Ana SayfaİK TrendleriVUCA Dünyasında İnsan Kaynakları Yönetimi

VUCA Dünyasında İnsan Kaynakları Yönetimi

Yazar

Tarih

Kategori

VUCA dünyasında insan kaynakları yönetimi, pandemi şartlarında tüm profesyonellerin hakim olması gereken bir kavram haline geldi. VUCA kavramı, ilk kez ABD ordusu tarafından kullanılan bir terimdir ve Soğuk Savaş döneminin bitmesiyle ortaya çıkmıştır. VUCA terimi günümüzde belirsizliklerle dolu iş dünyasını tanımlamak amacıyla kullanılır. Covid-19 salgını, hızla değişen dünya gündemi, ekonomik dalgalanmalar nedeniyle iş dünyasının değişken ve belirsiz bir dönemde olduğu şüphesiz. Peki, VUCA dünyasında İK profesyonelleri nasıl bir yol izlemeli?

VUCA Nedir?

VUCA terimi, Değişkenlik (Volatility), Belirsizlik (Uncertainty), Complexity (Karmaşıklık) ve Muğlâklık (Ambiguity) olarak tanımlanır. Değişkenlik, öngörü mekanizmalarının kullanılmasında zorluklara neden olarak daha hızlı ve çevik kararlar almayı zorunlu hale getirmektedir. Değişkenlik yani öngörü eksikliği belirsizliği doğurur. VUCA dünyasında belirsizlik nedeniyle stratejik planlama yapılması daha zorludur. Karmaşıklık yani sebep-sonuç zincirinde bozulmanın yarattığı muğlâklık da VUCA dünyasının zorlukları arasında yer alır.

İK Profesyonelleri VUCA Dünyasında Nasıl Bir Yöntem İzlemeli?

VUCA olarak tanımlanan belirsizlik ortamı tüm profesyonelleri etkilemekle birlikte en yoğun şekilde insan kaynakları departmanlarında hissedilir. VUCA dünyasında insan kaynakları yönetimi, ekibin hissettiği kaygıyla başa çıkabilmek için iyi organize edilmesi gereken bir süreçtir. Değişkenlikle başa çıkmak için esnek ve sürekli yenilenebilir bir yapı benimsenmesi gerekir. VUCA dünyasında insan kaynakları yönetimini başarılı şekilde sürdürmenin şartlarından biri de net ve ulaşılabilir, döneme uygun hedefler belirlemektir. Belirsizlik döneminde öncelikle durumun saptanması ve ekibin tamamına anlayışlı şekilde yaklaşılıp şartlara uygun şekilde değerlendirilmesi gerekir. VUCA olarak tabir edilen zorlu dönemde düzenli ve net bir iletişim, ekip çalışması ve ortak hedefler yaratılması büyük öneme sahiptir.

VUCA Dünyasında VUCA Akronimi ile Varlığınızı Sürdürün

VUCA teriminin ardından liderlerin ve İK profesyonellerinin izlemeleri gereken yol ve yöntemi ifade etmek için hızlıca yeni bir akronim türedi. Vizyon(Vision), Anlamak(Understanding), Açıklık(Clarity), Çeviklik (Agility) VUCA etkisiyle başa çıkma için benimsenmesi gereken tepkiler olarak sıralandı. VUCA dünyasını anlayarak ve hızlı şekilde adapte olarak yarattığı sıkıntıları avantaja çevirmek mümkün. Şirket bünyesinde çalışanların sürece adaptasyonunu sağlamak ve kaygı yönetimi yapmak konusunda en büyük iş hiç şüphesiz insan kaynakları profesyonellerine düşüyor. İş dünyası da doğal yaşam gibi hızlı adapte olanları seviyor!

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Son içerikler

spot_img