Ana SayfaİK Trendleriİnovasyon Kültürünü Şirket İçinde Yaymanın 9 Adımı

İnovasyon Kültürünü Şirket İçinde Yaymanın 9 Adımı

Yazar

Tarih

Kategori

İnovasyon kültürü, şirketlerin kurum kültürü haline getirmeye çalıştıkları uzun bir süreçtir. Şirketlerin artan uluslararası rekabet ve dinamik pazarların bulunduğu ortamda her geçen gün yükselen teknolojik trend ve uluslararası kültürlerle iç içe geçmiş global kurumlar karşısında inovasyon yaşaması kaçınılmaz bir durum haline geliyor. Nitekim bu durumda şirketler inovasyon kültürünü sürdürebilir bir politika haline getirmeye ihtiyaç duyuyor.

İnovasyonu bütünüyle şirketin her alanına yaymak, iş süreçlerini ve geliştirmelerini daha da iyileştirmek, bunların yanında çalışanlara fayda sağlayacak eğitimleri vermek ve yenileşme kültürünü benimsemek işletme için uzun vadede büyük kazanımlar anlamına gelmektedir. İnovasyon kültürü, en üst yöneticiden en alt birimdeki çalışana kadar herkese doğru şekilde aktarılmalı, önemi herkes tarafından en iyi şekilde benimsenmelidir.

Peki inovasyon kültürü oluşturmanın ve bu kültürü yaymanın 9 adımı nelerdir?

1-Vizyon Belirtmeli ve Uygulanmalı

İnovasyon kültürünü kurumsal kültüre entegre edebilmek için öncelikle şirketler vizyonlarını açık açık belirlemeli ve çalışanlarına bu yolda hedeflerini belirtmeleri gerekir. Vizyondan habersiz çalışanlar, okyanus ortasında hangi tarafa kürek çekeceklerini bilmeden yol alırlar. Bu durum inovasyon kültürünün oluşmasına engel teşkil eder. Bu nedenle yol haritası iyi şekilde çıkarılmalı ve şirket içinde kabullenilmelidir.

2-İnovasyon Yönetim Ekibi Oluşturulmalı

Kurum içinde kültürün kolay entegre edilebilmesi adına lider veya yöneticiler en önemli rollere sahiptir. Üst yöneticilerin inovasyon kültürünü en iyi şekilde benimsemiş olması ve yeniliği destekleyerek gerekli olan altyapıları oluşturması gerekir. Şirket içinde oluşturulacak yenilik ekibi, koordineli ve uyumlu şekilde çalışarak süreçlerin şirket geneline sağlıklı şekilde yayılmasına katkı sağlar.

3-Analiz Edilerek Karar Verilmeli 

Kurum kültürü çerçevesinde değerlendirildiğinde inovatif fikirler konusunda şirketin nerede olduğu iyi analiz edilmelidir. Karar verirken inovasyon yönetim ekibiyle ortak yaratıcılık noktasında iş birliği yapılmalıdır. Kararların kurum kültürüne ve kurum değerlerine uygun olmasına dikkat edilmelidir. Şirketin lehine olacak şekilde büyüme, gelişme ve saygınlığı artıracak kararlar esas alınmalıdır.

4-Çalışanlara Yatırım Yapılmalı

Bir toplumun veya şirketin en temel, en esas parçası her zaman insandır. İnovasyon kültürünü şirket içinde oluşturmak veya yaymak için de aslında ihtiyaç duyulan ilk şey tabiki insan olacaktır. İnovatif fikirlerin doğması ve inovasyonun sürdürebilir iş modeli haline gelebilmesi için şirketler insanlara yatırım yapmalı, çalışanların eğitilmesini her durumda desteklemelidir.

5-Teknoloji Kılavuzunuz Olmalı

İnovasyon kültürü pek tabii teknoloji sayesinde şirketlerde uygulanılabilir olacaktır. Gerçek zamanlı veya mobil teknoloji fark etmeksizin yükselen teknoloji trendine inovatif fikirler sağlamak için mutlaka ayak uydurulmalıdır. Teknoloji aslında doğru ellerde, doğru yerlerde kullanıldığında kurumlar için oldukça faydalıdır. Bunu da nitekim kurum kültürüne inovasyon kültürünü entegre etme yoluyla kurumlar yaşayıp, deneyimlerler.

6-İnovatif Düşünmeye Teşvik Edilmeli

İşletme içerisinde her çalışanın problem çözme yolu veya yeteneği farklıdır. Bir çalışanın yapamadığını bir başkası yapabilir, bir çalışanın düşünemediği ayrıntıyı, detayı diğer bir çalışan farklı pencereden analiz ederek düşünebilir. Bir problem ortaya koyulduğu zaman yöneticilerin, çalışanların inovatif fikirler geliştirmesine olanak sağlaması gerekir. Yöneticiler, çalışanlara düşünebilecekleri alanlar ve zamanlar sağladığı zaman bunun faydasını mutlaka göreceklerdir.

7-Katılım Ödüllendirilmeli

İnovatif fikirler ortaya koyan veya sürekli fikir üreten çalışanlar katılımlarından ötürü kutlanmalıdır. Çünkü başarı ne kadar taktir edilir, ödüllendirilirse o derece sürdürebilir ve bulaşıcı olur. Çalışanları maddi bir varlıkla ödüllendirmek yerine bir dil eğitimi, bir yurtdışı seyahati ile ödüllendirmek hem onları daha mutlu eder hem de onları inovasyona daha çok teşvik eder.

8-İş Birliği Önemsenmeli

Yöneticiler tarafından çalışanların bir arada vakit geçirerek inovatif fikirler üretmesine olanak sağlanmalıdır. Sosyal ağlara, sosyal medya kanallarına gereken önem verilmeli, inovasyon kültürü için iş birliğini artıracak projeler tasarlanmalıdır. Çalışanların kaynaşması ve iş birliğinde olması gerekir. Çünkü birlikte düşünerek inovasyon fikirlerini daha hızlı ve daha üretken şekilde ortaya koyarlar. Bu nedenle onlara iş birliği için yer ve zaman tanınmalıdır. 

9-Başarısızlıktan Ders Alınmalı

Başarısızlık olmasaydı eğer başarının kıymeti bugün bilinemezdi. Bu nedenle başarısızlık asla yok sayılmamalıdır. Belki başarısızlık fikirlerin yeniden hayat bulması için bir basamak olacaktır. Risk alıp atılmak, başarısız olmak da bir başarıdır. İnovasyon için, inovatif fikirler için denemek gerekir. Şirkette inovasyon kültürünün oluşması, yayılması için başarısızlığı kabul eden çalışanlara ihtiyaç vardır.

Kaynak: How to Build a Culture of Innovation Pt. 2: The 12 Pillars of Innovation

Son içerikler

spot_img