Ana SayfaİK TrendleriKapsayıcılık: Huzurlu Bir Çalışma Ortamı

Kapsayıcılık: Huzurlu Bir Çalışma Ortamı

Yazar

Tarih

Kategori

Kapsayıcılık, pandemi etkisiyle hızla dönüşen insan kaynakları dinamikleri arasında yer ilk sıralarda alıyor. 2021 yılının son çeyreğinde İK dünyası yeni yılda kapsayıcılık kavramının önemini arttırmasını öngörüyor. İş dünyasını son aylarda en çok etkileyen konular arasında yer alan çeşitlilik  kavramı iş dünyasında grupları ve insanları birbirinden ayırmakta etkili boyutları ifade ediyor. Uzun yıllar önce İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde belirtilen insanların ırk, renk, dil, din, siyaset, cinsiyet, cinsel yönelim, yaş ve sosyal köken gibi birçok farklı konuda ayrım göstermemesi gerektiği yaklaşımı iş dünyasında çeşitlilik yaklaşımıyla canlanıyor. Temelini insan haklarının köklerinden alan çeşitlilik ve kapsayıcılık kavramları her geçen gün çeşitli faktörlerin etkisiyle dönüşüme uğruyor. İş dünyasında da etkisini hissettiren çeşitlilik yaklaşımı yanında kapsayıcılığı barındırmadığı sürece etkili sonuçlar alınamıyor.

Kapsayıcılık ve Çeşitlilik Neden Bu Kadar Önemli?

Çeşitlilik kavramının şirket kültürü haline gelmesi için ilk adımın işe alım sürecinde atılması gerekiyor. Çeşitlilik yaklaşımı ile şirket bünyesinde çalışan kişilerin din, dil, ırk gibi ayrımlardan bağıntısız sadece niteliklerine göre seçilmesini hedefliyor. Çeşitlilikle birlikte geliştirilen kapsayıcılık yaklaşımı da çalışanların iş ortamında kendilerini rahat ve özgür hissetmelerini sağlıyor.  Çeşitliliğin sağlanmadığı bir iş ortamında yetenekli adaylar saçma kriterler nedeniyle işe alım süreçlerinde elenebiliyor. Çeşitliliğin sağlandığı fakat kapsayıcılığın sağlanmadığı organizasyonlardaysa kişiler kendini gizlenmek zorunda hissediyor veya düşüncelerini özgürce ifade edemiyor. Çalışanlar kendilerini ait hissetmedikleri bir çalışma ortamından hiç şüphesiz ilk fırsatta kaçıyor. Ekibin aidiyet hissetmediği ve iş gücü devir oranının yüksek olduğu işletmeler uzun vadede öngörülemeyen risklerle karşı karşıya kalıyor.

Ekibinizi Tanımalı ve Anlamalısınız

Anlaşılmak ve kendini özgürce ifade edebilmek tüm diyaloglarda olduğu gibi iş dünyasında da önem taşıyor. Yöneticilerin çalışanlarıyla bire bir diyalog kurması ve gerçekten tanımaya çalışması işletme hedeflerine ulaşılması için ilk atılması gereken adımlar arasında yer alıyor. Çalışanların eşit söz hakkına ve fırsata sahip olduğu bir ortam kapsayıcı bir şirketin ilk şartı olarak kabul ediliyor. Şirket kültüründe düzenli geri bildirime yer vermek organizasyonda yer alan tüm bireylere kendini değerli hissettiriyor. Çeşitlilikle daha zengin bir iş ortamı sağlanabiliyor. Şirket bünyesinde yer alan çalışanların dönem dönem bir arada bulunacağı toplantılarda kapsayıcılık yaklaşımını pekiştiriyor.

Idenfit geri bildirim modülüyle, daha mutlu bir işletme için çalışan memnuniyeti gerçek verilerle ölçülür. Çalışanların sisteme girdiği cevaplar analiz ve rapor halinde detaylı olarak görüntülenebilir ve kapsayıcılık yaklaşımı daha tutarlı şekilde uygulanabilir.

Son içerikler

spot_img