Ana SayfaİK AkademiEmpatik Liderlik Hakkında Tüm Merak Edilenler

Empatik Liderlik Hakkında Tüm Merak Edilenler

Yazar

Tarih

Kategori

Empatik liderlik verimli iş süreçlerine ve motivasyonu yüksek ekiplere giden yolda en güçlü destekçiniz olacaktır. Öyle ki birbirini anlama noktasında başarıya ulaşan ekipler sizi kısa ve uzun vadeli hedeflerinize çok daha ivmeli biçimde ulaştırabilir. Peki tüm sihirli etkileri yaratan empatik liderlik nedir?

Empatik Liderlik Nedir?

Empatik liderlik, ekip üyelerinin ve iş arkadaşlarının ihtiyaçlarını anlama kabiliyetine sahip olmak ve onların duygu ve düşüncelerini önemsemek olarak tanımlanır. Özellikle karar verici konumda olan lider kişilerin ekip arkadaşlarının beklentilerini, isteklerini gözlemleyip anlaması gerekir. Bunu önlemek adına hiyerarşinin üst basamaklarında bulunan kişilerin bazı detayları dikkate alması gerekir. Birbirini tamamlayıcı nitelikte olan bu adımlar atıldıkça iş yeri barışı ve motivasyonu anlamında kazanımlar hızlı bir şekilde elde edilecektir.

Aynı zamanda yoğun sosyal ortamlar olan iş yerlerinde önemi giderek artan empati kavramı sürdürülebilir iş modeli için de gereklidir. Aksi taktirde orta ve uzun vadede ekip üyelerinde aidiyet sorunları ve motivasyon kaybı yaşanabilir.

Empatik Liderlik İpuçları

Modern iş yönetimi kavramı içine insani duyguları anlamayı da alan geniş bir bakış açısını zorunlu kılar. Yönetici konumundaki kişilerin çalışanların duygu ve düşüncelerini, içinde bulundukları koşulları anlaması beklenir. Empatik liderliğin sırrına ulaşmak için hangi detayları dikkate almak gerekir? Bu noktada devreye giren empatik liderliğe uzanan yolda dikkate alınması gereken detaylar bu şekildedir.

Çalışanlarınızı Dinleyin

Empatik özellikleri kuvvetli liderler iş arkadaşlarını dikkatini vererek ve samimi bir şekilde dinlemelidir. Dinlemek aynı zamanda sağlıklı bir iletişimin de olmazsa olmazları arasındadır. Eğer o esnada iş arkadaşınızı sağlıklı bir şekilde dinleme imkanınız yoksa bunu açık yüreklilikle söylemelisiniz. Bunun ardından müsait bir zaman aralığında konuşmak üzere sözleşebilirsiniz. Ekip üyeleriyle yaptığınız sohbetlerde jest ve mimikleriniz ile onları dikkatle dinlediğinizi net şekilde yansıtmaya özen göstermelisiniz. Bu konuşmaya ahenk katacağı gibi ekip üyelerinin iletişimini de güçlendirecektir.

Çevrenizi İyi Gözlemleyin

Ekip üyelerinin hal ve hareketleri çoğu zaman içinde bulundukları psikolojik ve sosyolojik şartlar hakkında pek çok ipucu verecektir. Siz de ekipte yer alan üyelerin hal, hareket ve tavırlarını gözlemleyebilirsiniz. Bu sayede motivasyon kaybı yaşayan ya da farklı sorunlarla mücadele eden çalışanlar hakkında olumlu adımlar atma olanağınız doğacaktır. Ardından çalışanlarınızı uygun bir ortamda dikkatinizi vererek dinlemelisiniz. Bu sayede pek çok sorunu büyümeden çözebilirsiniz. Dolayısıyla bu madde aslında önleyici liderlik doktrini ile de ilgilidir.

Çalışanlarınızın İhtiyaçlarına Odaklanın

Çalışanlarınızın iş hayatı ile ilgili pek çok farklı ihtiyacı olabilir. Bu ihtiyaçlar ofis şartlarından tutunda iş koşulları ve hatta kariyer planlaması gibi çok geniş bir skalaya sahip olacaktır. Bu ihtiyaçları anlamak için zaman zaman çalışanlarınızla bir araya gelerek bu tür konular üzerinde konuşabilirsiniz. Ekip üyelerinin sorunlarını, gelecek hedeflerini dinleyip bu konuda mentorluk yapmanız empatik liderliğe harika bir örnek oluşturur. Kariyer planlamalarına yardımcı olduğunuz çalışanların motivasyon ve verimliliklerinde artış gözlemlemeniz olasıdır. 

Empati Kavramını Kurum Atmosferine Yerleştirin

İyi liderler çalışanlarını istendik davranışlar konusunda cesaretlendirip eğitebilmelidir. Bu bağlamda çalışanlarınızın empati yeteneklerini ve bilinçlerini geliştirmek adına ofis ortamında veya çevrimiçi platformlarda seminer ve eğitimler düzenleyebilirsiniz. Bu hem bütüncül bir yaklaşımı hem de kolektif bir bilinci iş ortamına aşılayacaktır. Empati konusunda farklı bir bakış açısı kazanan çalışanlarla birlikte iş ortamında sağlıklı iletişim süreci başlar. Bu tarz eğitim ve seminer çalışmalarını düzenlemeniz  bile empatiye verdiğiniz önemi gösterir. Dolayısıyla bu tarz çalışmalara iş planında yer vermeniz  iyi bir fikir olacaktır.

Empatik Liderliğin İş Ortamına Faydaları Nelerdir ?

Empatik liderliğin en önemli yansıması iş ortamınızda sağlıklı bir iletişim kurulmasıdır. Bu durum pek çok dolaylı faydayı da beraberinde getirecektir. Empatik liderlik kavramı iş yerinde çatışma ve sorunların çözülmesinde de oldukça önemlidir. Bu liderlik anlayışı pek çok sorunu kolaylıkla çözmenize hatta yaşanmadan önlemenize fırsat verir. Empatik liderliğin getirdiği olumlu kurumsal iklim müşterilerle kurulan ilişkilere de olumlu yansır. Bu sayede ise şirketin faaliyet yürüttüğü alanla ilgili rekabet gücünü arttırır. Destekleyici bir lidere sahip olduğu düşünen çalışanların üretkenlik ve verimliliklerinde artış olması beklenir.

Empatik Liderlikte Sosyal Sınırları İyi Çizebilmelisiniz

Empatik liderlik pek çok harika avantajı beraberinde getiren istendik bir durumdur. Ancak bazı sınırların çizilmemesi durumunda iş ortamında kaos yaşanır.Empati kavramı insanların sorunlarına ve değerlerine eğilmeyi gerektirir. Fakat bazı çalışanlar bu durumu sosyal sınırların kalkması olarak algılayarak sizi artık lider olarak görmeyebilirler. Bu durumda otorite anlamında bağlayıcılığınızın düşmesini beraberinde getirir. Bunun önüne geçmek adına çalışanlara empatiyle yaklaşırken hala lider olduğunuzu hissettirmelisiniz. Empatik liderlik yapacak kişilerin iletişim kurarken kararlı ve belli bir çizgide olması gerekir. 

Empatik liderlerin profesyonel iletişim süreçleri konusunda kendilerini iyi yetiştirmeleri gerekir. Ayrıca insani ilişkileri profesyonel çerçevede yürütebilmek son derece ince bir denge kurmayı gerektirir. Empatik liderlik yeteneklerinizi geliştirmek adına eğitim ve seminer alabileceğinizi de unutmayın.

Son içerikler

spot_img