Ana SayfaİK TrendleriİK'da Çeşitlilik Yaklaşımı

İK’da Çeşitlilik Yaklaşımı

Yazar

Tarih

Kategori

Çeşitlilik kavramı 2020 yılından itibaren iş dünyasında etkisini arttırıyor. Pandemi sonrasında dünyada değişen dinamikler İK 3.0 olarak adlandırılan insan kaynakları devrimine ivme kazandırıyor. İK 3.0 döneminde insan kaynaklarının tam odağında ‘insan’ yer alıyor. Kusursuz müşteri deneyimi yaratma hedefi yerini kusursuz çalışan deneyimi yaratmak olarak dönüşüyor. Kusursuz bir çalışan deneyimi ise ekipte yer alan her bireyin kendini önemli hissetmesini yani kapsayıcılık ve çeşitlilik yaklaşımı gerektiriyor.

Çeşitlilik Nedir?

Çeşitlilik, farklı kültür, din, dil, cinsiyet, ırk, yaş ve eğitim seviyesine sahip olan tüm bireylerin bir ekip içerisinde eşit koşullarda yer alabilmesini hedefliyor. İnsan haklarının temel ilkesini iş süreçlerinde uygulamayı hedefleyen çeşitlilikle farklılıkların ayrımcılık fırsatı olarak değil avantaj olarak ele alınmasını hedefliyor. Özellikle global hedefleri olan şirketler tek bir kültürden veya cinsiyetten çalışanlarla hedeflerine ulaşamayacaklarını gün geçtikçe daha iyi anlıyor. İnsan kaynakları departmanları son aylarda çeşitlilik için çok daha yoğun çaba sarf ediyor. Bazı şirketlerde çeşitlilik direktörleri görevlendirilirken bazı firmalar düzenli olarak çeşitlilik etkinlikleri düzenleniyor. Çeşitli nedenlerle iş hayatına ara veren özellikle kadın çalışanları kapsayan işe dönüş programları uygulanıyor. İşe alım süreçlerinde tüm önyargılardan uzak yetkinlik bazlı değerlendirmeler yapılması hedefleniyor.

İnsan Kaynakları Süreçlerinde Çeşitlilik Yaklaşımı Ne Gibi Avantajlar Sağlıyor?

İnsan kaynakları iş süreçlerine dahil olduğunda temel hedefi verimliliği arttırmaktı. Yıllar içerisinde değişen dinamikler olmakla birlikte tüm şirketlerin maksimum verimle çalışma isteği sabit kaldı. Çeşitlilikle her bireyin hak ettiği gibi eşit muamele gördüğü bir iş ortamı yaratılmasına ek olarak iş süreçlerinde verimde sağlanıyor. Çeşitliliği sürdürmeyi başarabilen ekipler farklı fikirler üretilmesine ve yenilikçi girişimlere zemin hazırlıyor. İnsan kaynakları profesyonelleri inovasyon için çeşitliliğin şart olduğunu belirtiyor. Toplumsal kalkınma ve cinsiyet eşitliğinin ortadan kaldırılması konusunda da işe alım süreçlerine yansıyan çeşitlilik yaklaşımı önem taşıyor. Kapsayıcılık kavramı bir şirkette yer alan tüm çalışanların iş ortamında kendilerini rahat ve özgür hissetmelerini hedefliyor. 2022 yılında çeşitlilikle ve kapsayıcılıkla iş dünyasında çok daha verimli bir yıl yaşanması bekleniyor. Toplumsal refah seviyesinin artması ve iş süreçlerine kattığı verimle bu yaklaşım uzun yıllar İK departmanlarının odağında yer alacak gibi duruyor!

Idenfit yeni nesil, bulut tabanlı insan kaynakları ve işgücü yönetim yazılımı, çalışanlarınızı ve operasyonlarınızı tek bir platform altında, en verimli şekilde yönetmenizi sağlar.

Son içerikler

spot_img