Ana SayfaİK AkademiLiderlikte En Çok Yapılan Hatalar ve Çözüm Yolları

Liderlikte En Çok Yapılan Hatalar ve Çözüm Yolları

Yazar

Tarih

Kategori

Liderlikte en çok yapılan hatalar ve bu hatalar nasıl önlenebilir konusu modern yönetimin en önemli konularındandır. Yöneticiler farklı liderlik özelliklerine sahip olabilir. İyi liderlik davranışları çalışma ortamına pozitif katkılar sağlar. Kötü liderlik davranışları ise bir o kadar çalışma ortamını çekilmez hale getirir. Aslında bu davranışların amacı ve etki alanları aynı değildir. Bazı liderler, neyi yanlış yaptıklarının farkında bile olmadan çalışanlarıyla yabancılaşır. Bu durum maalesef ekibin yıpranmasına neden olur.

Yapılan son araştırmalara göre çalışanların işten ayrılmalarının birincil sebebi olarak yöneticiler gösteriliyor. Aslında yöneticiler herkesin korktuğu veya güvenmediği biri olmak istemez. Ama bu durumu düzeltebilmek için öncelikle yöneticilerin liderlikte en çok yaptıkları hataları bilmeleri gerekir. İlk adımınız ise sizi bu duruma sürükleyen liderlik davranışlarının farkında olmak! İyi bir yöneticide bulunması gereken iletişim özelliklerini buradan okuyabilirsiniz.

İnsan kaynakları yönetiminde “Mükemmel lider” diye bir kavram henüz yok. Bunun yerine liderlikte hatalarınız konusunda alınacak dersler ve yapılabilecek iyileştirmeler var. Önemli olan bu hataları tespit edip düzeltmek ya da hiç yapmamaktır. O zaman başarılı bir lider olarak potansiyelinizi en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız bu hatalardan mümkün olduğunca kaçınmalısınız.

İşte liderlikte en çok yapılan hatalar ve çözüm yolları :

Vizyon Kaybı – Kendini Geliştirmemek – Net Bir Vizyona Sahip Olmamak

Bir ekibe liderlik ediyorsanız eğer vizyon oluşturmak ve geliştirmek konularında sorumlu siz olacaksınız. Net bir vizyonunuz ve belirli bir hedefiniz yoksa çalışanlarınızın performansları o ölçüde verimsiz olur. Çalışanlar ne için çalıştıklarını bilmeden çalışır ve üretkenlikleri azalır. Beklentiler zaman, bütçe ve kalite hedeflerinden yoksun şekilde gerçekleşir. Bu nedenle liderlikte yapılan en önemli hatalardan biri vizyonu kaybetmek.

Vizyon kaybından kaçınmak için,

  • Hatanızı liderler olarak SMART (specific, measurable, achievable, realistic, time-bound) hedefler koymaya başlayarak engellemeli.
  • Bireysel, bölüm ve kurum hedeflerinizi birbirine bağlamalı ve ilişkilendirmeli.
  • Çalışanlara yarattıkları değerin büyük resimde hangi parçayı tamamladığı gösterilmeli.
  • Başarısız hedeflerin başarılı ekipleri dağıtmasına izin vermemeli.

Liderler net hedeflere sahip olmalarının yanında ekiplerinin performanslarını da takip etmelidirler. Idenfit performans yönetimi modülü hedef ve yetkinlikler dahilinde 360 derece performans değerlendirme yapmaya olanak sağlar.

Güven Eksikliği – Aşırı Kontrol ve Denetleme – Delege Etmemek

Liderler ekiplerinin yaptıkları her işi kontrol ve denetim altında tutmanın son derece doğru olduğunu düşünürler. Oysa ki mikro yönetim anlayışına sahip bu liderler başka bir şeye odaklanırken büyük resmi kaçırır. Yoğun olarak çalışanlarının takibini yapan liderler ekibin motivasyonunu ve özgüvenini düşürür. Ayrıca görevleri delege etmeden her işi kendileri yapmaya çalışır.

Delegasyonu hayata geçirmek için,

  • Kime, neyi ve ne zaman delege edeceğinizi önceden planlamalı.
  • İşi doğru ve kusursuz yapacaklarına dair çalışanlarınıza güven duymalı.
  • Ekibinize güvenmemeniz için ortada bir sebep varsa konuşarak işleri yoluna sokmaya çalışmalı.
  • Çalışanların iş yükü altına girmesine izin vermeli ve onların gelişimlerine olanak sağlamalı.

Yetki Eksikliği

Liderlikte en çok yapılan hatalar arasında yetki dağılımının doğru şekilde yapılamaması yer alır. Liderler, işlerini donanımlı ekip arkadaşları yardımıyla daha hızlı gerçekleştirir. Bu ekip arkadaşları içerisinde hakkaniyetli iş dağılımı yapmak liderin görevlerinden biridir. Eğer yönetici doğru bireyi yetkin olduğu alanda görevlendirmezse işler aksar. Bu nedenle liderin buradaki yetkilendirmeyi en sağlıklı şekilde yapabilmesi gerekir.

Yetki eksikliğinden kaçınmak için,

  • Ekip arkadaşlarınıza karşı otoriteden yoksun şekilde hareket etmemeli.
  • Yapılacak işe doğru kişiyi atamak oldukça önemli! Herkese yetki alanları açık açık belirtilmeli.
  • Görev veya sorumluluk verdiğiniz kişinin kaynak kullanım izinlerini tam olarak sağlamalı.
  • İlgili görev için mutlaka bir iş tanımı olmalı. İş tanımlarını yeterince açıklamalı, gerekirse revize etmeli ve güncellemeli.

Motivasyon Eksikliği

Ekip arkadaşlarının veya çalışanlarının motivasyon kaynaklarını bilmemek maalesef liderlikte en çok yapılan hatalar arasında yer alır. Bazı liderlerin en büyük yanılgısı motivasyonu yalnızca ödül ve ceza çerçevesinde düşünmeleri. Aslında kendini dahi motive edemeyen liderin çalışanlarına motivasyon aşılaması oldukça güç. Liderlerin öncelikle kendi motivasyon eksikliklerini gidermesi gerekir. Çünkü bu durum onların başarılı bir lider olmasının önünde engel teşkil eder.

Motivasyon eksikliğini gidermek için,

  • Çalışanları yalnızca maddi ödüllerin motive ettiği düşünülmemeli.
  • Ekibinizle dostça ve pozitif ilişkiler kurmalı, onlar üzerinde olumsuz duygular yaratmamalı.
  • İş ve yaşam dengesinin yanında esnek çalışma saatleri ile motivasyon sağlanmalı.
  • Başarısızlıklar karşısında hemen pes etmemeli, her zaman savaşçı ruh ekibe hissettirilmeli.
  • Çalışanları yakından takip etmeli, özverili çalışanları ve elinden gelenin en iyisini başarmak için çaba gösterenleri hak ettikleri şekilde takdir etmeli.
  • Ekip içi eğitim ve sosyal etkinlikler düzenlenmeli. Idenfit insan kaynakları yazılımı modüllerinden eğitim modülü ile çalışanlarınız için eğitimler düzenleyip eğitim planlamasını kolaylıkla yönetebilirsiniz.
Idenfit eğitim modülü

Duygusal Kararlar Vermek

İş dünyasında liderlerin karar verirken duygularıyla hareket etmeleri, sık yapılan hatalardan biri. Aslında tabiki iş dünyasında duygulara yer var ama bunun ölçüsünü iyi ayarlamak gerekir. Liderlikte hataya yer veren kısmı ise duyguların bir lideri profesyonellikten son derece uzaklaştırıyor olması. Örneğin; şirket ile ilgili önemli bir karar alacakken liderin yalnızca duygusal düşünüp kişisel fikirleriyle hareket etmesi.

Aynı şekilde işe alım yaparken liderin yalnızca duygularıyla hareket edip liyakate dayalı olmayan alımlar yapması mümkün olabilir. Yine lider kişisel fikirleriyle bir çalışanı hak etmediği bir takımda görevlendirebilir ve aynı zamanda istemese bile o takımın performansını aşağı çekebilir. İşte verilen tüm bu örneklerde görüldüğü üzere lider duygusal kararlar alarak profesyonellikten uzaklaşabilir.

Duygusal kararlar vermemek için,

  • Lider ve çalışan ilişkisi doğru kurulmalı, aradaki denge bozulmamalı.
  • Çalışanlarla soğukluk ve samimiyet arasındaki çizgiyi yakalamalı, dostça ilişkilerin seviyesi korunmalı.
  • Özel hayatınızda yaşadığınız sorunları şirkete taşımamalı, bu sorunların kararlarınızı etkilemesine izin vermemeli.

Tutarsızlık – Beklenti Konusunda Tutarsız Davranış

Lider olmak isteyen bireyler o süreçte oldukça çok çalışır ve herkesle iyi ilişkiler kurarlar. Ancak istedikleri konumlara geldiklerinde liderlikte hata olarak adlandıracağımız tutarsızlıkları gün yüzüne çıkar. Liderlerin iş ahlaklarında ani değişimler yaşanır ve ekip arkadaşlarından beklentileri farklılaşır. Bu bireylerin söyledikleriyle yaptıkları arasında farklılıklar gözlemlenir. Sonuç olarak bu gibi durumlar büyük problemlere yol açabilir.

Tutarsızlık yaşanmaması için,

  • Ekip arkadaşlarınızdan beklentilerinizi yalnızca söylediklerinizle değil, yaşadığınız alışkanlıklarla göstermeli.
  • Sıklıkla fikir değiştirmekten kaçınmalı ve ekibin kafa karışıklığına sebep olmamalı.
  • Hayalini kurduğunuz o liderlik koltuğunda otururken hiçbir zaman “ben oldum” diye düşünmemeli.
  • Yalnızca önceden hazırlanmış planlara göre hareket etmemeli, ekip ile her zaman iletişim halinde olarak yenilikçi düşünmeli.

Yetersiz ve Gecikmiş Geri Bildirim

idenfit geri bildirim modülü

Geçmişte yöneticilerle yapılan bir ankete göre, liderlerin yaptığı ortak hataların başında geri bildirim vermemek geliyor. Bir lider olarak takımınızdaki en deneyimli birey siz olduğunuz için çoğu zaman çalışanlarınız sizden gelecek geri bildirimlere ihtiyaç duyar. Sizin deneyimlerinizden yararlanır veya size destek için danışır. Siz doğru zamanda ve yeterli biçimde geri bildirim vermediğiniz taktirde çalışanlarınız kendilerini geliştiremez. Bu noktada Idenfit akıllı ik yazılımının geri bildirim modülüyle işletmenizde geri bildirimin gücünden yararlanabilirsiniz.

Bir lider olarak hatalarınızı en aza indirmek için çalışanlarınıza zamanında geri bildirimlerde bulunmalısınız. Çalışanlarınızın kariyer gelişimlerine yardımcı olur, yapıcı ve doğru zamanlarda geri bildirimlerde bulunursanız size bir mentor olarak değer vereceklerdir. Sizin özellikle kritik konularda olumlu veya olumsuz her geri bildiriminiz ekibinizin daha verimli çalışmasını sağlayacak. Bu durum lider olarak sizi son derece memnun edecektir.

Yetersiz ve gecikmiş geri bildirimi önlemek için,

  • İk yazılımlarından faydalanılmalı.
  • Kurumunuzda çalışanların, akıllarına gelen her konuda geri bildirimde bulunabileceği kanallar yer almalı.
  • Geri bildirimleri sağlıklı şekilde değerlendirebilmek için sınıflandırdıktan sonra alakalı birimlere ulaştırmalı.

Liderlik ya da insan kaynakları yönetiminde olsun işinizi kolaylaştırmak için dijital dönüşümden, insan kaynakları yazılımlarından faydalanın. Detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edin.

Son içerikler

spot_img