İş gücü optimizasyonu kavramı en net ve en yaygın şekilde bu cümle ile tanımlanıyor: ‘Daha akıllıca çalışın, daha çok değil.’. Hem çalışanlar hem de işverenler açısından sayısız avantaj sağlayan bu strateji ile uzun yıllardır hayal edilen iş verimi yakalanabiliyor. Son yıllarda liderler daha verimli iş süreçleri için farklı yöntemler deniyor. Daha fazla çalışan istihdam etmek operasyonel maliyetleri artırırken mevcut çalışanlara fazla görev atamakta çalışan deneyimini olumsuz şekilde etkiliyor. 2022 İK’sında ilk sıralarda kusursuz çalışan deneyimi ve insan odaklı insan kaynakları yaklaşımı yer alıyor. Bu noktada çalışanlar ve işveren için ortak fayda sağlayan iş gücü optimizasyonu altın standart olarak kabul ediliyor. Optimize edilen iş süreçleri ile kusursuz çalışan ve müşteri deneyimi sağlanabiliyor.
İş Gücü Optimizasyonu Nedir?
İş gücü optimizasyonunda veriler hayati önem taşıyor. İş gücü optimizasyonu, verilere dayanarak çalışan deneyimi ve organizasyon veriminin artırılmasına yönelik düzenlenen strateji ve uygulamaları ifade ediyor. İşletmelerin pazarlamadan, finansa tüm birimlerinde veriye dayalı ölçümler uygulanmasını hedefliyor. İK’nın stratejik ağırlığını artırdığı günümüzde optimize edilen iş süreçlerinde insan kaynakları profesyonellerinin rolü büyük önem teşkil ediyor. Veriye dayalı iş süreçleri doğru ve sistemli şekilde uygulanması halinde üretkenliğin artması, otomasyona geçiş, müşteri ve çalışan deneyimi açısından ciddi faydalar sağlıyor. Bir işletmede iş gücü optimizasyonu stratejisinin uygulanabilmesi için çalışma saatleri, performans yönetimi, zamanlama ve geri bildirim verilerinin sağlam metriklere dayanarak ölçülmesi ve değerlendirilmesi gerekiyor.
İş Gücünü Optimize Etmek Nasıl Avantajlar Sağlar?
Doğru sayıda çalışan ve ölçülebilen iş süreçleri üretkenlik ve verimliliği artırıyor. Fazla çalışan istihdam ederek işletmelerin zarara uğraması veya aşırı iş yükü nedeniyle çalışanların verim kaybı yaşaması engellenebiliyor. İşletmeler uzun sürede yoğun zamanları için destek iş gücü istihdam etmek, otomasyon sistemlerinin desteği ile işletmelerinin güçlü ve zayıf yönlerini keşfetmek gibi önemli faydalar sağlayabiliyor. Doğru iş yükünü sağlıklı bir şekilde sürdüren bir ekip verimli üretim, iyileştirilmiş müşteri hizmeti sağlayarak markaların sektörlerinde rekabet avantajı yakalamasına destek oluyor.
İdenfit performans değerlendirme modülü hayal ettiğiniz verimli iş süreçlerini yakalamanıza destek oluyor.