Yeşil İK yaklaşımı doğaya ve işletmenize sağladığı avantajlarla yakın gelecekte çok sık konuşulacak gibi duruyor. Küçük, orta ve büyük ölçekli tüm işletmelerin tamamı hiç şüphesiz kar etme ve karlılığını sürekli hale getirerek varlığını sürdürmeyi hedefliyor. Son yıllarda pandemi etkisi ve dünya genelinde değişen ekonomik dinamikler, dijitalleşme süreci gibi etkenler şirketleri köklü değişimlere teşvik ediyor. Değişime ayak uyduran ve çevik davranan işletmeler varlıklarını güçlenerek sürdürüyor. Yeşil İK yaklaşımı ile şirketler aynı anda birçok avantaj sağlıyor. Kağıtsız ofis projeleri, yeşil insan kaynakları yönetimi gibi projeler şirketlerin maliyetlerini azaltırken verimliliklerini artırmalarını hedefliyor. Peki Yeşil insan kaynakları yaklaşımı nasıl uygulanıyor?
Yeşil İK Yaklaşımı Nedir?
Yeşil İK yaklaşımının temelinde insan kaynaklarının sürdürülebilir bir hale gelmesi ve çevre dostu uygulamaların teşvik edilmesi yer almaktadır. Yapılan araştırmalar standart bir ofiste kağıt kullanımının her yıl %22 oranında artış gösterdiğini ve kişi başı ortalama olarak haftalık 180 sayfa civarında olduğunu gösteriyor. İK departmanları şirketlerin kalbi konumunda yer alıyor ve tüm departmanlar ile dirsek temasında çalışıyor. İşe alım süreçlerinde incelenmesi gereken adayların belgeleri, performans değerlendirme sürecinde kullanılan evraklar, izin ve mesai hesaplamaları gibi tüm iş süreçlerinde geleneksel yöntemde kaçınılmaz olarak oldukça fazla kağıt kullanılıyor. Yeşil İK uygulamaları iş yerinde her adımda sürdürülebilir çevre anlayışı benimsenmesini hedefliyor. Yeşil İK yaklaşımında ilk olarak kontrollü atık ve geri dönüşüm kültürünün geliştirilmesi hedefleniyor. Son zamanlarda dijitalleşme etkisiyle kağıtsız ofis projeleri hızla hayata geçiyor. Çevreye ve işletme maliyetlerine olan olumlu etkileriyle kağıtsız ofisler geleceğin trendi olarak görülüyor.
Dijital İK Süreçleri ile Kağıtsız Ofisler
İşletmenizde hala kağıda bağlı ofis modellerini sürdürerek yüklendiğiniz ek maliyetlerin farkında mısınız? Kağıtsız ofisler temel olarak dijitalleşme etkisiyle ofislerde kağıt kullanımını azaltmayı hedefliyor. Teknoloji kullanımının hayatın her alanına adapte olduğu bu günlerde işletmelerde kağıt kullanımının en yoğun olduğu departmanların başında yer alan İK departmanlarının dijitalleşmesi büyük önem taşıyor. Dijitale taşınan İK süreçleri ile işe alım, performans değerlendirme, eğitim, onboarding ve izin, hak ediş hesaplamaları tek panel üzerinden yönetilebiliyor. İş süreçlerine hız kazandırması ve kırtasiye masraflarını azaltması, gereksiz kağıt israfını önleyerek Yeşil İK yaklaşımını desteklemesiyle İK yazılımları her açıdan avantaj sağlıyor.