Ana SayfaİK TrendleriKuşak Farkı Bir Avantaja Dönüştürülebilir mi?

Kuşak Farkı Bir Avantaja Dönüştürülebilir mi?

Yazar

Tarih

Kategori

Kuşak farkı konusu özellikle Z kuşağının aktif olarak iş hayatına katılması ile iş dünyasında sık konuşulan konular arasında yerini aldı. İK dünyası profesyonellerinin bir kısmı kuşak farkını bir şehir efsanesi olarak yorumlarken bazıları da ciddi bir sorun haline gelebileceği konusunda endişeleniyor. Günümüzde iş dünyasında X,Y ve Z kuşaklarına ait bireyler aktif olarak varlık gösteriyor. Kuşak farkı genellikle bir dezavantaj olarak ele alınıyor. Peki uzmanlar bu konuyu bir avantaja dönüştürmek konusunda ne düşünüyor?

Çeşitlilik Zamanı: Kuşak Farkı Aslında Bir Avantaj mı?

Olayların ve durumların iyi veya kötü olarak ele alınması genellikle bakış açısına göre şekilleniyor. Farklı kuşakların aynı ekip içerisinde nasıl bir düzenle çalışacağı da yine uzmanların bakış açısına göre farklı şekillerde değerlendirilebiliyor. Çeşitlilik ve kapsayıcılık yaklaşımı 2022 yılı İK trenlerinde ilk sıralarda yer alıyor. İK profesyonelleri çeşitlilik yaklaşımı ile kültür, din, dil, cinsiyet, ırk, yaş ve eğitim seviyesi gibi farklılıklar önemsenmeden birbirine bağlı ekipler oluşturmayı hedefliyor. Kapsayıcılık ise çeşitlilik yaklaşımının devamı niteliğinde kabul ediliyor. Kısaca çeşitlilik bir partiye davet edilmeyi kapsayıcılıkta o partide dans etmek isteyecek kadar rahat hissetmeyi özetliyor. Farklı kuşakların bir arada yer aldığı işyerlerinde çeşitlilik motive ve uyumlu ekiplerin ilk adımı olarak kabul ediliyor.

Kuşakları Tanıyın ve Farklılıkları İyi Değerlendirin

Günümüzde iş dünyasında 3 farklı kuşak aktif olarak rol alıyor. Bu dağılımın yaklaşık olarak bu oranda olduğu tahmin ediliyor.
%30 Z kuşağı,
%35 Y kuşağı,
%35 X kuşağı.

X, Y ve Z kuşaklarının ortak özelliği ne diye merak ediyorsanız öncelikle tamamı çalıştıkları kurumda fark yarattıklarını düşünmek istiyor. Kuşak farkı bazı noktalarda zorluklara neden olabilmekle birlikte iyi yönetildiğinde güçlü ekipler oluşmasına zemin hazırlıyor. Genellikle tüm jenerasyonların kendine has güçlü ve zayıf yönleri bulunuyor. Uyum problemlerine odaklanmak yerine farklı kuşakların güçlü yönlerine odaklanmak ciddi avantajlar sağlıyor. Kuşak çatışması değil kuşak çeşitliliği yaklaşımı üst kuşakların tecrübesi ile genç kuşakların enerjisinin harmanlanmasını sağlıyor. İK departmanlarının öncelikli hedefleri arasında yer alması gereken çeşitlilik kuşak farkı konusunda da makul çözümler sağlıyor. Rutin olarak planlanan ofis içi etkinlikler, dijital dönüşüm sürecinde düzenlenen kurum içi eğitimler ve ekip liderleri tarafından iyi organize edilen küçük takımlarla çeşitlilik ve hayal edilen iş verimi sağlanabiliyor.

Son içerikler

spot_img