İş arama izni, İş Kanunu içerisinde yer alan ve kanun kapsamında tüm işçilere tanınan haklardan biridir. Çalışmakta olduğu iş yerinden ayrılacak olan kişilere yeni iş araması amacıyla verilen izin türüdür. İş Kanunu uyarınca, belirsiz süreli olarak hazırlanan iş sözleşmesinin feshinden önce durum karşı tarafa bildirilmelidir. İhbar süresi olarak adlandırılan bu sürede işçiye yeni bir iş araması için izin hakkı tanınmalıdır.
İş Arama İzni Nasıl Hesaplanır?
İş arama izninin süresi İş Kanunu kapsamında günlük en az iki saat olarak belirlenmiştir. İş Kanunu madde 27 “Bildirim süreleri içerisinde işveren, işçiye yeni iş bulması için gereken iş arama iznini iş saatleri içerisinde ve ücret kesintisi yapmadan vermek zorundadır. İş arama izni süresi günde 2 saatten az belirlenemez ve işçi talep ederse iş arama izin saatlerini birleştirip toplu olarak kullanabilir. Ama iş arama iznini toplu kullanmak niyetinde olan işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmekle mükelleftir.”.
İş Arama İzni Hesaplama
İş arama izni hesaplanırken işçinin kıdemine göre süreler farklılık arz eder. Altı aydan kısa süreyle çalışan işçilerin ihbar süresi 14 gündür. 14 gün süresince her gün iki saat olacak şekilde işçinin toplam 28 saat izin süresi olacaktır. Altı ay ile bir buçuk yıl süreleri arasında çalışan işçilerin ihbar süresi dört haftadır. Bir buçuk ile üç yıl arasında çalışan kişilerin izin süresi 84, üç yılın üzerinde çalışan işçilerinse 112 saat olarak belirlenmiştir.
Yeni İş Arama İzninin Şartları
Bu izinden faydalanılabilmesi için öncelikle işçiye fesih ihbarı yapılmış olması şartı aranır. Geçerli bir belirsiz süreli iş sözleşmesinin haklı nedenlere dayanarak fesih edilmesi gerekir. İşveren işçinin hak kazandığı izni kullandırmazsa veya eksik kullandırırsa ilgili süreye ilişkin ücret ödemesi yapılmalıdır. İş arama izninin eksik kullanılması halinde işçinin saatlik ücretinin iki katı tutarında ödeme yapılması gerekir. İşçinin izin kullanması durumunda da ilgili saatlerle ilgili ücret kesintisi yapılamaz. İşçinin alması gereken ücret tam olarak ödenir.