Ana SayfaİK TrendleriClubhouse Uygulamasının İş Dünyasına Etkileri

Clubhouse Uygulamasının İş Dünyasına Etkileri

Yazar

Tarih

Kategori

Clubhouse, son haftaların şüphesiz en çok konuşulan ve merak edilen sosyal medya uygulaması. Sadece 9 ayda unicorn statüsüne ulaşan ve değeri her geçen gün artan uygulama iş dünyasının da radarına girdi. 

Clubhouse Nedir?

Clubhouse temelde çok farklı kategorilerde açılmış olan ve kullanıcıların ilgilendikleri veya takip ettikleri konular dahilinde seçtikleri sohbet odalarında konuşarak ya da sadece konuşulanları dinleyerek etkileşimde bulundukları bir platform. Yazarak mesaj, emoji ve görüntü gönderme özellikleri yok. Diğer sosyal medya platformlarından en büyük farkı konuşma temelli bir sosyal medya / paylaşım aracı olması. 

Kullanıcılar Clubhouse uygulamasında çok farklı alanlarda kendilerini ifade edebilecekleri ve sohbet edebilecekleri odaları kendileri oluşturabiliyorlar. Odalarda iş ve teknoloji alanları başta olmak üzere start-up ve yatırım dünyası yanında piyasalar, sanat, ekonomi, pazarlama, insan kaynakları yönetimi, meditasyon gibi çok daha niş alanlara uzanan yelpazede, kullanıcılar birçok konuda sohbete katılabiliyor. Konuşmalar sadece canlı olarak gerçekleşiyor, sohbetler kaydedilmiyor ve bu nedenle konuşulanları sonradan dinleme şansı gibi bir durum yok. Peki ama uygulamayı indiren herkes direkt olarak kullanmaya başlayabiliyor mu?

Pazarlama Stratejisi: Yalnızca iPhone’u ve Davetiyesi Olan Girebilir

Uygulamayı çok merak edip İOS destekli (maalesef şu an için android desteklemiyor ama çalışmalar başladı) telefonunuza indirdiniz. Peki hemen uygulamayı keşfetmeye başlayabilir misiniz? Bu soruya cevabımız şimdilik, hayır. 

Clubhouse’da hesabınızın aktif olması için Clubhouse’ta aktif olan bir kullanıcıdan size özel gönderilen bir davet mesajı gerekiyor. Bir şekilde – ya kontaktlarınızdan biri size davetiye gönderecek ya da internetteki forumlardan bir davetiye bulacaksınız – hesabınızı aktif ettiniz diyelim, o halde uygulama paylaşmak üzere size de 2 adet davetiye tanımlıyor. Ayrıca uygulamanın yaş sınırının +18 olduğunu da ekleyelim. Bu kısıtlamalar sonucu ortaya çıkan merak / gizem ve öncü katılımcı / seçilmiş olmak duygularının uygulamanın en önemli pazarlama stratejileri arasında olduğu söyleniyor.

Clubhouse, İş Dünyasına Neler Sunabilir?

Pandeminin dünyaca resmi olarak ilan edilmesinin ardından (Mart 2020) kurulan Clubhouse’un kuruluş amaçlarından birinin de daha derin ve yüzeysel olmayan bir etkileşim oluşturmak olduğu belirtildi. Facebook, Instagram, Twitter ve diğer sosyal platformlarda, kullanıcılar genellikle eğlence amaçlı kısa mesajlar halinde iletişim kurarken Clubhouse’da ilgi alanınıza hitap eden, saatlerce konuşulan ve tartışılan derin konulara dahil olabilirsiniz. Burada yatan potansiyel de iş dünyası dahilinde kendini ifade etmek isteyen çok sayıda kullanıcının ilgisi çekiyor.

Bu paylaşım ve etkileşim potansiyelini sadece ürün veya hizmetlerin sürekli pazarlandığı bir ortam olarak algılamamakta fayda var. Keza çoğu kullanıcı kendi hedeflerine ulaşmanın yanında başkalarının hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için bilgi ve deneyimlerini şeffaf bir şekilde paylaşıyor. Tüm bu nedenlerle sohbet odalarında iş dünyasına yeni girenlerden deneyimli yatırımcılara uzanan bir hedef kitlesiyle karşılaşabiliyorsunuz.

Birçok ilham verici kullanıcının yanında markalar da özellikle sohbet odalarına sponsor olarak bu potansiyel dahilinde Clubhouse’da yerlerini almaya başladı. Marka tarafında  Clubhouse’un içgörü ve potansiyellerin doğru saptanarak tüketiciye ulaşmada bir araç olarak kullanılması fikri birçok sektörü heyecanlandırmış durumda. Aynı zamanda buradaki oluşumu markalar açısından pilot bir veri kaynağı olarak görenler de azımsanmayacak sayıda fazla.

Kaliteli İçerik ve Değer Yaratmak Kazandırıyor

İster kişisel gelişim ve merak ister marka ve iş dünyası tarafı olsun Clubhouse’un bu kadar konuşulmasına neden olan bir diğer özellik de içerik ve değer odaklı olması.

Kaliteli içerik konusu bu platformda oldukça öne çıkıyor. Sponsorlu içeriklerin yanında markaların özellikle su kullanımı, çevre ve iklim konularını ele aldıkları sosyal sorumluluk sohbetleri kullanıcılar açısından yararlı ve markalar adına da samimi bulunuyor.  Değer yaratan, samimi ve kaliteli içerik üreten markalar Clubhouse ekosisteminde kolaylıkla büyük kitlelere ulaşabilir ve etkileşim oluşturabilirler.

Son olarak Clubhouse’ta Yeni Olan Kullanıcılara Öneriler

  • Öncü katılımcı olmak takipçi sayınızı yükseltme konusunda büyük avantaj sağlar.
  • Sadece konuşan birinin olmadığı, insanların katıldığı yuvarlak masa sohbetleri etkileşim için en iyi sonucu verir. Kullanıcıların katılımcı olarak kendilerini ifade edebildikleri sohbetler için bu platformu tercih ettiklerini unutmayın.
  • Daha çok kişiye erişim için odada mümkün olduğunca çok moderatör bulundurun.
  • Konuşmak istediğinizde “el” butonuna basarak söz hakkı isteyebilirsiniz. Bu durumda moderatörler konuşmanıza izin verecekler. Eğer sohbeti sıkıcı bulursanız kimse fark etmeden “sessizce terket” butonuyla odadan çıkabilirsiniz.
  • BIO’nuz SEO işlevi olarak görev görür. Biyografinize yazdıklarınız, takipçilerinize ne tür bir değer sunabileceğinizi iletmek için gerçekten çok önemlidir.
  • Gruplara katılmak ve soru sormak takipçi kazanma konusunda işinize yarar.
  • Sadece tek taraflı bir konuşma değil, soru-cevap şeklinde ilerleyen bir sohbet katılımcıların uzun süre içeride kalması için daha etkilidir. 
  • 60-90 dakika bir sohbet için optimum zaman dilimidir.
  • Odalara ev sahipliği yapmak için diğer kullanıcılarla işbirliği yapabilirsiniz.

Son içerikler

spot_img