Ana SayfaİK TrendleriKorku Kültürü ile Savaşarak Şirketinizi Bir Adım İleri Taşıyın

Korku Kültürü ile Savaşarak Şirketinizi Bir Adım İleri Taşıyın

Yazar

Tarih

Kategori

Korku kültürü, iş dünyasında varlık gösteren herkes tarafından bilinen fakat hakkında konuşulmayan gerçekler arasında yer alıyor. Özellikle son yıllarda sıklıkla gündeme gelen toksik yöneticiler ekiplerini korku kültürüyle yönetmeye bayılıyor. 2021 yılında liderlerin vasıflarının ve yöneticilerin takım arkadaşlarıyla diyaloglarının titizlikle değerlendirildiği ve önemsendiği bir yıl oldu. Pandemi etkisiyle gündeme gelen iş yaşam dengesi kavramı ve beyaz yakalılarda görülen istifa etme eğilimi şirketlerin sistemlerini tekrar değerlendirmesini kaçınılmaz hale getirdi. Toksik olarak adlandırılan empati ve işbirliği kültüründen yoksun yöneticiler geçtiğimiz yılın sonlarında bu etkilerle detaylı şekilde değerlendirildi ve yüksek oranda kendilerine veda edildi veya görev tanımları değiştirildi. Şirketinizde yer alan toksik yöneticinizle vedalaştınız peki ya arkalarında bıraktıkları korku kültürü ne olacak?

Korku Kültürü ile Vedalaşmak İçin Değişime Ayak Uydurun

Gelenekler ve kalıplaşmış alışkanlıklar bazı alanlarda kıymetli ve korunması gerekli olabilir fakat iş dünyası kesinlikle bunların arasında yer almıyor. Toksik yöneticilerin mirası olan  korku kültürünün şirketinizden uzaklaştırılması için bazı geleneklerin değişmesi gerekiyor. Korku kültüründen arındırılmış şirketlerde çalışanların daha dingin, enerjik ve üretken olmaları hedefleniyor. Uzun mesai saatleri mantığı verimli mesai saatleri ile yer değiştiriyor. Şirket bünyesinde yer alan çalışanların özel zamanlarına saygı duyarak iş anında sadece işe adapte olmalarını sağlamak hedefleniyor. Yöneticilerin ekipleriyle olan toplantılarında zamanlamaya sadık olmaları da korku kültürünün barış dolu bir ortama evrilmesine destek oluyor. Ekibin yöneticileriyle iletişime geçtiğinde aldıkları dönütlerde korku kültürü konusunda hayati önem taşıyor. Herhangi bir sorun olduğunda veya bir konuda fikir beyan ettiğinde çalışanların üstü tarafından sert şekilde eleştirilmesi korku kültürü oluşmasının temel nedenleri arasında yer alıyor.

Şirketinizde Güven Ortamı İnşa Edin

Şirket kültürünü yeniden şekillendirmek başta insan kaynakları departmanları olmak üzere şirket bünyesinde yer alan her bireyin sorumluluk almasını gerektiren ciddi bir adımdır. Korku kültüründen kaynaklanan verimsizlikten kurtulmanın en etkili yolu şirketinizde güven ortamı yaratmaktır. Güven ortamı tesis etmek çalışanlarınıza değer verdiğinizi göstermenin ilk ve en önemli adımıdır. Bu noktada geri bildirimler kurtarıcı rol oynayacaktır. İK profesyonellerinin şirket bünyesinde yer alan her çalışandan direk bildirim alabilmesine olanak sağlayan geri bildirim kültürü korkudan arındırılmış bir şirket kültürü için çok önemlidir. Çalışanlarını gerçekten tanıyan, isteklerine önem veren, başarılı işlerinde onları ödüllendiren şirketlerde elde edilen güven ortamı organizasyonların uzun ve kısa vadeli hedeflerine ulaşmasında en büyük destekçisidir. Hata yapma korkusuyla yeniliklerden, adım atmaktan ve insiyatif almaktan korkan çalışanlar büyüme konusunda şirketlerinin önündeki en önemli engeller arasındadır.

İdenfit geri bildirim modülü ile işletme içi motivasyonu arttırabilir, daha mutlu bir işletme için çalışan memnuniyetini gerçek verilerle ölçebilirsiniz.

Son içerikler

spot_img