Ana SayfaİK AkademiÇalışan Yaşam Döngüsü

Çalışan Yaşam Döngüsü

Yazar

Tarih

Kategori

Çalışan yaşam döngüsü, sürekli gelişimin ana odak olduğu günümüz iş dünyasında çalışan bağlılığının en önemli unsurları arasında yer alıyor. Çalışanların işe başladıkları ilk günden itibaren kazandıkları bilgi ve beceriler şirketin büyüme ivmesini doğrudan etkiliyor. Kalıcı ve sağlıklı büyüyen bir iş modeli için çalışanların gelişimlerini gözlemek ve bu konuda teşvik etmek organizasyonların uzun ve kısa vadeli hedeflerini gerçekleştirmesinde etkin rol oynuyor. Peki, siz bu konuda ne kadar bilgi sahibisiniz? Sayfayı aşağı kaydırmaya devam ederek çalışan yaşam döngüsünün detaylarını inceleybilirsiniz!

Çalışan Yaşam Döngüsünün Temel Çıkış Noktası 

Canlı ve etkin bir kurum oluşturma pratiğinin çıkış noktası olan deneyim odaklı çalışan yaşam döngüsü öngörüye ve gelişime inanır. Buna göre İK profesyonelleri tarafından organizasyona dahil edilen her bir bireyin gelişimi proses boyunca izlenir. İzleme sürecine çalışanın kişisel gelişimini formal ve informal yollardan desteklemek de yaşam döngüsü modelinin temel öğelerindendir. Bu bağlamda canlı bir organizma olarak değerlendirilen kurumdaki her birey desteklendiğini ve değerlendirildiğini hisseder. Bu da kaçınılmaz olarak aidiyet hissini arttıracaktır.

Çalışan Yaşam Döngüsü Adımları

Çalışan yaşam döngüsü kuramı, operasyonel süreci müşteri yolculuğu sürecinden daha önemli kabul ediyor. Bu model, gelişime açık çalışanların kaçınılmaz olarak mutlu müşteriler getireceği inancını taşıyor. Yaşam döngüsü kuramı 6 farklı adım üzerinde şekilleniyor. Bu adımlar birbirini tamamlayarak başarılı bir çalışan kariyeri inşa etmeyi amaçlıyor.

Teşvik Etme Aşaması

Başarılı ve gelişime açık çalışan adaylarının kuruma çekilmesini ifade eder. Buna göre oturmuş bir kurum kültürü  adayların dikkatini çekmekte başka pek çok etmenden daha önemli bir husus oluyor. İşe alım sürecinde sınırları kesin çizgilerle çizilmiş kurumsal bir yönergeye sahip olmakta sürece artı katıyor. Yapılan sosyal değerlendirmelere göre çalışan adayları cesaretlerini en çok işe alım sürecindeki belirsizliklerden dolayı kaybediyor. Bu olumsuzluğun önüne geçmek gelişime açık adayları kazanmak için ilk adımı oluşturuyor.

İşe Alım Aşaması

Bu aşama adaylarla yapılan görüşme ve mülakatları ifade ediyor. Bu aşamada adaylar ile yapılan görüşmelerin profesyonel çizgide yürütülmesi kurum imajı açısından çok önem taşıyor. Pozisyon gerekliliklerinin detaylı anlatılması, adaydan beklenen ve istenen yetkinliklerin açıklıkla ifade edilmesi süreci daha sağlıklı hale getiriyor. Bu noktada bir paydaş olarak çalışanın soru ve beklentilerinin de detaylı bir biçimde ele alınması gerekiyor. İşe alım aşamasında karanlık kalan noktalar sonraki süreçlerde kaos ve düşük motivasyon olarak geri dönebiliyor.

Aday yetkinliklerinin çeşitli parametrelere göre değerlendirileceği bu bölümde adaydan potansiyelini göstermesi gereken konular değerlendirme araçlarına değerlendirme sürecinde yer verilmesi öneriliyor. Yine adayla birlikte geleceğe dair bir projeksiyon değerlendirmesi de işe alım aşamasında önem taşıyan bir diğer önemli husus oluyor.

Uyumlandırma Aşaması

Pozisyona uygun görülen adayın organizasyona adapte olma süreci, uyumlandırma aşaması olarak ifade ediliyor. Onboarding süreçlerinin titizlikle yürütülmesi organizasyon verimi açısından önem taşıyor. İş transferi yapacak kişiler ile detaylı bir planlama takvimi belirlenmesi sürecin sağlıklı ilerlemesinde ciddi avantajlar sağlıyor. Eğer boş bir pozisyon doldurulacaksa beklenti ve taleplerin net şekilde ifade edilmesi gerekiyor.

Geliştirme Aşaması

Çalışanın kişisel ve profesyonel anlamda eğitim alması için desteklendiği dönemdir. Kurumsal kimlik için katma değer yaratan geliştirme döneminde çalışanın bilişsel ve mesleki becerilerinin arttırılması hedefleniyor. Uzun vadeli profesyonel hedefler ile doğrudan ilgili bir süreç olarak tanımlanıyor. Çalışanların duygusal açıdan da çeşitli terapi ve uyum çalışmalarına katılmalarının desteklenmesi sürecin verimini artırıyor. Psikolojik açıdan esenlik yakalayan çalışanların verimlilikleri çok artıyor. Bu tür eğitimler çalışanlara kendilerini mutlu hissettireceği için şirket adına orta ve uzun vadede karlı bir adım olarak kabul ediliyor.

Muhafaza Aşaması

Çeşitli yönlerden desteklenen ve gelişime açık tutulan çalışanın kurum bünyesinde kalmasını sağladığımız aşamadır. Burada önemli olan kariyer ve mesleki doygunluk yaratarak çalışanı kuruma bağlamaktır. Aidiyet kavramının perçinlenmesi adına çeşitli çalışmalar yapılabilir.

Açık ve şeffaf bir terfi süreci, kurumsal kültürün ön planda tutulması ve çalışana değer gördüğünü hissettirmek sürecin sac ayağını oluşturur. Takdir ve ödüllendirme bu aşamada iyi bir pekiştireç olur. Etkili ve yapıcı geri bildirimlerde bulunmak da çalışanı canlı tutmaya hizmet eder.

Ayrılış Aşaması

İşten ayrılacak çalışanın kurumsal hafızayı doğru ve hesap verebilir bir şekilde teslimini sağlamak gerekir. Bu bağlamda dijitalleşme oldukça önemlidir. Çalışanın pozisyonu ile ilgili dataları doğru bir lojistik kanalıyla teslim etmesi sağlanmalıdır.

Yine aynı şekilde çalışanın yerine gelecek kişiye bilgi aktarımını sağlayabileceği paylaşım ortamını sağlamak da oldukça faydalı olacaktır. Bu noktada çalışanın işyerinde çalıştığı süre boyunca gösterdiği gelişimi listelemek ve raporlamak İKY departmanın görevidir.

Bu sayısal raporlamalar ve veri analizi şirketin insan yetiştirme potansiyeli hakkında gerçekçi sonuçları ortaya koyacaktır. Bu analizden yola çıkarak iyileştirme ve geliştirme politikaları belirlenebilir.

Çalışan Yaşam Döngüsü ve Maslow

İş organizasyonlarının ayrılmaz ve en önemli unsurları olan çalışanların verimliliğini arttırmak Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi ile açıklanabilir. Bu noktada nezih ve dijitalleşmiş çalışma kanallarını yaratmak çalışanların fiziki ortamda sosyalleşme ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Bunun akabinde duygusal tatmin imkanı tanıyan bir kurum kültürü de çalışanların bağlılığını olumlu yönde etkileyecektir.

Değer görme ihtiyacı karşılanan iş partnerleri en son basamağa çıkarak kendilerini kariyer anlamında gerçekleştirmek isteyeceklerdir. İşte bu noktada bulunan çalışan şirket ekosistemini inanılmaz oranda olumlu etkiler. Uzun vadede müşteri memnuniyetini de etkileyen çalışan yaşam döngüsü modeli birkaç basit noktaya dayanır. Bu noktalara dikkat edildiğinde toplam kalite anlamında çok başarılı işlere imza atılabilir.

Son içerikler