması durumunda işverenin fesih hakkı bulunur.

Son içerikler

spot_img