2021’e veda etmek üzere olduğumuz bugünlerde şirketler 2022 stratejilerini belirlemek için yoğun efor sarf ediyor. Strateji geliştirme konusunda pandemi sonrasında ağırlığını günden güne arttıran İK departmanları da bu planlamalarda etkin rol oynuyor. Pandemi sonrası değişen çalışma modelleri, büyük istifa hareketi ile ard arda kaybedilen yıldız çalışanlar ve tüm iş süreçlerinde artan yoğun teknoloji kullanımı radikal değişimleri zorunlu kılıyor. Birçok şirketin yeni yıl planlarında ilk sıralarda “Upskilling” ve “Reskilling” kavramları yer alıyor.
Dijital Dönüşüm Sürecinde İş Eğitimi: Upskilling ve Reskilling
Dijital devrimle birlikte yetenek avı günden güne daha zorlu hale geliyor iş piyasası hızla değişiyor. Şirketler bu noktada kendi içlerine bakarak mevcut çalışanlarını yeniden eğitme ve becerilerini arttırma yolunu tercih ediyor. Dahili yetenek hareketliliği olarakta adlandırılan bu yöntemle şirketler gelecek yıllarda gelişmesi muhtemel yetenek boşluğuna karşı kendilerini koruma altına alıyor. Amazon, 2019 yılında başlattığı ve 2025 yılına kadar yüz bin çalışanı için ayırdığı 700 milyon dolarlık bütçeyle yeniden eğitim girişimleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Büyük veri ve yapay zeka gibi teknolojilerde uzmanlaşan yetenek eksikliğinden korunmayı hedefleyen yeniden beceri kazandırma programları gelecek yılın İK trendlerinde üst sıralarda yer alıyor.
Beceri Geliştirme ve Yeniden Beceri Kazanma Programları Neden Kaçınılmaz?
Dünya Ekonomik Forumu (WEF), 2025 yılına kadar küresel işgücünün yeniden beceri kazanması gerekeceğini düşünüyor. İşlerin Geleceği Raporu 2020 isimli çalışmalarında 85 milyon iş kolunun işlevsiz hale geleceği ve 97 milyon yeni rolün yaratılacağı öngörülüyor. ILO’nun (International Labour Organization) ise 2020-2030 yılları arasında sadece Hindistan’ın kendine yetecek sayıda yeteneği olmasını bekliyor. Yakın gelecekte ihtiyaç duyulan nitelikte adayların geliştirilmesi için doğru becerilere sahip adayların yetiştirilmesi gerekiyor. Sektöründe rekabet sağlamak isteyen şirketler, işgücü planlamasında gelecekte ihtiyaç duyacakları yetenekleri dâhili yetenek hareketliliği ile karşılamayı planlıyor.
Beceri Geliştirme ve Yeniden Beceri Kazanma Programları Nasıl Uygulanır?
McKinsey & Company tarafından yapılan anketle liderlerin piyasada görülen beceri eksikliğini gidermede en etkili yöntem olarak gördüğü beceri geliştirme programlarının mutlaka doğru bir strateji ile uygulanması gerekiyor. Sektörünüzle ilgili mevcut beceri boşluklarının değerlendirilmesi ve bu stratejinin tüm şirkete uyarlanması uzun vadeli, kapsamlı bir planlama gerektiriyor. Geleceğe dönük bir şirket olabilmek için 2022 yılında insan kaynakları profesyonellerinin “Upskilling” ve “Reskilling” programlarına öncelik vermesi tavsiye ediliyor.
Gelecek her alanda teknoloji ile yeniden şekilleniyor. Idenfit yeni nesil, bulut tabanlı insan kaynakları ve işgücü yönetim yazılımı, doğru yönetilen iş gücüyle işletmenizin hedeflerine ulaşmasını sağlıyor. İnsan kaynakları profesyonelleri İdenfit ile strateji geliştirmek ve değer yaratan işler üretmek için zaman ve enerji kazanıyor.