Ana SayfaDijital İKDijital Dönüşümde Gereken Liderlik Özellikleri Nelerdir?

Dijital Dönüşümde Gereken Liderlik Özellikleri Nelerdir?

Yazar

Tarih

Kategori

“Dijital Dönüşümde Olması Gereken Liderlik Özellikleri Nelerdir?”sorusunu teknoloji ve dijitalle gelen değişim sonucu artık çok daha fazla işletme sormaya başladı. Her şey değiştiği gibi liderlik tipleri de bu değişimden nasibini aldı.

Günümüzün modern iş yaşamında liderler için gerekli olan yeterlilikler ve beceri kriterleri de değişim gösteriyor. Dijital dönüşümün hızlandığı, ekonomik belirsizliklerin giderek iyice şiddetlendiği bu dönemde, akla gelen soruların başında liderlere düşen rolün neler olduğu ve bununla birlikte bu liderin iyi bir çalışan ekibi nasıl kurması gerektiği geliyor.

Değişen dünyada dijital dönüşüm denilince akla robotlar, yeni inovatif teknolojiler, devasa veri havuzları ve tüm bunların nasıl anlamlandırılacağı geliyor. Hâl böyle olunca da bu yapılarda çalışan yeni neslin tercihinin tepeden bakan ve sadece direktifleri sıralayan liderler değil, gerçekten çalışanlar ile birlikte “hizmet edebilen” liderler olduğu yapılan araştırmalar ile ortaya konuluyor.

Dijital dönüşüm süreci sırasında, liderlik ve kültürel değişimlerin kalıcı olabilmesi için kurumların sahip olduğu yetkinlik modellerinin, İK profesyonellerinin beceri gelişiminin ve İK süreçlerinin de aynı şekilde değişmesi gerekiyor. Yetkinlik Bazlı İK Yönetimi (DDI) araştırmaları, dijital liderlerin diğerlerinden ayrılan bazı yetkinliklere sahip olmasını ve yeni iş modellerine göre stratejiler geliştirmeleri gerektiğini öngörüyor.

Dijital Liderlik ve Ayırıcı Özellikleri

Dijital dönüşüm her ne kadar yeni teknolojilerden oluşsa da bu olgunun %10’unun veri, %20’sinin teknoloji ve %70’inin de insanla ilgili olduğuna inanılıyor. Diğer bir deyişle, doğru seçilmiş ve yerinde motive edilmiş bir çalışma ekibiyle hayâl edilen dönüşüm kolayca hayata geçirilebiliyor. Böylece liderin sahip olması gereken özelliklerle, bunların “doğru ekip” inşa etmedeki rolü şu şekilde açıklanabiliyor:

Bilen Liderden Öğrenebilen Lidere Evrilmek

Eskiden liderler ve yöneticiler her şeyi bilen ve ekibe uygulatan kişiler olarak görülürdü. Ancak günümüzde artık her şeyi bilmek değil, bilmediğini de belirtebilmek konusu liderlerde bulunması gereken bir özellik olarak atfediliyor. Ekibine belli bir işin teknik kısmını bilmediğini itiraf eden, birlikte çalışarak öğrenmeyi teklif eden bir lider daha çok saygı görüyor.

Liderin bu özelliğiyle ekibini oluştururken, bir işi en iyi bilenler değil, en çok öğrenmeye açık kişilere yatırım yapılması gerekiyor. Çünkü, çalışanların bildiği her şey geçmişe ait sayılıyor. Oysa dijital dönüşüm, kurumu geleceğe hazırlamak olduğundan, bilmese de merak eden, araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini uygulayan ekip üyeleri tercih ediliyor.

İlham Veren Lider Olmak

Dijital çağın liderlerinde olması gereken en önemli liderlik özellikleri arasında ekibine ilham verebilmesi ve yeni fikirlerin doğmasını sağlaması. Elbette burada vizyon konusu da önem taşıyor. Geçmişte vizyonu belirleyen lider olarak görülürken, günümüzde vizyonu çalışanları ile birlikte kuran ve ekibi ile bu vizyon çerçevesinde bütünleşebilen liderlerin olması bekleniyor.

Kişilerle İnsanî Boyutta İlişki Kurmak

Teknoloji ile çalışan arasında denge oluşturmak, çalışanlar ile empati kurarak liderlik etmek artık çok daha önemli bir hale geliyor. Liderlik özellikleri arasında “Sahicilik” olarak da adlandırılan bu özellik, dijital dönüşümde farklılaşıyor. Eskiden liderlerin iş hayatında ve özel hayatında farklı karakterde olmalarını gerektirirken, günümüzde duvarların kalkması gerekiyor. Bu sayede çalışanlar, liderlerine karşı daha samimi ve yapıcı tavır içerisine girebiliyor.

Kişisel Mentorluk Yapabilmek

Dijital dönüşüm çağında liderlerin, çalışan bireylerin farklılıklarını görmesi ve bireysel ihtiyaçlarına göre onları ayrı ayrı değerlendirmesi gerekiyor. Eskiden liderlerin takımları yönetmesi yerine, günümüzde bireyleri tek tek yönetmesi anlamına gelen bu özellik, kurum kültürünün ekibe daha iyi empoze edilmesini de sağlıyor. Süreç sonunda elbette takım çalışmasının karşılığı olarak başarı da kendiliğinden geliyor.

Yenilikçi ve Girişimci Olmak

Eski tabir ile yeni bir iş kuranlara girişimci adı verilirdi. Artık bulunduğu şirketlere ve kurumlara yeni yaklaşımlar getirebilen liderlere “şirket içi girişimci” adı veriliyor. Bu özelliğe sahip kişiler ters mentorluk özelliğine de sahip olduğundan ve çalışma arkadaşlarını, birbirlerini ve kendisini tamamlayıcı şekilde seçtiği için başarılı bir ekip oluşturmakta çok daha güçlü hamleler yapabiliyor.

Dijital liderlik ve dijital dönüşümle ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Son içerikler

spot_img