Ana SayfaİK Trendleri2021 İK Trendleri Nelerdir?

2021 İK Trendleri Nelerdir?

Yazar

Tarih

Kategori

COVID-19 pandemisi ile değişen dinamiklere uyum sağlama konusunda çoğu şirket uyum sağlama aşamasını geçerek yeniliklerini daha da geliştirme yoluna girdi. Deloitte’in 2021 Global İnsan Kaynakları Trendleri Raporu’nda yer alan başlıklardan öne çıkan kavramlar zindelik odağı, çalışma potansiyeli, süper ekipler ve işgücü stratejilerinin yönetimleri oldu. Bu başlıklar altında belirlenen 2021 İK trendleri hem yeni normal ile uyumlu hem de değişen dünyaya uyum sağlayabilmek için başarının anahtarı niteliğinde.

Zindelik Odağı

Zindelik konusu bir süredir çoğu şirketin ilgisini çeken bir kavram olsa da pandemi ile beraber çok daha fazla önem kazanmıştır. 2020 İK trendleri araştırmasında 8000 katılımcının %80’inin şirket başarısı söz konusu olduğunda bu kavramı çok önemli ve önemli olarak değerlendirmiştir. Uzaktan çalışma ile çalışanların aynı zamanda odaklanacağı birden çok konu olması, ev içerisinde olmanın getirdiği ek sorumluluk, maddi ve manevi sorunlar zindeliği etkilemektedir. Bu nedenle şirketlerin zindelik stratejilerine önem vermeleri gerekmektedir. Üretkenliği artırmaya ve zindeliği sağlamaya yönelik uzaktan çalışma ile uyumlu dijital yeniliklerin sağlanması önemli bir gündem olmalıdır. 

Yapılan araştırmada katılımcıların %70’i, Türkiye’den katılım gösterenlerin ise tamamı uzaktan çalışma sisteminin zindeliklerine olumlu katkısı olduğunu belirtmiştir. Uzun vadede ise karantina süreçlerinin uzaması, şirketleri de beklenenden daha zorlu bir süreç ile başbaşa bırakmıştır. Uzaktan çalışma için geçici çözümler bulan şirketler, bu sistemleri kalıcı hale getirmek için çalışmaya başlamıştır. Bu sistemi sürdürülebilir hale getirmek için ön plana çıkan 2021 İK trendleri kavramlarından da yararlanılması başarı için oldukça gereklidir.

2021 İK Trendleri ve Çalışan Potansiyeli 

Görev tanımları her ne kadar şirket içerisinde belirlenmiş olsa da değişen düzen ve yeni normal bu konuda da bazı belirsizlikleri beraberinde getirdi. İhtiyaç duyulan ya da eksik noktalarda görev alması için kişi seçiminde hızlı kararlar almak durumunda kalındı. Bu durumda ise çalışanların yetkinliklere ve ilgi alanlarına göre bir seçim yapılması potansiyellerin de ortaya çıkmasına sebep oldu. Yapılan araştırmaya göre, yöneticilerin %72’si çalışanların kendilerine uygun buldukları işleri kabul ederek yetkinlerini geliştirmelerinin zorlukları önlemede en önemli unsur olarak belirtti. Pandemi ile birlikte çalışanlarına inisiyatif veren şirketler, çalışanlarının potansiyellerini daha hızlı ortaya çıktığını fark etti. Bu da yeni normalin 2021 İK trendleri arasında yerini aldı. Şirketlerin bu potansiyelleri açığa çıkartmak için yeni yollar bulması gerekiyor. Bunun için değişen öncelikleri aşağıdaki gibi sıraladık: 

  • Arz ve talep dengesini değiştirmek
  • İşgücü planlamasının merkezine potansiyeli almak
  • Gerçek zamanlı hedefler belirlemek

Süper Ekipler Oluşturmak 

Değişen düzene ayak uydurmak için şirketler ekiplere ağırlık vermeye çalıştı. Hedefler doğrultusunda kurulan ekipler şirketlerin başarılarında önemli bir role sahip oldu. Ekip halinde çalışmanın 2021 İK trendleri arasında yer almasının en önemli nedeni, ekip içerisindeki çalışanların birbirini olumlu yönde etkilemesi olarak görülebilir. Motivasyonun ve bir bütün olmanın getirdiği olumlu duygular başarıyı da beraberinde getiriyor. Ayrıca ortak düşünce yapısı, belirsizliklerin ve zorlu koşulların aşılması konusunda da etkili olmaktadır. Süper ekipler ise birbirini tamamlayan insan ve teknoloji birleşimleri olarak tanımlanmaktadır. Bu şekilde hız ve sonuç odaklı olarak ilerlemek mümkündür. Ayrıca teknolojiden de yararlanarak ekip içerisindeki kişilerin eksiklerinin bu şekilde doldurulması başarıyı da getirmektedir. 

Süper ekipler için uygun bir ortam yaratmak için dikkat edilmesi gereken de bazı noktalar vardır:

  • Yeni hedefler belirleyerek ekibi motive edin ve yol gösterin.
  • İşi yeniden inşaya izin vererek çalışanların hayal güçlerini kullanmalarını sağlayın.
  • Teknolojiden sadece hızı için değil, potansiyelinin yaratacağı güce ve dönüşüme odaklanarak yararlanın.
  • Farklı departmanları da işin içerisine katın.

2021 İK Trendleri ve Strateji Yönetimi 

Pandemi ile birlikte şirketler çalışan gücünü kontrol etme, motivasyon sağlama, iç dinamikleri koruma ve bu konular hakkında karar vermek durumunda kaldı. Şirketleri en çok zorlayan konu ise işgücü hakkında bilgi edinmek oldu. Bu nedenle işgücü sorunlarına eğilmek ve bu konuda ileriye dönük stratejiler yaratmak İK trendleri arasında yerini aldı. Pandemi konusunda çalışanların da kafasında oluşan soruların, gelecekte nasıl bir dönüşüm içerisine gireceği hep bir sorun olarak görüldü. Sağlık, güvenlik gibi endişelerin yanında uzaktan çalışmanın getirdiği belirsizlikler de çalışanları olumsuz etkiledi. Şirketler belirsizlikler içerisinde karar vermeye çalışırken işgücü odaklı düşünerek hızlı karar vermek durumunda kaldı. Bu noktada hem çalışan potansiyelinin farkında olmak hem de bu farkındalığı hızlı şekilde şirket yararına kullanmak önemli bir adım olarak görülebilir.  

Yeni normalin getirdiği tüm zorluklar ve belirsizlikler özellikle İK uzmanlarını yeni kararlar almaya zorluyor. Geçen yıl verilen hızlı kararların ve süreç konusunda bilgi sahibi olmamanın getirdiği zorluklar yerini kalıcı düzenlemelere ve etkili çalışmalara bırakıyor. Her ne kadar uyum konusunda hala zorluklar yaşansa da değişen trendler şirket içi başarı konusunda İK uzmanlarını yönlendiriyor. Geleceği şekillendirmek için yeniliklere ve teknolojiye açık bir şekilde ilerlemek, yeni normalin olmazsa olmazı haline gelmiş durumda ve yeniliklere en hızlı uyum sağlayanlar en başarılı olanlar olacaktır.

Kaynakça:

Son içerikler

spot_img