Ana SayfaİK Akademiİş Yerinde ÇatışmaYönetimi

İş Yerinde ÇatışmaYönetimi

Yazar

Tarih

Kategori

Çatışma, insan faktörünün bulunduğu her yerde karşınıza çıkabilir. Bu sebeple iş hayatında da sıklıkla çatışma yaşanması, kaçınılmaz ve doğal bir durumdur. Farklı görüşlerin ortaya atılması, sürecin doğru yönetilmesi durumunda iş yerleri için son derece faydalıdır. Sadece birkaç noktaya dikkat ederek çatışmaları işletmenizin avantajına çevirebilirsiniz. İş yerinde çatışma yönetimi hakkında uygulayabileceğiniz yöntemler ise şöyle…

1) İş Yerinde Çatışma Yönetimi İçin Asla Taraf Tutmayın

Ticari bir işletmede yönetici pozisyonundaysanız, öğrenmeniz gereken en önemli kurallardan biri de çalışanlarınız arasında asla taraf tutmamaktır. Çalışan tartışmalarında taraf tutmanız gerilimi artırır ve iş yeri çatışmalarının derinleşmesine sebep olur. Otoriter ya da arkadaş canlısı bir yönetici profili sergilemeyi tercih edebilirsiniz. Her iki durumda da çalışanlarınıza eşit mesafede davranmaya özen göstermenizde yarar bulunur.

2) Herkesi Dinleyin

Karşı tarafı dinlemek, şüphesiz ki sağlıklı iletişimin en önemli şartlarından biri. Bu kural, iş yaşamında da aynı şekilde geçerlidir. İş yerinizde çalışan herkesin görüşlerini aynı ciddiyetle dinleyerek çatışmalarda doğru bakış açısını yakalamayı ve çözüm üretmeyi başarabilirsiniz. İş arkadaşlarınız ve çalışanlarınızla çatışmalar patlak vermeden önce sağlıklı ilişkiler kurarak çeşitli gerilimleri başlamadan ortadan kaldırabilirsiniz.

3) Farklı Görüşleri Birleştirin

İşletmelerde yaşanan huzursuzlukların önemli bir bölümü, çalışanların kendi görüşlerinin dikkate alınmadığını düşünmesinden kaynaklanır. Özellikle her konuda kendi fikirlerinin geri planda kaldığını düşünen çalışanlar, zaman içinde gergin bir ruh hâline bürünebilir. Bu sebeple, karşılaştığınız çatışma durumlarında öne sürülen farklı fikirleri sentezlemenizde büyük yarar bulunur. Birbirleriyle çatışan kişilerin görüşlerini sentezleyerek;

  • Tüm çalışanlarınızın kendilerini çözümün bir parçası olarak görmelerini sağlayabilirsiniz.
  • Fikir çatışmaların şirket içi otorite kavgasına dönüşmesini önleyebilirsiniz.
  • Şirkette son karar yetkisinin sizde olduğunu vurgulayarak ilerleyen dönemlerde yeni çatışmalar doğmasını engelleyebilirsiniz.

4) Şirket İçi İletişimi Artırın

geri bildirim modülü
İletişimi IDENFİT GERİ BİLDİRİM MODÜLÜYLE arttırın!

Diyalog, tüm iletişim problemlerinin çözümü. Çalışanlar arasındaki diyalogları geliştirmenin iş yerindeki çatışma ve gerilimleri azaltma konusunda da büyük yararları bulunur. Tüm çalışanlarınızın farklı ekiplere ayrılabileceği eğitimler, uygulamalar ve motivasyon artırıcı etkinlikler düzenleyerek şirket içi iletişimi maksimum seviyeye çıkarabilirsiniz. Şirket çalışanlarının tamamının katılacağı etkinlikler sayesinde aşağıdaki faydaları elde edebilirsiniz.

  • Çalışanlarınızın birbirlerini daha yakından tanımasını sağlayabilirsiniz.
  • Etkinliklerde birbirleriyle eşleşen çalışanların aralarındaki dostluk bağını güçlendirebilirsiniz.
  • Şirket içindeki gruplaşmaları dağıtarak toplam bir sinerji elde edebilirsiniz.
  • İlerleyen günlerde yaşanacak fikir ayrılıklarında çalışanların birbirlerine daha ılımlı yaklaşmasını sağlayabilirsiniz.

İşletme içi iletişim ve motivasyonu artırmanın ve çatışmayı önlemenin bir diğer yolu ise yönetim olarak çalışanlardan geri bildirim almaktır. Akıllı İK yazılımı Idenfit Geri Bildirim Modülü, çalışanlarınıza dilediğiniz soruları sormanızı ve çalışanların cevaplarını eğlenceli temalar üzerinden vermesine olanak sağlar. Elde edilen sonuçlara göre iyileştirmeler, takım çalışmaları ve sosyal etkinlikler planlanabilir ya da öncesinde çatışmaya zemin hazırlayan konular tespit edilebilir.

5) Hızlı Aksiyon Alın

İş yerlerindeki sorunların çözümünde hızlı aksiyon almanız büyük önem taşır. Kimi durumlarda sorunları akışına bırakmak ve büyütmemek, doğru yöntem gibi görünebilir. Oysa özellikle ciddi şiddette seyreden çalışan çatışmaları, zamanla daha da derinleşerek krizlere yol açabilir. Bu sebeple çatışma durumlarında vakit kaybetmeden müdahale etmenizde yarar bulunur. İş yerinizde bir çatışma patlak verdiğinde şu adımları atabilirsiniz.

  • Çatışmanın taraflarıyla ayrı ayrı görüşün.
  • Tüm taraflardan çözüm önerisi isteyin.
  • Size anlatılan problemlerin ve gerekçelerin gerçekliğini mutlaka araştırın.
  • Uzlaştırıcı bir tavır takınırken kimseye haksızlık etmemeye özen gösterin.

6) Radikal Kararlar Almaktan Korkmayın

İş yerlerindeki çatışmalar, çoğunlukla çalışanların basit iletişim sorunlarından kaynaklansa da kimi zaman çok ciddi problemlere de yol açabilir. Ciddileşen iş yeri çatışmaları, çalışanların temel haklarını tehdit edecek sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple, iş yerinizde yaşanan tüm çatışmaları ciddiyetle incelemenizde ve hukuki problem doğurabilecek krizlerde işten çıkarma ve hukuki işlem başlatma gibi radikal kararlar almanızda yarar bulunur.  

7) Sorunları Halının Altına Süpürmeyin

İş yerinde yaşanan çatışmalar, kimi zaman son derece önemsiz konulardan doğsalar bile çalışanların performansını olumsuz etkiler ve şirket verimliliğini düşürür. Bu sebeple sorunları halı altına süpürmek, ileride daha ciddi krizlerle karşılaşmanıza yol açabilir. Küçük çapta olsa dahi her çatışmada tarafları yüzleştirmenizde, uzlaştırmanızda ve iş yerinizde uzun soluklu çatışma yaşanmamasına özen göstermenizde yarar bulunur. 

Son içerikler

spot_img