2021 yılı devam eden Covid-19 pandemisi, teknolojinin hayatın her alanına hızla entegre olması ve iş dünyasında yoğun şekilde hissedilen dijital dönüşüm sürecinin etkisiyle dünya genelinde kabuk değiştirme yılı oldu diyebiliriz. Dijital dönüşümün hayatımızda birçok alanı etkilediği ve değiştirdiği 2021 yılında ‘Yalın Dönüşüm’ ve ‘Yalın Üretim’ kavramlarını da oldukça sık duymaya başladık. Peki, gelecek yıllarda birçok sektör ve alanda karşımıza çıkması beklenen yalın üretim ne anlama geliyor?
Yalın Üretim Nedir?
1927 yılında Henry Ford’un kendi üretim felsefesini oluşturmasıyla yalın üretim kavramının temelleri atıldı. Tam zamanında üretim hedefi üzerine kurulan sistemin temel amacı maliyetleri azaltmak yani israfı ortadan kaldırmaktı. 1977 yılında Sugimori Et Al tarafından yayınlanan ilk akademik makale ile Henry Ford’un kullandığı sisteminin iş dünyasında bir terim haline dönüşmesi süreci başladı. Yalın üretim kavramının temelinde yalın düşünce prensibi yer alır. Toyota otomobil fabrikasının üretim prensiplerini anlatarak başlayan yalın üretim sistemi, günümüzde birçok organizasyonda uygulanmaya başlamıştır. Geçmişte sadece üretim kavramıyla ilişkilendirilen kavram günümüzde yalın düşünce yaklaşımıyla hizmet sektörü, insan kaynakları, pazarlama, satış gibi birçok sektör ve organizasyonda kullanılır.
Dijital Dönüşümün İlk Adımı Yalın Dönüşüm
Yalın dönüşümün ilk adımı organizasyon içerisinde değer yaratmayan tüm faaliyetlerin belirlenip ayıklanmasıdır. İleri teknoloji içeren ekipmanların, nitelikli işgücü kullanımının hatasız uygulanması da yalın dönüşümün ikinci adımıdır. Dijital dönüşümün hayatın her alanına entegre olduğu günümüzde birçok işletmenin düşündüğü nerden başlamalıyım sorusunun yanıtı yalın dönüşümdür. Yalınlaşmak zaman yönetimi yapmak ve çalışma verimliliğini arttırmaya odaklanmaktır. İK yazılımları, yalın dönüşüm için işletmelerin atması gereken ilk adımlar arasında yer alır. İK süreçlerinin hatasız uygulanmasını ve ileri teknolojinin iş süreçlerine entegre edilmesi yalın bir işletme kurma olanağı sağlar.
Yalın Dönüşüm için Yalın İK Yönetimi
Küresel ve ulusal rekabetin her geçen gün daha zorlu hale geldiği iş dünyasında yalın dönüşümün gerçekleştirilmesi şirketlerin varlığını sürdürebilmesi için oldukça önemlidir. Yalın dönüşüm sürecinin bir diğer adımı da doğru yetkinlikte çalışanların seçilmesi, doğru iş bölümü ile doğru alanlarda görevlendirilmesidir. İdenfit İK yazılımında yer alan performans yönetimi modülü ve işe alım modülü ile yalın ekiplerin doğru şekilde görevlendirilmesi tek bir platform altında yönetilebilir. Bir şirketin en değerli varlığı olan çalışanların kurumsal aidiyet ve motivasyonlarının yüksek olması değer yaratan işler üretilmesi ve yalın dönüşümün tamamlanabilmesi için oldukça önemlidir. İdenfit geri bildirim ve anket modülleriyle çalışanların düşüncelerini en kısa yoldan öğrenebilirsiniz. Alınan geri bildirimler ile işletme içi motivasyonu arttırabilirsiniz. İK yönetimine, bütüncül bir yaklaşım getiren idenfit ile, İK süreçlerinizi tek bir platform altında yönetebilirsiniz.