Ana SayfaİK AkademiParlayan Nesne Sendromu

Parlayan Nesne Sendromu

Yazar

Tarih

Kategori

İş hayatındaki hemen hemen herkesin kariyerleri boyunca bir ya da bir kaç kez yaşadığı Parlayan Nesne Sendromu ya da ingilizce ismiyle Shiny Object Syndrome son derece insani bir güdüye dayanmaktadır. Kişinin kariyerinde mutlu olsa bile daha iyi trend ya da davranışlara kapılmasını ifade eden Parlayan Nesne Sendromu oldukça ilginç bir fenomendir. Bir kişinin sürekli olarak dikkatini dağıtarak, belirli bir hedefe veya göreve odaklanmasını zorlaştıran bir davranış kalıbı olarak özetlenen bu durumu tüm yönleriyle inceledik.

Parlayan Nesne Sendromu’nun Nedenleri Nelerdir?

Araştırmacılara göre Parlayan Nesne Sendromu’na neden olan etmenlerin başında dijitalleşme ve teknoloji gelmektedir. Günümüzde dijital medya ve teknolojiye sürekli olarak maruz kalmak, sürekli yeni ve ilgi çekici içeriklerin bulunmasına neden olabilir. Sosyal medya, e-postalar, haber akışları ve diğer dijital içerikler, sürekli olarak dikkati dağıtarak odaklanmayı zorlaştırabilir.

Yoğun uyarıcılara karşı hassasiyeti olan kişiler bu sendroma daha kolay kapılabilmektedir. Çevredeki herhangi bir parlak, hareketli veya ilgi çekici nesne, dikkatlerini hızla çekebilir ve odaklanmayı zorlaştırabilir. Bu konuyla ilgili olarak hiperaktivite ve dikkat eksikliğinden muzdarip olan kişiler de dezavantajlı grupta yer almaktadır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan kişiler, dikkatlerini sürdürmekte ve odaklanmada zorluk yaşayabilirler. Bu durum, Parlayan Nesne Sendromu’nun ortaya çıkmasına katkıda bulunabilir.

Bir diğer neden olarak kronik yorgunluk ele alınabilir. Yorgunluk durumu kişinin uyarıcılara karşı mukavemetini ve konsantrasyonunu önemli ölçüde azalmaktadır. Bu noktada bir diğer neden de kişinin içgüdüsel olarak sergilediği bazı davranışlardır. İnsan yapısı ve evrimi gereği yeni şeyleri keşfetmekten hoşlanır ve zevk alır. Yeni şeyleri deneyimleyen kişilerde dopamin salgılanma oranının arttığı bilinmektedir.

Bu noktada farklı uyarıcılara karşı bilişsel düzeyde daha açık hale gelen çalışanlarda Parlayan Nesne Sendromu’na yakalanma ihtimali artmaktadır. Yine bu konuyla ilintili olarak zamanla tekdüze ve sıkıcı hale gelen iş hayatı ve ortamı da çalışanları yenilik aramaya itmektedir. Dolayısıyla kişiler Parlayan Nesne Sendromu’na daha yatkın hale gelir.

Parlayan Nesne Sendromu, bireylerin kişisel özellikleri, yaşam tarzı ve çevresel faktörlerle birleşerek ortaya çıkar. Kişinin bu durumu anlaması ve yönetmesi için farkındalık geliştirmesi ve uygun stratejileri benimsemesi önemlidir.

Parlayan Nesne Sendromu’nun İş Hayatına Etkileri

Parlayan Nesne Sendromu iş yaşamına olumsuz etkileri olan bir davranış kalıbıdır. Bu sendromu yaşayan kişilerde odaklanma, verimlilik ve başarı gibi kavramlarda düşüş gözleniyor. Parlayan Nesne Sendromu ağırlıklı olarak dikkat dağınıklığına neden oluyor. Bu sendrom çalışanların işlerine odaklanmasını zorlaştırabiliyor. Sürekli olarak yeni ve ilgi çekici şeylerin dikkatlerini çekmesi, iş görevlerine ve projelere zamanında ve etkili bir şekilde odaklanmalarını engelleyebiliyor. Sürekli olarak görevleri bırakıp yeni şeylere geçme eğilimi, iş görevlerinin tamamlanmasını geciktirebiliyor. Böylece iş performansını olumsuz etkiliyor.

Üstte yazılan nedenler birleşerek çalışanda büyük bir verimlilik düşüşüne neden olmaktadır. Yenilik isteği sürekli olarak ilgisini dağıttığı için çalışanlar, görevleri yerine getirirken daha fazla zaman harcayabilir ve iş verimliliği düşebilir. Bu çalışanlar , bir süre sonra önemli görevlerden kaçınarak daha ilgi çekici veya kolay görevlere yönelebilirler. Bu durum işi erteleme eğilimini artırabilir. Parlayan nesne sendromunun dikkati düşürdüğünden bahsetmiştik. Sürekli olarak dikkati dağılan kişiler, hatalar yapma veya aceleyle yanlış kararlar alma riski altındadır. Bu da iş sonuçlarını olumsuz etkileyebiliyor. Bu tarz kişiler iletişim konusunda da önemli derecede yeti kaybı yaşarlar. Parlayan Nesne Sendromu olan biri, toplantılarda veya işbirliği gerektiren durumlarda, dikkatinin dağılması nedeniyle iletişim sorunları yaşayabiliyor. Dolayısıyla ekip çalışmasını olumsuz etkileyebiliyor.

Parlayan Nesne Sendromu ile Mücadelede Yol Haritası Ne Olmalıdır?

İş hayatında bu sendromu azaltmak veya yönetmek için uygulayabileceğiniz bazı stratejileri sizler için derledik. Unutmayın ki, bu süreç zaman alabilir, bu yüzden kendinize zaman tanıyın ve sabırlı olun.

1. Net Hedefler Belirleyin

Parlayan Nesne Sendromu ile ilgili mücadele sürecinde öncelikle hedeflerinizi belirleyin ve bu hedeflere odaklanın. Dikkatinizi dağıtmadan, önemli ve uzun vadeli hedeflere ulaşmak için küçük adımlar atın. Ardından görevlerinizi içeren listeler oluşturabilirsiniz. Bu listeler, yapacaklarınızı somut bir şekilde belirlemenize ve işleri tamamlarken odaklanmanıza yardımcı olur.

2. Zaman Yönetimi Konusuna Odaklanın

Sendrom ile mücadelede zaman yönetimi de oldukça önemli bir yardımcınız olacaktır. Zamanı verimli bir şekilde yönetin. Belirli süreler boyunca dikkatinizi odaklayın ve işleri tamamlamak için belirli zaman dilimleri oluşturun. Dijitalleşmenin Parlayan Nesne Sendromu ile ilgili olan süreçte ne kadar önemli bir neden olduğundan bahsetmiştir.

3. Dikkat Dağıtan Unsurları Uzaklaştırın

Bu konuyla ilgili olarak dikkatinizi dağıtan dijital cihazları sık sık kapatın veya uzaklaştırın. Özellikle çalışma süreleri boyunca e-posta, sosyal medya ve diğer uyarıcıları kapatarak, daha derin bir odaklanma sağlayabilirsiniz. Ayrıca odaklanma üzerine daha fazla eğilebilirsiniz. Bir görev üzerinde uzun süreli, kesintisiz çalışmaya odaklanarak, daha yüksek üretkenlik ve iş performansı elde edebilirsiniz.

4. Görevlerinizi Sıralayın

İlgi çekici ve önemli görevlerinizi belirleyin ve öncelik verin. Böylece, dikkatinizin dağılmasını azaltabilirsiniz İş arkadaşlarınızla veya yöneticinizle iletişim kurarak, odaklanma ve verimlilik konusunda destek alabilirsiniz. Ekip içinde birbirinizi desteklemek, Parlayan Nesne Sendromu ile başa çıkmayı kolaylaştırıyor. Ayrıca aşırı üretkenlik kaygısı yani toksik üretkenlik de süreçlerde size faydadan çok zarar verebiliyor.

Parlayan Nesne Sendromu ile başa çıkmak için yapabileceğiniz belki de en önemli şey kendinizi iyi tanımaktan geçmektedir. Sendrom ile başa çıkmak için nedenlerinizi ve tetikleyicilerinizi anlamak önemlidir. Kendinizi tanıyarak, daha iyi bir şekilde odaklanma stratejileri oluşturabilirsiniz. 

Son içerikler

spot_img