Ana SayfaGüncel BilgilerİKY Dış Kaynak Kullanımı Rehberi

İKY Dış Kaynak Kullanımı Rehberi

Yazar

Tarih

Kategori

İKY dış kaynak kullanımı, bir şirketin kendi yetenekleri dışında kalan bazı hizmetleri dışarıdan temin etmesini ifade eder. Dış kaynaklardan yararlanmak 1990’lı yılların başından beri endüstride sık başvurulan bir modeldir. Dış kaynak temini modelinin çıkış noktası şirketin temel faaliyetlerine odaklanmasının verimliliğe daha büyük katkı sağlayacağı tezidir. Uzun vadede marjinal faydalar sağlayan bu politikanın önemli noktalarını sizler için derledik.

İş Gücü Paylaşımı ve Hizmet Alımı 

Şirketlerin ihtiyaç duyduğu hizmetler ve destekler zamanla çok farklı bir gelişim gösteriyor. Bu gelişimi önceden planlamak sistemsel kaosun önüne geçmek için son derece önemlidir. Canlı organizmalara benzeyen şirket atmosferinin tüm ihtiyaçlarını kendi içinizde temin etmeye çalışmanız bir süre sonra verimsizliğe neden olacaktır. Dünyada kabul gören görüşe göre yerel veya küresel çapta olan organizasyonların sorumluluk ve hizmet teminini paylaşmaları önemlidir.

Temel yeteneklerin dışında kalan konularda ihtiyaç duyduğunuz hizmetleri sağlayan proje ortakları ile kurulan konsorsiyumlar şirketinizin yaşam döngüsü için olumludur. Bunun doğrudan ve dolaylı pek çok katkısı olacaktır.

Dış Kaynak Kullanımının Cazibesi

Başarılı bir finans modeli oluşturmak için dış kaynak kullanımı rakiplerinizle olan rekabetçiliğe hizmet eder. Şirketinizin potansiyelini oluşturan temel odağını farklı alanlara yöneltmek mesai ve zaman kaybı yaratır. Bu durumda şirketinizin operasyonel yeteneklerine yansıyarak uzun vadede kurumsal yapıyı bozar. Yapılan akademik çalışmalara göre çeşitli hizmetleri tedarik edebileceğiniz ekipler ile kurulan işbirlikleri karlılığa ve efektif yükselişe katkı sağlar.

Maliyet hesabı yapıldığında yemek, muhasebe gibi konularda dışardan destek almak bu kaynakları kendi içinizde oluşturmaktan daha avantajlıdır. Sınırları iyi çizilmiş bir dış kaynak kullanımı çoğu zaman kalite olarak da iç kaynaklardan daha iyidir. Dış kaynak kullanımının en önemli getirilerinden biri de personelin yetenek, ilgi ve alakalarını esas hedef faaliyetlerine yöneltebilecek olmalarıdır. Bu durum olumlu bir sinerji yaratabileceği gibi motivasyon ve kurumsal iklim için de olumludur.

Dış Kaynak Kullanımın Vizyoner Yansımaları

Dış kaynak kullanımının marka imajı açısından da olumlu bir katkısı olur. Değişim ve yetki paylaşımına açık bir görünüm çizmeniz global ölçekte dikkat çekicidir. Geleneksel ve atıl bir çizgide olmayan kurumlar pek çok küresel aktörün ilgisini çeker. Ayrıca modernitenin getirdiği bilgi ve kaynak paylaşımı kurumsal yapının güçlenmesi ve kültürleşme adına bir kazanımdır. Dünyadaki nitelikli iş gücüne ulaşıp sistemine entegre edebilen firmalar doğru bir model oluşturma kolaylığını yaşar.

Proje partnerlikleri konusunda da işletmenizi bir adım ön plana çıkarabilirsiniz. Dış kaynak kullanımı kurumsallaşmış firmalar çeşitli ortaklıklar ve konsensuslar için ortaya bir vizyon koyar. 

İKY Dış Kaynak Kullanımı

Şirket ekolojisinin önemli parçalarından biri olan İK biriminde de temel yeteneklerden kopmamak sürdürülebilirlik açısından önemlidir. Bu noktada özel profesyonellik gerektiren bazı konularda dışarıdan hizmet temini performans anlamında olumlu olur. Organizasyonel gelişimin önemli ayaklarından biri olan dış kaynak kullanımı ekibe tecrübe aktarımı da sağlıyor. Derin bir paylaşım ortamı neticesinde gelişim kaydeden çalışanların mesleki doyumları da süreçten olumlu etkilenir.

Zaman yönetimi açısından şirket takvimi oluşturmayı pratik hale getiren hizmet paylaşımı raporlama olanağı yaratır. Hatta esnek bir sorumluluk anlayışına sahip olmak organizasyona şeffaflık sağlar. Ayrıca acil durumlarda da dışarıdan destek aldığınız ekipler kriz anlarını kolay atlatmanıza yardımcı olabilir. Sıkışık zamanlarda dışarıdan bir gözle alınan destek ve tavsiyeler kriz yönetimi adına önemli katkılar sunuyor. Her sorunu kendi içinizde çözmeye çalışmak çoğu zaman sorunların daha da büyümesine hizmet eder.

İKY Dış Kaynak Kullanımı ve İKY Yazılımları

Kurumsal yapıda dış kaynak kullanım entegrasyon sürecinde yapay zekayı da işe koşmak akıllıca olacaktır. Özellikle insan kaynakları departmanında organizasyon, süreç takibi ve destek yazılımları süreci hızlandırır. Bulut tabanlı ve uzaktan kontrol edilebilen akıllı yazılımlar İk departmanında organizasyon kabiliyetine yön verir. Profesyonel ekipler tarafından yönetilen  bu yazılımlar uzaktan destek sağlayarak çözüm ortağınız olur.

Raporlama noktasında üst düzey katkı sağlayan İKY yazılımları geleceği planlarken istatistiki çalışmalar yapabilmenize olanak sağlar. Yordama kabiliyetinin artması rekabetçilik anlamında doğru hamlelerin önünü açar. Şirket ihtiyacınıza göre güncellenebilen yazılım destekleri esnek bir kurumsal yapıya ivme kazandırır. Ayrıca esneklik beklenmeyen ve acil durumlarda da elinizi rahatlatır. İk yazılımları geçmişten geleceğe projeksiyon tutar ve deneyim aktarımı yapmanıza olanak tanır. 

Başarılı Bir Dış Kaynak Yönetimi Nasıl Planlanmalıdır?

Dış kaynak kullanımına karar vermek için sınırların iyi çizilmesi ve gerçekçi hedeflerin ortaya koyulması gerekir. İyi planlanmayan proje partnerlikleri sancılı süreçler doğurur. Bu noktada proje partnerlerinin ve hizmet temin noktalarının yetkinlikleri ile ihtiyaçlarınızın bütünlük sağlaması önemlidir. Aksi takdirde karşılanmayan talepler nedeniyle istediğiniz verimi alamayabilirsiniz. Hiyerarşi karmaşası yaşanmaması adına çalışanlarınız ve çözüm ortaklarınız arasında sağlıklı diyaloğu tesis etmek de önemlidir. Aksi durumda çatışma ve kötü etkilenen bir kurum iklimi ortaya çıkarır.

Dijital çözümlerin özellikle insan kaynakları gibi yoğun mesai gerektiren departmanlarda kullanılması efektifliği arttırmanıza yardımcı olur. Klasik ofis düzenine karşı dijital dönüşümünü tamamlamış bir profil çizmeniz marka değeri açısından önemlidir. Zaman – Maliyet çizelgesine hizmet etmeyecek kaynak kullanımlarından kaçınılmalıdır. Bu sayede finansal anlamda boşuna maliyet yaratır. Bunun yerine üzerinde iyi düşünülmüş ve gerçekten şirkete katkı sağlayacak kaynak kullanımlarına kanalize olunmalıdır. 

Dış kaynak partnerlerinizle çalışanlarınız arasında bilgi paylaşımı uzun vadede güçlü bir atmosfer oluşturur. Böylece kurumsal temelinizi sağlamlaştırır.

Son içerikler

spot_img