Ana SayfaİK TrendleriYetenek Avı için Tavsiyeler

Yetenek Avı için Tavsiyeler

Yazar

Tarih

Kategori

Yetenek avı her geçen gün daha sık duyduğumuz bir kavram haline geliyor. Pandemi sonrasında yaygınlaşan mekân bağımsız çalışma modelleri, artan teknoloji kullanımı ile gelişen yeni iş kolları ve etkisi şiddetle hissedilen büyük istifa hareketi gibi nedenlerle yetenekli adaylara ulaşmak her zaman olduğundan daha zorlu bir hal alıyor. Yetenek avı olarak tanımlanan bu süreçte şirketler farklı stratejiler geliştirmeye başlıyor. 2022’de daha yoğun bir rekabet beklenen işe alım süreçlerinde yıldız çalışanlar için daha cazip yaklaşımlar geliştirmek kaçınılmaz hale geliyor. Geçmiş yıllardan farklı olarak sadece çalışma saati, maaş gibi sabit kriterler değil gelişim fırsatları, sosyal haklar gibi faktörlerde çalışanların istekler listesine ekleniyor.

Yetenek Avı Nedir?

Bir şirketin hedeflerine ulaşmasında en önemli unsurlar arasında doğru yetkinlikte çalışanlar yer alır. Yetenek avı kavramı alanında nitelikli adaylarla çalışmak için yürütülen süreci ifade eder. Son yıllarda uzaktan çalışma gibi çalışma modelleri ile fiziki sınırların önemi olmadan yeteneklere ulaşabilme imkanı ve Gig ekonomi son yıllarda yetenek avında yaşanan rekabet yoğunlaştı. Gig ekonomi ile tırmanışa geçen freelance çalışma tarzı ve dünyayı tanımak isteyen beyaz yakalıların başlattığı dijital göçebe akımı da yetenek avı stratejisi geliştirilmesini zorunlu hale getirdi. İş hayatına katılan Z kuşağının farklı beklentileri ve Y kuşağının geçmiş kuşaklara kıyasla iş değiştirme konusunda daha ılımlı olması da işe alım süreçlerini farklılaştırdı. Küçülen ve giderek daha rekabetçi hale gelen bir insan havuzundan seçim yapabilmek için şirketler farklı stratejiler geliştirmek zorunda kaldı.

Yetenek Avında Avantaj Sağlamak İçin Neler Yapılabilir?

Yetenek avında rakiplerinize karşı avantaj sağlamak istiyorsanız öncelikle sağlam bir misyon belirlemeli ve buna sadık kalmalısınız. Net, yalın ve anlaşılır bir misyon belirlediğinizde doğru insanların sizinle çalışmasını sağlayabilirsiniz. Çalışanlara güçlü bir motivasyon amacı sağlamanızın ardından mali ve sosyal yönlerden de iyi şartlar sunmalısınız. Rekabetçi ödeme, sağlık sigortası, esnek çalışma saatleri, uzaktan çalışma gibi avantajlar da yeteneklerin kazanılması ve elde tutulması için ciddi avantajlar sağlayacaktır. Çalışan devir oranının yüksekliği ve yetenek avında geri planda kalmak çalışanlara sağlanan sosyal haklardan çok daha büyük maliyetlere neden olacaktır. İşe alma ve onboarding sürecinizin otomatize ve hızlı şekilde sürdürülmesi de şirketinize ciddi rekabet avantajı sağlayacaktır. İşe alınan yeteneklerin elde tutulması içinse profesyonel ve kariyer gelişimi açısından fırsatlar sunmak önem taşır.

İdenfit ile dijitale taşınan İK süreçleri ile işe alımlarda hız kazanabilir ve yeteneklerinize kusursuz bir onboarding süreci yaşatabilirsiniz.

Son içerikler

spot_img