İnsan kaynakları unvanları, her kurum ve organizasyonun kendi iç dinamiklerine bağlı olarak insan kaynakları konumlandırması değişebildiği için çeşitlilik göstermektedir. İnsan kaynakları, işletmelerdeki ürün ve hizmet üretimi, pazarlaması, satışı için gerekli olan birimleri bir araya toplayan veya çalışma koşullarını düzenleyen kilit roldeki departmandır.
İK, işletmeye gerekli olan insan kaynağının temininden organizasyon yapılarının kurulmasına, çalışan kariyer gelişimi ve planlamasından çalışan ücret politikalarının oluşturulmasına kadar önemli birçok göreve sahiptir. Peki bu departmanda hangi çalışan hangi görevi üstlenir ve insan kaynakları çalışanları hangi unvanlara sahiptir?
İnsan Kaynakları Uzmanı Ne İş Yapar?
İnsan kaynakları uzmanı, işletmede insan kaynakları uzmanlık alanına giren herhangi bir temel süreçte uzmanlaşmış kişidir. İK uzmanlarının bilinen en temel görevi, sosyal iş arama ağı platformlarından veya kariyer sitelerinden, departmanlardan gelen talepler doğrultusunda ihtiyaca en uygun şekilde çalışan taraması yaparak iş görüşmeleri gerçekleştirmektir.
İşe alım süreçleri dışında performans değerlendirme, bordrolama, eğitim, idari işler, organizasyonel yönetim ve gelişim gibi alanlarda da insan kaynakları uzmanları görev alabilir. Bunların yanında şirketin tüm İK politika ve sistemlerinin uygulanması ve geliştirilmesinde de insan kaynakları uzmanı yer alır. Ayrıca görevleri arasında, şirket hedeflerine yönelik olarak işgücünün iyileştirilmesi için çalışmalar yürütmek de vardır.
Eğitim Uzmanı Ne İş Yapar?
İnsan kaynakları eğitim uzmanı, işletmedeki tüm eğitim ve oryantasyon süreçlerinden sorumlu kişidir. Çalışanların ihtiyacı olduğunu düşündükleri eğitimlerin organize edilmesinden, eğitimin sonuçlarına kadar olan sürecin takipçisidirler. İşe alım süreci yeni gerçekleşmiş olan adayın oryantasyon ve eğitim süreçlerinden de yine bu uzman sorumludur. Ayrıca yapılan tüm eğitimleri raporlayarak kayıt altına almak da eğitim uzmanlarının görevleri arasındadır.
Bordro Uzmanı Ne İş Yapar?
İnsan kaynakları unvanları arasındaki bordro uzmanı, kurum içerisindeki tüm bordrolama süreçlerinden sorumludur. Bordro uzmanı, çalışanların maaşlarının belirlenmesinde rol oynadığı gibi tüm bunları üst yönetime ve finans departmanına raporlamak ile yükümlüdür. Kurumdaki tüm çalışanların çalışma süresi, fazla mesai, ikramiye, prim veya izin süreleri gibi pek çok unsuru göz önünde tutarak çalışan bordrosunun hesaplanmasını sağlar.
Yetenek ve Kariyer Yönetimi Uzmanı Ne İş Yapar?
Yetenek ve kariyer yönetimi uzmanlığına sahip olan kişiler, şirketin yetenek ve kariyer yönetim sistemine kurmasında, geliştirilmesinde ve yönetilmesinde rol alır. Şirkette yer alan çalışanların yetkinliklerinin geliştirilmesi yetenek ve kariyer yönetimi uzmanlarının görev tanımı içerisindedir. Potansiyel yeteneklerin erken teşhis edilmelerinde sorumlulukları söz konusudur. Ayrıca şirketteki mevcut kariyer yönetimi sisteminin her aşamasında görev ve sorumluluk alırlar.
Performans Değerlendirme Uzmanı Ne İş Yapar?
Performans değerlendirme veya performans yönetimi uzmanları, organizasyon çatısı altında bulunan çalışanların belirlenen yöntemlerle değerlendirilen performansları ile verimlilik takibi yapılması sürecini yönetir. Performans değerlendirme ile potansiyeli yüksek ve işletme verimliliğine katkısı büyük olan çalışanlar tespit edilebilir. Aynı şekilde verimliliği düşük olan çalışanlar da belirlenebilir ve onlara geri bildirimlerde bulunulabilir. İnsan kaynakları unvanları arasında önemli bir yere sahiptir. 360 Derece Performans Değerlendirme ve Yönetimi Süreci ile ilgili daha detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz.
İnsan Kaynakları Yöneticisi Ne İş Yapar?
İnsan kaynakları yöneticisi veya müdürü, şirkette boşalan pozisyon veya büyüyen organizasyon için ihtiyaç duyulan personel ihtiyacının karşılanması için işe alım süreçlerini yönetir ve denetler. İK plan ve faaliyetlerini organize eder ve kontrolünü sağlar. Şirket maaş bütçesini geliştirmek ve analiz etmek, iş tanımları ve sınıflandırılması gibi kadrolaşma çalışmalarını yürütmek, teftişlere hazır olmak ve ceza yememek için tedbirler almak İK yöneticisi görevleri arasındadır.
İnsan Kaynakları Direktörü Ne İş Yapar?
İnsan kaynakları direktörü, insan kaynaklarının yürütmüş olduğu işe alım, ücretlendirme, eğitim, performans ve yetenek yönetimi süreçlerinin şirket iş hedef ve stratejileri doğrultusunda planlanması ve yürütülmesinden sorumlu üst birim olarak belirtilmektedir. İK direktörleri, şirket hedefleri yönünde insan kaynakları kültür ve politikalarının oluşturulmasında rol oynar. İşkur, SGK ve diğer resmi kurumlarla olan işlemlerden sorumludur.
Kariyer planlama, performans yönetimi ve ödüllendirme sistemlerinin geliştirilmesi, çalışan mesleki gelişiminin sağlanması için eğitimler planlanması ve uygulanması gibi görevleri de mevcuttur. İK’ya dair tüm kanun, yönetmelik ve uygulamaların yakından takibi, ücretlendirme ve yan haklar süreçlerinde işverene destek olunması, düzenli İK faaliyet raporlarının oluşturulması ve üst yönetime sunulması da yine insan kaynakları direktörlerinin görev tanımı içerisinde yer alır.
Idenfit İle İnsan Kaynakları Süreçlerini Dijitalde Yönetin!
İnsan kaynakları departmanının özlük bilgileri, işe alım süreci, eğitimler, varlıklar, dokümanlar, belgeler, yetenekler, çalışan performansları, çalışan maliyetleri, yan haklar, çalışan giderleri, sağlık bilgileri, toplu bilgilendirme iletileri, geri bildirimler ve işten çıkış süreci gibi tüm konuları hem planlı hem de profesyonel biçimde yönetebilmesi için geliştirilen Idenfit İnsan Kaynakları Yönetim Yazılımı, işlerin daha kolay şekilde yürütülmesine katkı sağlar. Şimdi sizde Idenfit’li olun!