Ana SayfaİK AkademiOrganizasyonel Başarı İçin Gereken İnsan Yönetimi Becerileri

Organizasyonel Başarı İçin Gereken İnsan Yönetimi Becerileri

Yazar

Tarih

Kategori

İnsan yönetimi, bir işletmenin başarı yakalayabilmesi için temel belirleyicilerden biridir. Organizasyonel başarı ancak insan yönetimi becerilerinin tamamlanması ve geliştirilmesiyle mümkün olur. Bir yöneticinin ise etkili olabilmesi için gerekli olan aslında diğer insanları yönetebilme yeteneğidir. Güçlü insan yönetimi becerilerine sahip olan liderler, çalışanlarıyla mutlu ve daha üretken bir ortamda iş hedefleri için omuz omuza savaşırlar.

İnsanları yönetebilmek ciddi anlamda zaman ve emek gerektiren süreçlerden oluşur. Bu yeteneğe sahip olmak, özellikle günümüzde uzaktan çalışırken oldukça kıymetlidir. Yöneticilerin veya İK uzmanlarının, çalışanlarla daha iyi süreçler yürütmesi ve daha iyi ilişkiler kurması insan yönetimi becerileri ile mümkündür. Peki organizasyon başarısını ve hedeflerini sağlayacak bu insan yönetimi gereklilikleri nelerdir?

İnsan Yönetimi ve Etkili İletişim

İnsan yönetiminde gerekli olan yetkinliklerin başında gelen etkili iletişim, pek çok yöneticinin eksiklik duyduğu konulardan biridir. Bunun sebebi ise aslında iletişimin birbirinden farklı yaklaşımlar gerektiriyor olmasıdır. Örneğin; büyük bir gruba sunum yapmak, ekiple yapılan planlama toplantısına liderlik etmek veya yönetim ekibine stresli bir raporlama yapmak gibi durumların her biri farklı bir iletişim yaklaşımı gerektirir.

Etkili iletişim aslında başarı ve başarısızlığı ayıran ince çizgide kritik bir rol oynar. İletişimin alt becerilerinden olan dinleme, yazma, sözlü olmayan iletişim, topluluk önünde konuşma, açıklık ve ikna edicilik gibi alanlardan bazılarında insanlar kendilerini daha güçlü ve yetkin hissederler. Burada önemli olan zayıf olan alanlara yönelmek ve etkili iletişim için o yetkinlikleri güçlü konuma getirmek için çabalamaktır.

Sorunlara Hızlı Çözüm Üretme

Şirket başarısı için ortaya çıkan her problemin en hızlı şekilde çözülmesi ve düzeltilmesi gerekir. Etkili sorun çözme, problemlerin yönetilemez aşamaya gelmeden tespiti sonrası sistematik olarak takip edilmesiyle mümkündür. Sorun tanımlanır, analiz edilir, çözümler geliştirilir, planlama yapılır, başarı için açık fikirli olunur ve analitik düşünülür. Tüm bu aşamaların her biri organizasyon başarısı için şart olan insan yönetimi beceri havuzuna dahildir. 

Güven Ortamı Olmazsa Olmaz

Organizasyonel başarı için güven, ilişkileri dönüştürmeye yarayan güçlü bir beceridir. Hem yöneticilerin hem çalışanların birbirlerine karşı güven duyması, organizasyonun başarısı için oldukça önemlidir. Özellikle de uzaktan çalışmada yüz yüze çalışma imkanı mevcut değilken herkes güçlü güven bağlarına eskisinden daha çok ihtiyaç duyar. Bu insan yönetimi becerisi sağlanırsa ekipler arasında bilgi akışı daha sağlıklı ve verimli olur.

İyi Bağlar Kurulması

İnsan yönetimi becerileri arasında diğerlerine nazaran daha seyrek kullanılan bir yöntemdir. Organizasyonel başarı için her departman ve düzeydeki çalışanları dinlemek, onlarla etkileşimlerde bulunarak zaman geçirmek oldukça önemlidir. İşletme içerisinde ulaşılabilir olmak, çalışanların bağlılık düzeyleri hakkında fikir sahibi olmak da demektir. Özellikle uzaktan çalışma döneminde çalışan ve yöneticiler fikir paylaşımı adına sanal kahve molaları vermeli, aralarındaki bağı kuvvetlendirmelidir. 

Empati Yeteneği Kıymetli

İnsan yönetimi becerilerinden biri olan empati, işletmelerde özellikle covid-19 salgınında yaygın olan endişeli ortamda daha da ilgi görür hale geldi. Organizasyonel başarı için liderlerin, çalışanların bakış açılarını anlaması, çalışanları dinlemesi ve onlarla daha verimli çalışabilmek için bağ kurması gereklidir. Liderler empati yaptığı ve bu bağ kurulduğu sürece işletme başarılı bir ivmede seyredecektir.

İnsan Yönetimi ve Kararlılık

Organizasyonun iş hedeflerine doğru başarılı şekilde tam konsantre olarak ilerleyebilmesi için insan yönetiminde kararlı adımlar atması şarttır. Yöneticilerin kararlı olması işletme içinde ve çalışanlarda bir güven ikliminin hakim olmasını sağlar. İnsan yönetimi becerilerinden kararlılık; net görüşlerin olması, değişime açık olunması, ihtiyaç duyulan bilgilerin toplanması ve nihayetinde elde edilen verilerle doğru karar alınması adımlarında oldukça etkilidir.

Hesap Verebilirliğin Mümkün Olması

İnsan yönetiminde en dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de yönetici veya çalışan olarak hesap verebilirlik kültürünün işletmede oluşmuş olmasıdır. Hesap verebilirlik, çalışma ortamında sorumluluk alınabilmesine ve güven ortamının oluşmasına katkı sağlar. Toplantılara zamanında gitmek, doğru zamanlama ile geri bildirim vermek veya proje son teslim tarihine sadık kalmak gibi örnekler insan yönetiminde hesap verebilirliğin önemini ortaya koyar.

İnsan Yönetimi ve Motivasyon

İnsan yönetimi becerileri içerisinde çalışan bağlılığını ve dolayısıyla organizasyonel başarıyı artırmak için en önemli unsurlardan biri de çalışanların motive edilmesidir. Çalışanların motive şekilde iş yapıyor oluşu şirket performansı ve başarısı ile doğru orantılıdır. Her yöneticinin veya İK uzmanının çalışanların motivasyon kaynaklarını iyi bilmesi gerekir. Çalışanları motive ederek daha başarılı iş sonuçları sağlamaları için yöneticilerin çaba harcaması oldukça önemlidir. 

Son içerikler

spot_img