Ekip liderlerinin üzerine düşen sorumlulukları eksiksiz ve hatasız olarak şirketlerin hedeflerine ulaşması için yeterli midir? Sorunun yanıtı hepinizin tahmin edeceği gibi maalesef hayır. Başarı ancak iyi bir ekip ruhu ve sağlam bir motivasyonla yakalanabilir. Ekip üyelerinin görevlerini yerine getirip getirmediğini takip etmekle zaman kaybetmeyen liderler strateji geliştirme imkânı buluyor. Tüm liderler gerektiğinde sorumluluk alabilen ve süreçlerini kolaylaştıran ekiplerle çalışmayı hayal ediyor. Kuşak farklarından kaynaklanan sorunlar günden güne artış gösteriyor ve uzmanlar özellikle genç çalışanların sorumluluk alma konusunda isteksiz olduğunu belirtiyor. Otoritenin hiyerarşik olarak öneminin azaltılmasını ve ekiplerde yer alan her bireyin önemli hissetmesini hedefleyen yeni İK trendleri çalışanlara sorumluluk aktarılmasına önem veriyor. Hiyerarşik otorite artık insan kaynakları uzmanları tarafından verimli bulunmuyor. Peki, ekiplerin daha fazla sorumluluk alması için liderler nasıl bir yöntem izlemeli?
Ekip Liderlerinin Deneyimlerini Ekiplerine Aktarması Önem Taşıyor
Dönüşen İK dünyasında ekip liderlerinin çalışanlara görevlendirmeyle birlikte deneyimlerini aktarması öneriliyor. Veri paylaşımı ve konuların daha derin tartışılmasıyla zorlama, kontrol adımlarının yerini doğru iş prensibi benimsetme yaklaşımı alıyor. Ekip liderlerinin kısa dokunuşlar ve ilgilenilen konuyla ilgili otoriter ifadeler içermeyen ve tehdit içermeyen görüşmeler planlaması öneriliyor. Ekiplerin eleştirileri olumlu olarak ele alması ve geri bildirim yapması için liderin samimiyetine inanması gerekiyor. Geliştirici bir tutum için insani bağ kurulmasının kaçınılmaz olduğu savunuluyor.
Doğru Çizilmiş Sınırlar Ve Etkili İletişimle Sorumluluk Sahibi Ekipler Yaratın!
Doğru çizilmiş sınırlar ve etkili yürütülen bir iletişim ekibinizin sorumluluk alması için oldukça önemli. Sorun saptanan durumların veya iyileştirilebileceği düşünülen konuların zaman kaybetmeden diyalog kurularak çözülmesi yinelenen kontrollerden çok daha verimli bir yöntem. Verimli rahatsızlık kavramı insan kaynakları trendlerinde önem kazanıyor ve çalışanların gelişmesi için oldukça önemli olduğu belirtiliyor. Yeterince hızlı ve atak olmadığı düşünülen çalışanlarda saptanan sorunların tamamında mentorluk sürecinin uygulanması öneriliyor. Sürekli kontrol altında tutulan ve görev alarak ilerleyen çalışanlar yerine sorumluluk alan, kendi iş tanımında yer alan görevleri eksiksiz tamamlayan ekipler hedefleniyor. Kendi sorumluluğunu alan ekiplerin geleceğin İK’sında değerini arttırması bekleniyor.
Idenfit, çalışanlarınızı ve operasyonlarınızı tek bir platform altında, en verimli şekilde yönetmenizi sağlar.