Ana SayfaİK Trendleri2023 Performans Değerlendirme İpuçları

2023 Performans Değerlendirme İpuçları

Yazar

Tarih

Kategori

2023 performans değerlendirme süreçleri sürekli bir dönüşüm içinde. Tıpkı tüm İKY ve hatta iş dünyasında olduğu gibi. E; dijitalleşme çağının gereği bu ivmeli dönüşüm pek de şaşırtıcı olmasa gerek değil mi? Biz de son gelişmeleri yakalamanız için 2023 yılı performans değerlendirme trendlerini tek tek inceledik. Ardından, en güncel performans değerlendirme yöntemlerini bu sayfada bir araya getirdik. Hadi öyleyse, şimdi 360 derece performans yönetiminin derinliklerine inelim!

2023 Performans Değerlendirme Trendleri Neden Önemli?

Çalışanların objektif ve etkin bir şekilde değerlendirilmesi olumlu ve ivmesi artan bir başarı grafiği için son derece önemlidir. Çalışan değerlendirilmesinin doğru ve belli başlı kriterlere göre yapılması sürdürülebilir bir iş modeli için de olmazsa olmaz etkenlerdendir. 2023 yılında değişen trend ve marka yönetim algılarına uygun olan performans değerlendirme ipuçları ile karşınızdayız!

Hedefleri ve Beklentileri Doğru Tanımlayın

Başarının doğru ölçülebilmesi için sürecin başında beklentileri ve istenilenleri çalışanlara doğru aktarmak önemlidir. Bu hem süreç hem de çıktının değerlendirilebilmesi adına oldukça önemlidir. Tam olarak sınırları çizilmeyen proje algoritması kafa karışıklığına ve kargaşaya neden olabilir. Süreç bazlı olarak iyi tanımlanan ana ve ara hedefler geribildirim alabilmeniz adına da oldukça faydalı olacaktır. Dolayısıyla aslında kendi iş yükünüzü de hafifletmiş olursunuz. Gerçekçi ve net beklenti oluşturmayı listenin ilk sırasına koyuyoruz.

Ekip Üyeleri ile Sık Sık Görüşün

Geleneksel bir yaklaşım olan yıllık performans değerlendirme görüşmeleri yeterince efektif değildir. Bu yöntem günümüzün dinamik iş yönetimi anlayışına uymaz ve çok hantal kalır.
Her şeyin daha hızlı olduğu günümüzde çalışanlarınızın performanslarını dah sık değerlendirmeniz hem daha verimli hem de daha sağlıklıdır. Kısa aralıklarla yapacağınız minik değerlendirme görüşmeleri çalışanlarınızın ilerlemelerini anlamanıza yardımcı olacaktır. Çalışanlarla yapılacak periyodik görüşmeler sürece daha hakim olmanızı ve gerekli gözlemleri yapabilmenizi sağlar.

Performans Değerlendirmeye Hazırlıklı Olun

Çalışanlarını değerlendirebilmek için sizin de konu ile ilgili fikir sahibi olmanız gerekir. Aksi durumda yapacağınız değerlendirme görüşmesi vakit kaybından öteye gitmez. Ayrıca konu hakkında bilgisiz bir görünüm çizmeniz çalışanların nezdinde kötü bir imaj yaratacaktır. O yüzden performansını değerlendirdiğiniz konu ve kişi ile ilgili olarak önceden hazırlıklarınızı yapıp notlarınızı almalısınız. Bu hem yapılan değerlendirmenin içeriğini doldurur hem de sizi konuya hakim kılar.

Sayısal Verilerden Yararlanın

Çalışanlarınızın değerlendirilmesi için yürütülen projelerle ilgili olarak gerekli raporlamaları ve veri şablonlarını hazırlamanız gerekir. Bu raporlar ve veri akışı hem süreci iyi okumanıza yarar hem de daha nitelikli bir değerlendirme yapmanızı sağlar. Sayısal ifadelerden uzak sadece konuşmalarla geçen bir değerlendirme süreci hem analizden uzak hem de çok etkin değildir. Performansın yansımaları sadece rakamlar üzerinden okunabilir. Örneğin üretim miktarları ile ilgili bir eksikliğin konuşulduğu değerlendirme görüşmesinde önceki dönemlerin miktarlarından örnekler verebilmeniz gerekir. Çalışanın kendi çalışmaları ile geçmiş dönem arasındaki farkı açıklamasını istemek daha sağlıklı bir değerlendirme yöntemidir.

Diksiyon ve Tonlamalara Dikkat

Çalışanlarla yapılan değerlendirme görüşmelerinde konuşma tarzınız ve üslubunuz oldukça önemlidir. Bu hem kendinizi iyi ifade edebilmeniz için hem de görüşmenin anlaşılabilirliği açısından önem arz eder. Görüşme sırasında ses tonunuz ve mimkileriniz aşırı coşku ya da durgunluktan uzak ve ölçülü olmalıdır. Aksi durumda görüşme ya aşırı sıkıcı ya da ciddiyetten uzak geçer. Bunun yanında cümleleriniz aşırı uzun ya da kısa olmamalıdır. Aksi durumda anlaşılır olmaktan uzaklaşabilirsiniz. Özetle kurmanız gereken uzunlukta cümleler kurmalısınız.

Çalışanın Kendisini İfade Etmesine Alan Açın

2023 yılı itibariyle iş hayatında empatik iletişimin önemi artık herkes tarafından kabul görmüş bulunuyor. Bu bağlamda çalışanlarınız ile yapacağınız performans değerlendirme görüşmelerinde sadece siz konuşmamalısınız. Otorite konumunda bulunan kişilerin görüşmenin bütün dinamiklerini yönettiği yaklaşım 20’inci yüzyılda kaldı.
Artık karşılıklı olarak görüşlerin daha rahat ifade edildiği bir yaklaşım iş dünyasına hakim. Çalışanların da kendi alanları ile daha rahat konuştuğu, gerekirse sürece yönelik eleştirilerde bulunabildiği bu yeni demokratik yaklaşım süreçle ilgili paydaşların karşılıklı empati yapmasına dayanıyor.

Olumlu bir iş yeri ekosistemi için oldukça istendik bir koşul olan empatik yaklaşımı benimseyip, kendi değerlendirme modelinize angaje etmenizi öneriyoruz.

Geri Bildirimin Gücüne İnanın

Çalışanlarla yapacağınız performans değerlendirme görüşmelerinde kapalı bir tutum izlemekten kaçının. Bunun yerine daha şeffaf değerlendirmelerde ve geri bildirimlerde bulunmanız sağlıklı olacaktır. İş yeri yapısında ketum ve kapalı bir iletişim döngüsü son derece sağlıksız ve istenmeyen bir durumdur. Çalışanlarınızın sergiledikleri performanslarla ilgili olumlu ve olumsuz görüşlerinizi açık yüreklilikle söyleyebilmeniz gerekir.

Başarıyı Takdir Etmeyi İhmal Etmeyin

Takdir edilme en insani güdülerden biridir. Çalışanlarınızla yaptığınız performans değerlendirme görüşmelerinde çalışana başarılarından dolayı övgü dolu sözler söylemek oldukça insani ve şık bir yaklaşımdır. Takdir edildiğini hisseden çalışanlarda iş yerine aidiyet ve daha fazlasını başarma hırsı görülebilir ki bunlarda önemli kurumsal kazanımlardır. Dolayısı ile çalışanlarınıza çabalarını takdir ettiğinizi hissettirmelisiniz. Olumlu yaklaşım olumlu geri dönüşleri beraberinde getirecektir.

Son içerikler

spot_img